Zdrojowa Invest w IGHP

Rada Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego podjęła decyzje o przyjęciu do grona członków firmy Zdrojowa Invest, przedstawicieli segmentu condo-hoteli. Certyfikaty członkostwa otrzymały także cztery obiekty znajdujące sie w portfolio grupy: Sand Hotel, Marine Hotel i Ultra Marine w Kołobrzegu oraz nowo otwarty Cristal Resort Szklarska Poręba.   Rodzinny holding Zdrojowa Invest został założony przez braci Jana […]

Czytaj dalej


Menu Engineering – czyli o zasadach ustalania cen w gastronomii

Od właściwego ustalenia cen sprzedażowych zależy „być albo nie być” hotelowej gastronomii, która ma fundamentalny wpływ na kondycję finansową całego hotelu. Jak je ustawić, aby zostały zaakceptowane przez gości, a jednocześnie, żeby osiągnąć taką marżę, która pokryje koszty i pozwoli osiągnąć zysk? Niezbędna jest do tego analiza, co jest sprzedane, w jakich cenach i po […]

Czytaj dalej


Nowy hotel w Beskidach

W Beskidach przybył nowy hotel 4-gwiazdkowy Zimnik Luksus Natury z 33 pokojami. To nowo oddana część 3-gwiazdkowego hotelu Zimnik w Lipowej koło Żywca u podnóża góry Skrzyczne. Nowy obiekt oferuje 33 pokoje, Centrum Wellness & SPA i cztery sale konferencyjne, a planuje zbudować park linowy i własny wyciąg narciarski.   Zmyślą o rodzinach z dziećmi […]

Czytaj dalej


Kompetencje w hotelu, czyli jak skuteczniej zarządzać

Kadra kierownicza w hotelach nieustannie zmaga się z problemami dnia codziennego – niewłaściwie obsłużony gość na recepcji, zbyt niska efektywność pracownika działu sprzedaży, słaba jakość potraw serwowanych w hotelowej restauracji… Managerowie zwykle winą za powstałe problemy i niedociągnięcia obarczają swoich podwładnych. Często mają rację, ale…   Spróbujmy spojrzeć na hotel z perspektywy przedsięwzięcia biznesowego – […]

Czytaj dalej


Jednakowa karta w Focus Hotels

Wpołowie marca sieć Focus Hotels wprowadziła nową koncepcję gastronomiczną. Głównym założeniem zmian jest ustalenie jednakowej karty menu, która obowiązywać będzie we wszystkich obiektach sieci. Natomiast w karcie win wszystkie butelki kosztować będą 49 zł. W karcie królować będą przystawki np. Koszyk Focus czy Chrupiące Skrzydełka oraz sałatki i steki. – Zależy nam, aby nasza kuchnia […]

Czytaj dalej


Hotelowe podatki – istotne dla hotelarzy – interpretacje ministra finansów

Niekiedy w działalności hotelowej zdarzają się takie sytuacje czy transakcje, które powodują wątpliwości co do sposobu ich prawidłowego rozliczenia dla celów podatkowych. Szukając rozwiązania dla takich warto sprawdzić, czy swoje stanowisko w interesującym nas temacie przedstawiał minister finansów. Zgodnie z przepisami podatkowymi, minister finansów wypowiada się w sprawach podatkowych poprzez ogólne i indywidualne interpretacje prawa […]

Czytaj dalej


InAzia – nowa restauracja w Sheratonie

W ofercie kulinarnej warszawskiego Sheratona pojawiła się nowa propozycja – restauracja InAzia serwująca kuchnię Azji Południowo-Wschodniej. Szefem kuchni został Marcin Sasin. Restaurację stworzono, aby serwować tradycyjną kuchnię Azji w nowoczesny sposób, oferując kulinarną podróż przez Tajlandię, Wietnam, Singapur i Chiny, a także smaki i aromaty Indonezji. Restaurację wyróżniają dania przygotowywane na oryginalnych składnikach, które szef […]

Czytaj dalej


Facebook i TripAdvisor kanałami sprzedaży

W ciągu kilku ostatnich lat reklama w wyszukiwarkach stała się dla hotelarzy jednym z najistotniejszych obszarów marketingu online. W tym roku zwrot „Search Engine Marketing” może zyskać kilka dodatkowych znaczeń – swoje nowe wyszukiwarki zaprezentowali bowiem giganci social media: TripAdvisor i Facebook. Rozmawiając z hotelarzami bardzo często otrzymuję pytania o serwisy społecznościowe. Najczęściej są to […]

Czytaj dalej


Nowe rozwiązania UPC Biznes dla hoteli

50 kanałów Telewizji Cyfrowej UPC dla gości hotelowych – to jeden z pakietów telewizyjnych oferowanych przez UPC Biznes. Od marca UPC Biznes oferuje też obiektom hotelowym telewizję w oparciu o nowoczesne rozwiązanie zapewniające szerokie możliwości dostarczania programów telewizyjnych, także tych tworzonych lokalnie, do pokoi i stref wspólnych w hotelu. Dzięki pakietowi 50 kanałów goście mają […]

Czytaj dalej