ORBIS: podpisał franczyzę na ibis Styles w Lublinie

WLublinie, przy głównej arterii komunikacyjnej, Al. Solidarności powstanie hotel sieci ibis Styles ze 110 pokojami. Budowa rozpocznie się w pierwszej połowie 2017 roku. Inwestorem i właścicielem obiektu jest firma TBV Hotele. Hotel będzie położony w pobliżu Starego Miasta. W swojej ofercie, oprócz oryginalnego wystroju wnętrz, charakterystycznego dla tej marki, posiadał będzie pięć sal konferencyjnych i […]

Czytaj dalej


Filet z drobiu

Faszerowany marynowaną w ziołach polędwiczką wieprzową, na musie z kolorowych i aromatycznych warzyw, z sosem koperkowym i balsamicznym (10 porcji).     Składniki: Filet z kurczaka – 700 g Polędwiczki wieprzowe – 200 g Liście szpinaku – 100 g Kukurydza (ziarno) – 200 g Marchew – 200 g Szpinak siekany – 200 g Żelatyna – 20 […]

Czytaj dalej


Ray spał tylko w Hiltonach

Ray Charles (zmarły w czerwcu 2004 r. muzyk jazzowy i bluesowy) podczas swoich tras koncertowych zatrzymywał się wyłącznie w hotelach sieci Hilton. Powód? Doskonale znał rozkład pokoi w Hiltonach, dzięki czemu – co podkreślał – w każdym hotelu tej sieci na świecie mógł się czuć jak u siebie. Zdarzało się, że postronni obserwatorzy myśleli, iż […]

Czytaj dalej


GeoVita zainwestuje 4 mln zł

Spółka GeoVita, reklamująca się jako Turystyczna Sieć Marzeń, osiągnęła w 2004 r. 25 mln zł przychodów. Jej zysk w pierwszych dziesięciu miesiącach działalności wyniósł 115 tys. zł, poinformował zarząd spółki. W tym roku firma przeznaczy 4 mln zł na podnoszenie standardu swoich 14 obiektów. W najbliższych tygodniach podpiszemy z jedną z firm kosmetycznych kontrakt na […]

Czytaj dalej


Nowy hotel w Sopocie

W czerwcu br. planowane jest otwarcie w Sopocie przy ulicy Emilii Plater czterogwiazdkowego Hotelu Villa Baltica. Inwestorem jest krakowska spółka KFT, która wybudowała już dwa hotele w Krakowie (trzy­gwiazdkowe Wentzl i Estera). Villa Baltica została zaprojektowana przez sopocką pracownię Wzorcownia. Wykonawcą jest krakowska firma Awbud. W nowym hotelu znajdą się 33 pokoje oraz rozbudowane zaplecze Wellness […]

Czytaj dalej


The Professional Chef

Książka, opracowana przez The Culinary Institute of America, to uznany podręcznik dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, polecany zarówno dla szkół, jak i do samodzielnej nauki w domu. Ta ponad- tysiącstronicowa publikacja jest wypełniona informacjami, recepturami i opisami technik sztuki kucharskiej. Jest tak obszerna, a przy tym rzetelna, że niemal gwarantuje odpowiedź na każd  pytanie, jakie […]

Czytaj dalej


Dobre wyniki z branży

●    592 mln euro (po opodatkowaniu) zarobił francuski Accor w 2004 r. To wynik lepszy o 13,2 proc. niż rok wcześniej. Dochody tej spółki wyniosły 7,1 mld euro (wzrost o 4,6 proc.). Ten rok też zapowiada się nieźle. RevPAR na koniec lutego w hotelach ekonomicznych Accoru w Europie był wyższy o 4 proc. od zanotowanego […]

Czytaj dalej


Resovia szuka inwestora

Klub sportowy Resovia rozważa utworzenie spółki akcyjnej z prywatnym inwestorem albo z Uniwersytetem Rzeszowskim, w celu ukończenia budowy, a następnie wyposażenia hotelu znajdującego się na terenie klubu przy ulicy Wyspiańskiego w Rzeszowie. Budynek z powodu braku funduszy stoi niedokończo-ny (w stanie surowym) od 1992 r. Przejęciem obiektu zainteresowany jest Uniwersytet Rzeszowski, władze Resovii wykluczają jednak […]

Czytaj dalej


Piotr Gietner

Szef kuchni czterogwiazdkowego Hotelu Senator w Dźwirzynie koło Kołobrzegu. Ukończył technikum gastronomiczne i studium hotelarskie. Z branżą gastronomiczną jest związany od 25 lat. Doświadczenie zdobywał (początkowo na stanowisku kucharza, następnie jako szef kuchni) w restauracjach w kraju i za granicą (w Niemczech, Danii, Austrii, Holandii i Ang-lii). Te zawodowe podróże kulinarne pozwoliły mu, jak sam […]

Czytaj dalej


TelePompka – doładowanie telefonu

    TelePompka to usługa, za pomocą której goście hoteli i restauracji mogą doładować telefon w terminalu płatniczym. Aby dokonać zakupu, klient podaje sprzedawcy numer telefonu, którego limit ma zostać powiększony, oraz kwotę doładowania. Zapłacić można gotówką lub kartą. W przypadku zapłaty gotówką doładowanie następuje natychmiast (sprzedawca wprowa-dza numer podany przez klienta). W przypadku zapłaty kartą […]

Czytaj dalej