Marek Przeorski dyrektorem MCC Mazurkas

Michała Kozaka na stanowisku dyrektora generalnego 4-gwiazdkowego MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° zastąpił Marek Przeorski. Z hotelarstwem związany jest od blisko 40 lat. Karierę rozpoczął w hotelu Novotel w Olsztynie, następnie pracował przy otwarciu hotelu Mrongovia w Mrągowie. Doświadczenie zdobywał zarówno na polskim rynku hotelarskim, jak i za granicą, m.in. […]

Czytaj dalej


Inwestycje hotelowe w starej tkance miejskiej – droższe i trudniejsze, ale warte realizacji

Projektowanie w starej tkance miejskiej jest zdecydowanie trudniejsze i bardziej stresujące niż prowadzenie inwestycji w miejscu o jeszcze niewyznaczonych ramach. Jak pokonać trudności towarzyszące inwestycjom hotelowym w historycznych dzielnicach i kończyć je z sukcesem, a przy tym pogodzić nowoczesną wizję z historycznym charakterem miejsca? Nie ma znaczenia, czy inicjatywa wychodzi od właściciela nieruchomości, który chce […]

Czytaj dalej


Na Okęciu wystartował pierwszy w Polsce hotel Renaissance

Pod koniec kwietnia otwarty został hotel Renaissance przy Lotnisku Chopina w Warszawie. To pierwszy hotel tej, należącej do sieci Marriott International, marki w Polsce i pierwszy duży hotel 5-gwiazdkowy w Warszawie otwarty od 11 lat. Oferuje 225 pokoi, 850 m kw. powierzchni konferencyjnej, 450-metrową salę balową, basen i strefę SPA. Jego operatorem jest Chopin Airport […]

Czytaj dalej


Piotr Rudziński dyrektorem generalnym Deo Gdańsk Old Town

Piotr Rudziński został dyrektorem generalnym 4-gwiazdkowego hotelu DEO Gdańsk Old Town, którego operatorem jest spółka Dobry Hotel. 354-pokojowy obiekt otwarty ma zostać w III kwartale tego roku. Piotr Rudziński zaczynał karierę w 2000 r. w dziale gastronomii hotelu Qubus w Gorzowie Wlkp., a w 2003 r. został kierownikiem gastronomii w hotelu Qubus Wrocław. Od 2004 […]

Czytaj dalej


W Krakowie otwarto B&B Hotel

W kwietniu otwarty został hotel B&B Kraków Centrum ze 130 pokojami przy ul. Monte Cassino w sąsiedztwie Centrum Kongresowego ICE Kraków. To szósty hotel sieci B&B w Polsce. Pokoje wyposażone są m.in. w 40-calowe Smart TV LCD, wyciszone drzwi i okna oraz indywidualnie sterowaną klimatyzację. Do dyspozycji gości jest również przestronne lobby z otwartym wieczorami […]

Czytaj dalej


Łukasz Kaszewski dyrektorem generalnym hotelu MDM

Po 10 latach pracy w grupie Hotele Warszawskie „Syrena” Łukasz Kaszewski objął funkcję dyrektora generalnego hotelu MDM. Pierwsze doświadczenia w hotelarstwie zdobywał w Wielkiej Brytanii w działach housekeeping. Po powrocie do Polski rozpoczął pracę w grupie Hotele Warszawskie „Syrena” na stanowisku recepcjonisty w Polonia Palace Hotel, gdzie wkrótce awansował na zastępcę kierownika recepcji. Następnie przez […]

Czytaj dalej


Landing page, czyli skuteczny marketing hotelu oparty na treści

Oferty specjalne to szczególna pozycja strategii marketingowej hotelu. Są „dobrami szybko rotującymi” – pojawiają się ze szczególnego powodu, mają przynieść oczekiwane rezultaty w krótkim czasie, a więc wymagają szybkich działań. Wielkanoc? Majówka? Długi weekend? Walentynki? Oferty specjalne hotele tworzą z różnych powodów. Aby je dobrze sprzedać, trzeba działać szybko, gdyż szybko się dezaktualizują. Tworzone są […]

Czytaj dalej


Hampton by Hilton: w kwietniu ruszył hotel w Oświęcimiu, w maju ruszyć ma w Warszawie na Służewcu

W Oświęcimiu na Starym Mieście otwarty został hotel Hampton by Hilton ze 120 pokojami. To ósmy obiekt pod tą marką w Polsce i pierwszy hotel międzynarodowej sieci w mieście. Pokoje wyposażone są m.in. czajniki, zestawy do prasowaia, suszarki do włosów i Wi-Fi. Hotel oferuje też cztery sale konferencyjne, które można połączyć w jedną o powierzchni […]

Czytaj dalej


Jerzy Podeszewski w Hotel Professionals Management Group

Management Group Jerzy Podeszewski, ostatnio dyrektor generalny Grand Hotelu Rzeszów, objął stanowisko director of asset and hotel management w firmie Hotel Professionals Management Group. Z branżą hotelarską związany jest od ponad 25 lat. Karierę rozpoczął w 1992 r. hotelu Radisson, gdzie pracował na stanowisku kierownika konferencji i bankietów. Potem kierował gastronomią w krakowskim Holiday Inn […]

Czytaj dalej