Nowy hotel Zdrojowej Invest

Zdrojowa Invest przejęła od banku hotel i apartamentowiec w Kołobrzegu. Na ich wykończenie przeznaczy ok. 35 mln zł. 5-gwiazdkowy Diune Hotel & Resort z 200 pokojami i apartamentami zostanie otwarty do lata 2014 roku, a część apartamentowa najpóźniej do połowy 2015 roku. Będą one sprzedawane w systemie condo. To drugi hotel 5-gwiazdkowy, który należał będzie […]

Czytaj dalej


World Luxury Hotel Award 2013 dla Krasickiego

Hotel Krasicki jako pierwszy polski obiekt otrzymał prestiżową nagrodę World Luxury Hotel Award. Międzynarodowa kapituła uhonorowała hotel w Lidzbarku Warmińskim statuetką w kategorii Luxury Historical Hotel. Nagrody, przyznane już po raz siódmy, potwierdzają, że zwycięskie hotele oferują najwyższy standard jakości, obsługi klienta oraz troskę o komfortowy wypoczynek gości. Uroczysta gala wręczenia nagród odbyła się 1 […]

Czytaj dalej


Puro Hotels rozwija się

Firma Genfer, właściciel sieci Puro Hotels, kupiła działkę w Łodzi naprzeciwko Pałacu Poznańskich, obok którego mieści się hotel andel’s. Finalizuje też negocjacje w sprawie zakupu działki w centrum Warszawy, gdzie chce uruchomić hotel w ciągu dwóch lat. Już w przyszłym roku ruszyć mają hotele Puro w Poznaniu i Gdańsku. Władze Łodzi wystawiły na sprzedaż działkę […]

Czytaj dalej


Najlepsza restauracja w SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

W trzeciej edycji konkursu Poland 100 Best Restaurants 2013 tytuł Najlepszej Restauracji w Polsce zdobyła Romantyczna w 5-gwiazdkowym hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Do miana najlepszej restauracji kandydowało ponad 540 obiektów. Aby zagwarantować jak najbardziej wiarygodną ocenę, każda z restauracji została poddana tajnemu audytowi (wizytujący je inspektorzy ujawniali się po opłaceniu rachunku). Na […]

Czytaj dalej


ForZa – hotel ze schronem

W Poznaniu ruszył 3-gwiazdkowy hotel ForZa, którego centralnym punktem jest odnowiony XIX-wieczny schron wchodzący w skład Twierdzy Poznań. Górna część zabytku zagospodarowana została jako taras, natomiast we wnętrzu powstała restauracja ForTezza. Charakter obiektu podkreśla nazwa, nawiązującą do militarnej przeszłości jego centralnej części, która po włosku oznaczą siłę, a nazwa restauracji – po prostu fortecę. Nawiązania […]

Czytaj dalej


Rekomendacja Slow Food dla Aruany z Narvil

Restauracja a’la carte Aruana z hotelu Narvil Conference & Spa z Serocka jako szósta w Polsce otrzymała rekomendację ekogastronomicznej organizacji Slow Food Polska. Certyfikat oraz srebrnego ślimaka wręczył szefowi kuchni Witkowi Iwańskiemu prezes polskiego oddziału Slow Food dr Jacek Szklarek. Tworząc restaurację kierowano się harmonią z otaczającą przyrodą oraz powrotem do naturalnych wartości smaku przy […]

Czytaj dalej


Powstaje Fabryka Wełny. I sztuki

W Pabianicach koło Łodzi w XIX-wiecznym budynku pofabrycznym powstaje 4-gwiazdkowy hotel Fabryka Wełny z 54 pokojami. Hotel otwarty ma być w II kwartale przyszłego roku. Fabryka Wełny będzie kompleksem multifunkcyjnym, w którym znajdzie się pięć sal konferencyjnych, SPA, centrum fitness, korty do squasha, w podziemiach 3-torowa kręgielnia, a na najwyższej, czwartej kondygnacji basen z przeszklonym […]

Czytaj dalej


Dyrektor hotelu Sheraton Kraków z Malty

Pochodząca z Malty Angela Saliba objęła stanowisko dyrektor generalnej krakowskiego hotelu Sheraton. Nowa dyrektor związana jest z siecią Starwood Hotels & Resorts, do której należy Sheraton Kraków, od 18 lat. Karierę zawodową rozpoczynała w dziale operacyjnym, skupiając się na obowiązkach działu służby pięter, działu rezerwacji oraz recepcji w wielokrotnie nagradzanym hotelu Westin Dragonara na Malcie, […]

Czytaj dalej


Mercure w Wiśle

Grupa Hotelowa Orbis podpisała umowę franczyzową na kolejny obiekt pod marką Mercure. 3-gwiazdkowy hotel Patria w Wiśle, który oferuje 42 pokoje (i planuje rozbudowę) od 15 grudnia zacznie działać jako Mercure Wisła Patria. Hotel położony wśród lasów Beskidu Śląskiego dysponuje dwiema salami konferencyjnymi na 130 i 24 osoby, restauracją Cesarską z kuchnią regionalną, centrum rekreacji […]

Czytaj dalej


Kozak dyrektorem hotelu Mazurkas

Michał Kozak został dyrektorem generalnym 4-gwiazdkowego MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering. Dotychczas pełnił funkcję dyrektora zarządzającego tego kompleksu. Swoją przygodę z branżą hotelarską rozpoczynał jako recepcjonista, przechodząc przez kolejne szczeble zawodowe w sprzedaży i marketingu. Z branżą MICE związany od 14 lat, a od dziesięciu lat z firmą Mazurkas. Zdobył tytuł […]

Czytaj dalej