Michelin ocenił nie tylko restauracje

Czerwony Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2013”, w którym przyznano pierwszą w Polsce Gwiazdkę Michelin warszawskiej restauracji Atelier Amaro (wielki sukces), opisuje i recenzuje nie tylko restauracje, ale również najlepsze hotele z całej Europy. W rankingu znalazło się 39 hoteli z Krakowa i Warszawy. Inspektorzy Michelin zrecenzowali łącznie 26 hoteli z Krakowa oraz 13 […]

Czytaj dalej


Jak i gdzie promować hotel, by zdobyć gościa?

Internet i polecenie, czyli marketing szeptany są obecnie uważane za dwa najważniejsze kanały promocji hoteli. Globalna sieć i opinie konsumentów są ze sobą ściśle powiązane: to właśnie internet jest pierwszym miejscem, gdzie informacji na temat produktu szukają jego potencjalni nabywcy. Najcenniejszą informację stanowią dla nich opinie innych internautów-konsumentów. Na co zwracać uwagę przy doborze kanałów […]

Czytaj dalej


Zdrojowa Invest w IGHP

Rada Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego podjęła decyzje o przyjęciu do grona członków firmy Zdrojowa Invest, przedstawicieli segmentu condo-hoteli. Certyfikaty członkostwa otrzymały także cztery obiekty znajdujące sie w portfolio grupy: Sand Hotel, Marine Hotel i Ultra Marine w Kołobrzegu oraz nowo otwarty Cristal Resort Szklarska Poręba.   Rodzinny holding Zdrojowa Invest został założony przez braci Jana […]

Czytaj dalej


Menu Engineering – czyli o zasadach ustalania cen w gastronomii

Od właściwego ustalenia cen sprzedażowych zależy „być albo nie być” hotelowej gastronomii, która ma fundamentalny wpływ na kondycję finansową całego hotelu. Jak je ustawić, aby zostały zaakceptowane przez gości, a jednocześnie, żeby osiągnąć taką marżę, która pokryje koszty i pozwoli osiągnąć zysk? Niezbędna jest do tego analiza, co jest sprzedane, w jakich cenach i po […]

Czytaj dalej


Nowy hotel w Beskidach

W Beskidach przybył nowy hotel 4-gwiazdkowy Zimnik Luksus Natury z 33 pokojami. To nowo oddana część 3-gwiazdkowego hotelu Zimnik w Lipowej koło Żywca u podnóża góry Skrzyczne. Nowy obiekt oferuje 33 pokoje, Centrum Wellness & SPA i cztery sale konferencyjne, a planuje zbudować park linowy i własny wyciąg narciarski.   Zmyślą o rodzinach z dziećmi […]

Czytaj dalej


Kompetencje w hotelu, czyli jak skuteczniej zarządzać

Kadra kierownicza w hotelach nieustannie zmaga się z problemami dnia codziennego – niewłaściwie obsłużony gość na recepcji, zbyt niska efektywność pracownika działu sprzedaży, słaba jakość potraw serwowanych w hotelowej restauracji… Managerowie zwykle winą za powstałe problemy i niedociągnięcia obarczają swoich podwładnych. Często mają rację, ale…   Spróbujmy spojrzeć na hotel z perspektywy przedsięwzięcia biznesowego – […]

Czytaj dalej


Jednakowa karta w Focus Hotels

Wpołowie marca sieć Focus Hotels wprowadziła nową koncepcję gastronomiczną. Głównym założeniem zmian jest ustalenie jednakowej karty menu, która obowiązywać będzie we wszystkich obiektach sieci. Natomiast w karcie win wszystkie butelki kosztować będą 49 zł. W karcie królować będą przystawki np. Koszyk Focus czy Chrupiące Skrzydełka oraz sałatki i steki. – Zależy nam, aby nasza kuchnia […]

Czytaj dalej


Hotelowe podatki – istotne dla hotelarzy – interpretacje ministra finansów

Niekiedy w działalności hotelowej zdarzają się takie sytuacje czy transakcje, które powodują wątpliwości co do sposobu ich prawidłowego rozliczenia dla celów podatkowych. Szukając rozwiązania dla takich warto sprawdzić, czy swoje stanowisko w interesującym nas temacie przedstawiał minister finansów. Zgodnie z przepisami podatkowymi, minister finansów wypowiada się w sprawach podatkowych poprzez ogólne i indywidualne interpretacje prawa […]

Czytaj dalej


InAzia – nowa restauracja w Sheratonie

W ofercie kulinarnej warszawskiego Sheratona pojawiła się nowa propozycja – restauracja InAzia serwująca kuchnię Azji Południowo-Wschodniej. Szefem kuchni został Marcin Sasin. Restaurację stworzono, aby serwować tradycyjną kuchnię Azji w nowoczesny sposób, oferując kulinarną podróż przez Tajlandię, Wietnam, Singapur i Chiny, a także smaki i aromaty Indonezji. Restaurację wyróżniają dania przygotowywane na oryginalnych składnikach, które szef […]

Czytaj dalej