Nowy szef kuchni w Marriott Warszawa…

Ster kuchni w hotelu Marriott objął nowy szef – Paweł Kałuski. Na pokładzie znalazł się również Krzysztof Tarabasz, ekspert kulinarny, odpowiedzialny za kreowanie nowych rozwiązań we wszystkich restauracjach hotelu. Paweł Kałuski karierę w gastronomii rozpoczął w latach 90. w hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z legendarnej […]

Czytaj dalej


Ciąg dalszy nastąpił

Polsat Zygmunta Solorza kontra Małgorzata Chechlińska. „Ciąg dalszy na pewno nastąpi” – tak zakończyliśmy artykuł „Bitwa o Litwor (Z Belvederem i Solorzem w tle)” w sierpniowym wydaniu „Hotelarza”. I nastąpił. W połowie października, gdy dla TVP Info głónnym tematem była reprywatyzacja w Warszawie, a dla TVN 24 – protest lekarzy rezydentów, w Polsat News z […]

Czytaj dalej


Boom hotelowy w Gdańsku trwa

Na koniec października planowane było otwarcie hotelu Hampton by Hilton w Gdańsku-Oliwie ze 101 pokojami (ale jego otwarcie zapewne się opóźni). Latem otwarty został Craft Beer Central Hotel z 39 pokojami i własnym browarem przy Dworcu Głównym PKP. Wiosną na Wyspie Spichrzów ruszył Number One ze 172 pokojami, a w najbliższych miesiącach otwarty ma zostać […]

Czytaj dalej


Akademia Hotelarza – o skutecznej sprzedaży usług konferencyjnych

Kolejne szkolenie w Akademii Hotelarza, tym razem poświęcone skutecznej sprzedaży usług konferencyjnych, prowadzone przez Wojciecha Liszkę, właściciela firmy Z-Factor, odbyło się 20 października w hotelu Courtyard by Marriott w Warszawie. Uczestnicy szkolenia dowiedzieli się, jak odpowiadać na zapytania ofertowe, by budować przewagę nie tylko dzięki niższej cenie, i jak wyróżnić ofertę swojego hotelu podczas sprzedaży […]

Czytaj dalej


Kołobrzeg nie narzeka na obłożenie, narzeka na ceny poza sezonem

Kolejna debata z cyklu Śniadanie „Hotelarza” poświęcona była charakterystyce i specyfice rynku hotelarskiego w Kołobrzegu. Udział w niej wzięli: Adam Hok, dyrektor hotelu Wellness ProVita Marcin Jarząb, dyrektor Ikar Plaza i Ikar Centrum Jerzy Piskozub, członek zarządu Arka Medical Spa Bartosz Suchorzewski, zastępca dyrektora hotelu Leda SPA Anna Szelinger, dyrektor obiektów Olymp Tomasz Waściński, dyrektor […]

Czytaj dalej


400 prac polskich artystów we wnętrzach. Raffles Europejski Warszawa

W pierwszym kwartale przyszłego roku pierwszych gości przyjmie długo oczekiwany Raffles Europejski w Warszawie ze 106 pokojami, z czego ponad 40 stanowiły będą apartamenty. We wnętrzach zawiśnie ok. 400 prac polskich artystów z XX i XXI w. Będzie to jedna z największych tego typu prywatnych kolekcji dostępnych publicznie. We wnętrzach będzie można odnaleźć nawiązania do […]

Czytaj dalej


Wybrano dyrektora Raffles Europejski Warszawa

Thomas Guss, związany z branżą hotelarską od ponad 20 lat, został dyrektorem generalnym powstającego hotelu Raffles Europejski Warszawa, którego otwarcie planowane jest wiosną przyszłego roku. Ma to być najbardziej luksusowy hotel w Polsce. Thomas Guss, urodzony w Stuttgarcie, wychowany w Paryżu, absolwent French Military School w Niemczech, zaczynał swoją karierę w działach F&B hoteli sieci […]

Czytaj dalej


Hotel przyjazny osobom niepełnosprawnym

Dostosowanie obiektu hotelarskiego do potrzeb gości niepełnosprawnych wymaga zastosowania konkretnych rozwiązań architektonicznych. Znajomość obowiązujących aktów prawnych pozwoli uniknąć już na etapie projektowania i realizacji inwestycji hotelarskiej błędów utrudniających osobom z niepełnosprawnością korzystanie z usług hotelu. Podstawowym aktem prawnym regulującym m.in. problematykę dostosowania obiektu do potrzeb osób niepełnosprawnych jest Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. […]

Czytaj dalej