Artur Trukawiński w Grupie Thermaleo

Artur Trukawiński został dyrektorem operacyjnym grupy hotelowej w Grupie Thermaleo & Uzdrowisko Szczawnica, która przygotowuje do otwarcia obiekt Pieniny Grand, a w swoim portfolio ma m.in. 5-gwiazdkowy Modrzewie Park Hotel, 3-gwiazdkowy Navigator i pensjonat Willa Marta. Artur Trukawiński z branżą hotelarską związany jest od połowy lat 90. Był w zespole otwierającym warszawski hotel Sheraton, gdzie […]

Czytaj dalej


Maciej Głownia dyrektorem Radissona w Gdańsku…

Maciej Głownia, przez ostatnie siedem lat dyrektor generalny hotelu Radisson Blu Wrocław, objął zarządzanie kompleksem Radisson Hotel & Suites w Gdańsku z 341 pokojami. Z siecią Radisson Hotel Group jest związany od 18 lat. W latach 2002-2008 był dyrektorem sprzedaży i marketingu wrocławskiego Radissona Blu. Przez następne pięć lat pełnił funkcję dyrektora generalnego Park Inn […]

Czytaj dalej


Kasy online w hotelach i restauracjach jednak od 1 stycznia

Przedsiębiorcy z branży hotelarskiej i restauracyjnej, którzy nie posiadają jeszcze kas fiskalnych online, będą musieli je wprowadzić najpóźniej od 1 stycznia 2021 r. Ministerstwo Finansów zapowiedziało, że nie planuje kolejnego odroczenia tego przesuniętego już raz przepisu. Obowiązek stosowania kas online miał zostać wprowadzony do gastronomii i hoteli już 1 lipca, ale epidemia koronawirusa sprawiła odroczenie […]

Czytaj dalej


Europejski Urząd Nadzoru Bankowego wydłuża wakacje kredytowe

Europejski Bank Centralny wydłużył o kolejne trzy miesiące moratorium na spłatę kredytów. Tym samym banki w całej Unii Europejskiej mogą w sumie do dziewięciu miesięcy wydłużyć kredytobiorcom tzw. wakacje kredytowe. – Unia Europejska dała zielone światło. Banki otrzymały rozwiązanie, które pomoże hotelom przetrwać najgorszy kryzys. Teraz już tylko czekamy na szybkie decyzje zarządów banków dotyczące […]

Czytaj dalej


Już 21 stycznia konferencja Hotel Trends Poland & CEE

21 stycznia w hotelu Renaissance Aiport Warszawa odbędzie się konferencja Hotel Trends Poland & CEE – Future of Hospitality Industry 2020/2021, organizowana przez „Hotelarza”. Odbędzie się ona w formule hybrydowej z panelistami obecnymi stacjonarnie na scenie w hotelu Renaissance i transmisją na żywo w jakości HD do zarejestrowanych uczestników Najlepsi eksperci z Polski i Europy […]

Czytaj dalej


Ruszyła nowa strona internetowa B&B Hotels

Sieć B&B Hotels przygotowała nową, globalną platformę rezerwacyjną, obejmującą ofertę wszystkich hoteli dostępnych w 12 krajach, w tym w Polsce. Nowa odsłona wyróżnia się minimalistyczną szatą graficzną, spójną z identyfikacją wizualną sieci. Serwis rezerwacyjny jest dostępny w sześciu wersjach językowych, w tym także w języku polskim. Nowa strona to element strategii rozwoju sieci w aspekcie […]

Czytaj dalej


AC Marriott Wrocław pierwszym hotelem, gdzie można płacić mrugnięciem oka

Hotel AC by Marriott Wrocław, jak deklaruje, jako pierwszy na świecie udostępnił swoim klientom usługę płatności okiem PayEye. Dokonywać jej można przez zeskanowanie soczewki oka przez terminal płatniczy. Aby korzystać z płatności PayEye, trzeba zarejestrować się na stronie usługi i zasilić konto. Klient musi też utworzyć wzorzec biometryczny przez przysłanie wymaganych zdjęć. – Płatność, którą […]

Czytaj dalej


Vienna House Mokotów z Nagrodą Architektoniczną Prezydenta m. st. Warszawy

Modernistyczny budynek hotelu Vienna House na Mokotowie wraz z zaprojektowanym przez JEMS Architekci kompleksem P4, którego hotel jest częścią, został uznany za najlepszy budynek komercyjny w Warszawie z 2019 r. Jury konkursu o Nagrodę Architektoniczna Prezydenta m. st. Warszawy doceniło spójność architektoniczną budynku z otoczeniem, jego uniwersalność oraz aspekt ekologiczny. Surowa, brutalistyczna bryła budynku nawiązuje […]

Czytaj dalej


Własne delikatesy – w hotelu Traugutta3

Restauracja Regiment w hotelu Traugutta3 w Białymstoku odpowiadając na wprowadzone ograniczenia w działalności otworzyła Delikatesy Traugutta i Pracownię Prezentów Świątecznych. Sprzedaje tam produkty własnego wyrobu Delikatesy Traugutta to miejsce, w którym można kupić wędzonki, sery, chleby własnego wypieku oraz kulinarne specjały zamknięte w słoiku. Wszystko przygotowane przez szefa kuchni restauracji Regiment. Asortyment wzbogacony został o […]

Czytaj dalej


Hotel office – w obiektach Grano Hotels

Gdańska sieć Grano Hotels przygotowała ofertę dla pracowników zdalnych w odpowiedzi na obostrzenia rządowe, które ograniczyły do pobytów służbowych możliwość korzystania z obiektów turystycznych. W hotelach Grano i Number One by Grano na Wyspie Spichrzów można zarezerwować miejsce do pracy zdalnej. Wprzypadku wynajęcia pokoju dla jednej osoby na cztery godziny cena wynosi od 50 zł, […]

Czytaj dalej