Śniadanie w hotelu dobre dla gości i dla właścicieli

Gdyby zapytać gości nocujących w hotelach, co w danym obiekcie jest dla nich najważniejsze, zapewne większość odpowiedziałaby, że wygodne łóżko i dobre śniadanie. Niezależnie od celu podróży, każdy chciałby się porządnie wyspać i dobrze zjeść o poranku, bo potrzebuje energii niezbędnej do realizacji swoich planów związanych z biznesem lub wypoczynkiem. Witalności tej dostarczy sen oraz […]

Czytaj dalej


Sierpień jak zwykle udany

Sierpień był kolejnym udanym miesiącem dla polskich hoteli, nie tylko nadmorskich, ale również w dużych miastach. Odnotowały one kilkunastoprocentowe wzrosty przychodów z dostępnego pokoju w porównaniu do sierpnia 2015 roku. Hotele w Krakowie i Trójmieście miały ponad 90-procentowe obłożenie. Średnia cena w 5-gwiazdkowych obiektach w Sopocie i Gdańsku była o ponad 80 zł wyższa niż […]

Czytaj dalej


Współpraca hotelarzy z convention bureau

Jak współpracować z convention bureau naszego regionu, czy taka współpraca ma sens i jakiego rodzaju korzyści może przynieść hotelowi? Jeżeli jeszcze nie współpracujecie z lokalnym biurem, to mam nadzieję, że zmieni się to po lekturze tego artykułu Czym jest convention bureau (CVB)? To jednostka, której zadaniem jest promocja regionu lub miasta jako lokalizacji idealnej dla […]

Czytaj dalej


Intercontinental Warszawa zdobył World Travel Award

W 23. edycji konkursu World Travel Awards za Najlepszy Hotel w Polsce (Poland’s Leading Hotel 2016) uznany został Intercontinental Warszawa, który zwyciężył też w kategorii Najlepszy Hotel Biznesowy. Copernicus został uznany za Najlepszy Hotel Butikowy, Bania w Białce Tatrzańskiej za Najlepszy Hotel Rodzinny, a laureatem w kategorii Najlepszy Apartament Prezydencki został Bristol a Luxury Collection […]

Czytaj dalej


Czy spłacone odsetki naliczone przed datą aportu inwestycji są kosztem?

Inwestycje realizowane w branży hotelowej obejmują swoim zakresem zarówno wznoszenie hoteli od fundamentów, jak również kontynuację rozpoczętych inwestycji. Jedną z form nabycia praw do rozpoczętej inwestycji hotelowej jest otrzymanie jej tytułem wkładu niepieniężnego od wspólnika. Jeśli przedmiotem aportu jest przedsiębiorstwo obejmujące swoim zakresem nie tylko grunt wraz z rozpoczętą inwestycją hotelową, lecz również zobowiązania z […]

Czytaj dalej


Szefowie hotelowych kuchni zdominowali Wine & Food Noble Night

W 9. edycji Wine & Food Noble Night, jednego z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce, triumfowali: w kategorii Danie Główne – Tomasz Dziura, z restauracji Andromeda Alfa w krakowskim hotelu Galaxy, a w kategorii Przystawka – Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we wrocławskim hotelu The Granary. W nagrodę na obu czeka […]

Czytaj dalej


Jak zadbać o komfortowe podłoże w hotelu?

To co znajduje się pod nogami gości hotelowych ma często większe znaczenie dla ich poczucia komfortu niż wykończenie ścian czy wybrane meble i wpływa na charakter całego wnętrza. Na szczęście dla hotelarzy oferta wykładzin obiektowych jest niezwykle bogata. Jak wybrać najlepszą dla swojego konkretnego obiektu i jak przygotować do zakupu tego elementu wyposażenia wnętrz. Zazwyczaj […]

Czytaj dalej