Nowy szef kuchni: w Holiday Inn Józefów…

Przemysław Zieliński, dotychczasowy zastępca szefa kuchni w Holiday Inn Józefów, awansował na szefa. Zastąpił Roberta Trzópka, który planuje zagraniczny staż. Przemysław Zieliński przez kilka lat pracował w restauracjach w Wielkiej Brytanii i w Nowej Zelandii, a po powrocie do Polski w Concept 13, działającej w warszawskim ekskluzywnym domu handlowym Vitkac oraz w The Harvest, gdzie […]

Czytaj dalej


10 urodziny hotelu Branicki

26 lutego w 4-gwiazdkowym hotelu Branicki w Białymstoku odbył się uroczysty koktajl z okazji 10. urodzin hotelu. Wśród zgromadzonych gości znaleźli się przedstawiciele administracji rządowej i samorządowej, dyplomaci, przedsiębiorcy oraz zaprzyjaźnieni hotelarze. Gości przywitał prezes zarządu, dyrektor hotelu Marek Grzesiak, który przedstawił krótką historię obiektu oraz plany rozwoju. Szef kuchni przygotował specjalne menu, złożone z […]

Czytaj dalej


Janusz Mitulski przeszedł do Marriotta

Janusz Mitulski przeszedł z firmy doradczej Horwath HTL, gdzie był partnerem i dyrektorem w zespole doradztwa hotelowego i turystycznego, do sieci Marriott International, obejmując funkcję dyrektora rozwoju na Europę Środkowo-Wschodnią i Kraje Bałtyckie. W Horwath HTL na stanowisku dyrektora zastąpił go Dariusz Futoma, ostatnio związany z rynkiem rosyjskim, a wcześniej m.in. z hotelami Jan III […]

Czytaj dalej


Nowy prezes PIH

Wieloletni prezes i twórca Polskiej Izby Hotelarskiej Krzysztof Milski przeszedł na emeryturę. Zastąpił go Mariusz Malicki, dotychczasowy członek zarządu PIH. Przez 10 lat od 2000 roku był kierownikiem Ośrodka Edukacji Ekologicznej Wilga w Górznie koło Brodnicy z 50 miejscami noclegowymi, a potem zarządzał m.in. 35-pokojowym hotelem Niedźwiadek we Wdzydzach Kiszewskich. Jest wieloletnim działaczem PTTK. Polska […]

Czytaj dalej


Zdrojowa buduje hotel w Szklarskiej

4-gwiazdkowy kompleks Forest Ski Hotel & Resort z ponad tysiącem miejsc planuje wybudować w Szklarskiej Porębie Zdrojowa Invest. Koszt całej inwestycji szacowany jest na ponad 150 mln zł. Otwarcie pierwszego etapu zaplanowano na jesień 2017 roku. Wielofunkcyjny obiekt condo powstanie na blisko 8-hektarowej działce. Forest Ski Hotel & Resort łącznie z zapleczem konferencyjnym chce przyciągnąć […]

Czytaj dalej


Internet satelitarny od ręki

Dla hoteli znajdujących się poza obszarami zabudowanymi, mających problemy z zapewnieniem dostępu do internetu, stworzona została usługa szerokopasmowego dostępu przez łącze satelitarne Tooway. Usługa jest oferowana przez Eutelsat Broadband za pośrednictwem satelity Eutelsat KA-SAT 9E. Cały sprzęt, który trzeba zainstalować, to antena o średnicy talerza 77 cm oraz mały modem wewnątrz budynku. Technologia ta nie […]

Czytaj dalej


Best Western w Opactwie Cystersów

W styczniu przyszłego roku pod marką Best Western Plus zacznie działać hotel Podklasztorze z 50 pokojami w Sulejowie koło Piotrkowa Trybunalskiego. Znajduje się on w XII-wiecznym opactwie Cystersów i należy do spółki PTH Trybunalskie, która prowadzi już hotel Best Western w Piotrkowie. Hotel Podklasztorze jest unikatowym w skali światowej obiektem, zabudowania hotelowe stanowią bowiem część […]

Czytaj dalej


Targi WorldFood po raz drugi w Polsce

II edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw odbędzie się w warszawskim Centrum Expo XXI w dniach 14-16 kwietnia. Równolegle odbywać się będą podwystawy: Wine & Spirits Warsaw, Ingredients Warsaw i FoodTech Warsaw. WorldFood Warsaw to targi B2B skierowane do profesjonalistów z branży, służące nawiązywaniu nowych kontaktów biznesowych pomiędzy polskimi i międzynarodowymi przedsiębiorcami. Na […]

Czytaj dalej