Branża się profesjonalizuje

O wychodzeniu poszczególnych miast z kryzysu, problemach hotelarzy w regionach turystycznych, zauważalnej profesjonalizacji branży, umowach franczyzowych i o nowej strategii Orbisu dyskutują: Ireneusz Węgłowski, wiceprezes zarządu Orbis S.A., Andrzej Wójcik, wiceprezes zarządu PUHIT S.A., Aleksander Pietyra, przewodniczący Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, dyrektor Novotel Warszawa Airport i Janusz Mitulski, Partner w dziale hotelowym Horwath HTL Jak […]

Czytaj dalej


Dobry Partner – to jest to

Autor jest właścicielem firmy POPIS – HOTELS Consulting & Management, zajmującej się doradztwem w podpisywaniu umów franczyzowych (m.in. doprowadzenie do podpisania umów z Wyndham i Hilton Worldwide) oraz zarządzaniem hotelami w ramach podpisanych franczyzPartner to nie tylko sieć, z którą chcemy współpracować i od której chcielibyśmy uzyskać franczyzę, ale również firmy, a przede wszystkim ludzie, […]

Czytaj dalej


O zaletach leasingu

Autor jest dyrektorem handlowymw firmie leasingowej Masterlease Dla kierownictwa i dla gości, dla pracowników marketingu i do dostaw – samochody służbowe w działalności hotelu wykorzystywane są w wieloraki sposób. Ich zakup stanowi niemały koszt. Dlatego popularnym rozwiązaniem wśród hotelarzy staje się finansowanie ich przez leasing. Przedsiębiorca działający w branży hotelarskiej, który na potrzeby swojej bieżącej […]

Czytaj dalej


Koszty zaniechanych inwestycji

Małgorzata Dankowskajest managerem,a Małgorzata Nicewicz konsultantkąw TPA Horwath Wybudowanie nowego hotelu to konieczność poniesienia licznych nakładów inwestycyjnych, np. na badanie rynku, kosztów analiz i opracowań wstępnych projektów, opinii biegłych, ekspertyz, usług prawnych. To też koszty realizacji projektu, prac budowlanych, itd. Czy wszystkie koszty związane z realizacją danego projektu hotelowego stanowić będą koszt uzyskania przychodów? Zasadniczo […]

Czytaj dalej


O różnych typach gości

Ze względu na swój zawód jestem częstym gościem hoteli. Żyję na walizkach, przemieszczając się z miasta do miasta. Odwiedzam różne hotele, z większą i mniejszą liczbą gwiazdek, sieciowe i niezależne, duże i małe. Czasami tylko w nich nocuję, a czasami także prowadzę szkolenia m.in. dla branży hotelarskiej. Jedno ze szkoleń, odbywało się w 4-gwiazdkowym hotelu […]

Czytaj dalej


Prezes Hilton Worldwide odwiedził Hilton Gdańsk

Prezes zarządu Hilton Worldwide Christopher Nassetta odwiedził hotel Hilton Gdańsk, doceniając sukces otwartego w czerwcu zeszłego roku hotelu. Christopher Nassetta uhonorował Hilton Gdańsk osobistą wizytą i noclegiem w hotelu w dowód uznania za zdobycie przez hotel wielu nagród w ciągu dziewięciu miesięcy od otwarcia. Hotel został m.in. zwycięzcą czwartej edycji konkursu HOTELARZ-a „Hotel z Pomysłem […]

Czytaj dalej


Nowy szef kuchni w Marriott Warszawa

Pochodzący z Australii Gavin Baxter został nowym szefem kuchni hotelu Marriott w Warszawie. Na podstawie jego doświadczeń z podróży powstała książka kulinarna, która ukaże się w polskich księgarniach w maju. Baxter ma ponad dwudziestoletnie doświadczenie w zarządzaniu pracą kuchni 5-gwiazdkowych hoteli i ekskluzywnych restauracji m.in. w Norwegii i Austrii czy luksusowych statków pasażerskich. Do jego […]

Czytaj dalej