Szukamy personelu do pięciu gwiazdek

– mówi Monika Żak, development manager Polskiej Sieci Hotel System Na lipiec przyszłego roku zaplanowali Państwo otwarcie kolejnego obiektu w Dźwirzynie nad Bałtykiem. Będzie to pięciogwiazdkowy obiekt z dużym centrum wellness & SPA. To, chociażby ze względu na lokalizację, inwestycja trochę nietypowa, jak na Hotel System? Powiedziałabym z dumą, że pionierska. Hotel Paradise Resort & […]

Czytaj dalej


Zarządzanie jakością obsługi w restauracjach i hotelach

W książce przedstawiono metody kształtowania i utrzymania wysokiego poziomu jakości obsługi klientów w przedsiębiorstwach hotelarskich i gastronomicznych. Autor omawia sposoby doskonalenia poszczególnych elementów jakości usług w taki sposób, aby odzwierciedlały oczekiwania usługobiorców oraz prezentuje narzędzia do oceny poziomu obsługi gości. Z książki czytelnik dowie się m.in. o tym, co wpływa na jakość świadczonych usług i […]

Czytaj dalej


Wypoczynek w dworach i pałacach

Wśród przewodników po hotelach, książka „Wypoczynek w dworach i pałacach” pokazuje przede wszystkim, że hotel może być niebanalny. Być może dla niektórych będzie zaskoczeniem, że w Polsce jest tak dużo pałaców i zamków zaadaptowanych na hotele i pensjonaty. Autor opisał ponad 140 interesujących miejsc, i nie tylko zarysował ich historię oraz związane z nimi wydarzenia, […]

Czytaj dalej


Z dobrymi wynikami na wschód

Orbis SA może zakończyć rok 2006 zyskiem netto w wysokości ponad 62 mln zł, wynika z prognoz analityków. Z raportów finansowych za III kwartał 2006 roku przedstawionych przez Grupę Orbis wynika, że jej przychody wyniosły 350 mln zł, co oznacza 13-proc. wzrost w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Niemal 80 proc. tej sumy przyniosła […]

Czytaj dalej


Jak ocenić potencjał rynku?

Obserwując rynek, na którym działamy, powinniśmy spojrzeć na niego w szerszym zakresie niż tylko w odniesieniu do bezpośredniej konkurencji. W poprzednim artykule mieli Państwo ciężki orzech do zgryzienia, czyli kolokwium. Zapraszam do sprawdzenia wyników (zamieszczonych poniżej) i gratuluję każdej prawidłowej odpowiedzi. W przypadku błędnych zachęcam do ponownej lektury wcześniejszych artykułów. Dzisiaj trochę miejsca poświęcę dalszej […]

Czytaj dalej


Leasing a VAT

Leasing jest nie tylko dogodną formą finansowania narzędzi produkcji lub nieruchomości. Korzystające z niego firmy mogą również dokonywać korzystnych odpisów podatkowych Przez umowę leasingu leasingodawca zobowiązuje się nabyć rzecz od oznaczonego nabywcy na warunkach określonych w umowie i oddać tę rzecz leasingobiorcy do używania albo do używania i pobierania pożytków przez czas oznaczony. Natomiast korzystający […]

Czytaj dalej


Zamek na hotel

Hotel o standardzie co najmniej trzech gwiazdek powstanie w zamku w Lublińcu. Ruszyły właśnie prace przy renowacji i adaptacji obiektu. Właściciel, którym jest Tomasz Bonk, szacuje, że koszt całej inwestycji zamknie się kwotą 5-10 mln zł. Zakończenie prac wstępnie planowane jest na rok 2010.

Czytaj dalej


Niecodzienna osada

Na Pojezierzu Brodnickim, nad jeziorem Forbin powstaje kompleks wypoczynkowo-zdrowotny Osada Dworska Głęboczek. W pierwszej kolejności zbudowano karczmę i trzy kryte strzechą chaty. W jednej z nich znajdują się gabinety zabiegowe SPA oferujące niecodzienne zabiegi: kąpiele w sianie, igliwiu, okłady błotem oraz masaże. Pod koniec października oddano do użytku basen kryty z grotą deszczową oraz dwa […]

Czytaj dalej


Investon urośnie

Otwarcie trzech nowych hoteli i pozyskanie co najmniej dwóch franczyzobiorców, planuje do roku 2010 spółka Investon posiadająca dwa hotele Ideal w Pruszkowie oraz Świebodzinie. Spółka szuka inwestorów dysponujących kwotą nie mniejszą niż milion złotych i terenami pod budowę obiektów na przedmieściach miast wojewódzkich, powiatowych lub w miejscowościach turystycznych.

Czytaj dalej


Barman wirtuoz

Czwarta, finałowa edycja tegorocznych rozgrywek międzynarodowej Niezależnej Ligi Barmańskiej (Independent Flair League) odbyła się 5 listopada w warszawskim klubie Lucid. Do rywalizacji stanęło dwudziestu zawodników z Polski, Ukrainy, Wielkiej Brytanii i krajów nadbałtyckich. Warszawskie rozgrywki objęły trzy konkurencje eliminacyjne, które miały za zadanie potwierdzenie technicznych umiejętności zawodników do pracy barmana: Free Pouring (wolne nalewanie bez […]

Czytaj dalej