Hotele po pandemii – Jak zmieni się design poszczególnych stref?

Wraz ze zmianą naszego sposobu życia zmienia się design oraz funkcjonowanie hoteli. Wcześniej dążyliśmy do integracji i stref wspólnych. Dziś towarzyszy nam to samo pragnienie, ale doświadczenie epidemii stawia nowe wyzwanie: jak zapewnić bezpieczeństwo, nie rezygnując z integracji? Wcześniej nacisk przy projektowaniu hoteli położony był na tworzenie social spaces – jak pogodzić to z obecnymi […]

Czytaj dalej


H(I)T Poland & CEE 25 maja – uderzył jak zwykle

Pierwsza konferencja na taką skalę i w takiej formule w obecnych czasach Zgodnie jeszcze z ubiegłorocznymi zapowiedziami, 25 maja odbyła się kolejna edycja konferencji „Hotelarza” HT – Wyzwania i przyszłość branży hotelarskiej w Polsce. Wzięło w niej udział blisko 400 uczestników. Była to pierwsza konferencja stacjonarna, nie tylko w branży hotelarskiej, i nie tylko w […]

Czytaj dalej


Niektóre rozwiązania mogą na stałe wejść do procedur operacyjnych

Rozmowa z Ireneuszem Węgłowskim, prezesem Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, wiceprezesem Orbis SA Pod koniec maja działalność hoteli i gastronomii jest już odmrożona, wkrótce odmrożony będzie fitness i możliwość spotkań do 50 osób. Można założyć, że pod koniec czerwca hotele powinny działać już w takiej formie, w jakiej działały będą przez najbliższy czas, z całym reżimem […]

Czytaj dalej


Sytuacja w branży noclegowej oczami hotelarzy Raport z badania

Hotelarstwo w czasie epidemii to zupełnie nowa rzeczywistość. Jak branża noclegowa przystosowuje się do funkcjonowania w nowych warunkach? Serwis konferencyjny MojeKonferencje.pl wraz z Tomaszem Chojnackim z Hotel Marketing Group przeprowadzili 8-15 maja badanie mające na celu analizę kondycji hoteli i innych obiektów noclegowych w czasie epidemii. Rada Ministrów 2 maja wydała rozporządzenie, które wprowadziło regulacje […]

Czytaj dalej


Akcja IGHP

„Drodzy Goście, tęsknimy za Wami!” – to hasło kampanii zorganizowanej przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego. 15 maja o godz. 11.00 blisko 600 hoteli i obiektów hotelarskich opublikowało na swoich stronach wpisy kampanii wraz z plakatem akcji. Branża zachęca podróżujących do pobytu w hotelach, podkreślając odpowiednie przygotowanie do przyjęcia gości. Akcji towarzyszy kampania outdoorowa na 300 […]

Czytaj dalej


7 miliardów złotych w postaci bonów turystycznych 1000+

Rząd przygotował program wsparcia dla turystyki i hotelarstwa z budżetem 7 mld zł. Pracownicy na etatach, zarabiający poniżej średniej krajowej (5,2 tys. brutto, ok. 3,7 tys. netto) otrzymają bony turystyczne 1000+, którymi będą mogli płacić w hotelach, za wycieczki, pilotów, transport i korzystanie z atrakcji turystycznych. W 90 proc. opłaci je państwo, jeśli w 10 […]

Czytaj dalej


Finansowanie poprzez Szwajcarię w formie Tokenizacji jedną z opcji dostępu do kapitału

Materiał Partnera Jako radca prawny oraz partner w Kancelarii prawnej KHG we Wrocławiu od lat zajmuję się sektorem blockchain i kwestiami dotyczącymi tokenizacji. Kiedy wiele miesięcy temu udało mi się nawiązać ścisłą współpracę z partnerami ze Szwajcarii, zrozumiałem, że jest to kraj bardzo przyjazny temu sektorowi, a kapitał, który można pozyskać na tym rynku, otwiera […]

Czytaj dalej


Kwiecień w hotelach: RevPAR w Krakowie – 3,9 zł, obłożenie w Trójmieście – 3,5 proc.

Kwiecień był miesiącem, w którym hotele decyzją rządu były zamknięte, mogły tylko przyjmować gości w delegacjach służbowych. Efekt – obłożenie w działających hotelach od 1 proc. w Krakowie do 8 proc. w Warszawie, RevPAR od 3,9 zł do 16,3 zł. Wyjątkiem był Wrocław, gdzie obłożenie wyniosło blisko 21 proc. – najwięcej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, […]

Czytaj dalej


Kryzysowa Konferencja MADE FOR Restaurant

POD PATRONATEM „HOTELARZA” 64 proc. restauracji planowało otworzyć się dla gości już pierwszego dnia po odmrożeniu branży 18 maja, 34 proc. jeszcze się z tym wstrzymywało. Taka wiedza płynęła z ankiety przeprowadzonej wśród uczestników Konferencji Kryzysowej MADE FOR Restaurant 2020, która odbyła się 12 maja. Z tego grona 72 proc. restauratorów chciało zmienić menu na […]

Czytaj dalej