Przewodnik Michelin ogłosił listę polskich rekomendacji w 2025 r. Inspektorzy ocenili restauracje z Warszawy, Krakowa, Poznania, Trójmiasta i ich okolic, a także, po raz pierwszy, z Wrocławia. W sumie wyróżnili 108 lokali, w tym 7 gwiazdkami, 21 Bib Gourmand, jedną Zieloną Gwiazdką, a także 22 restauracje we Wrocławiu.

W tegorocznym zestawieniu pojawiła się nowa restauracja z gwiazdką Michelin oraz siedem nowych z wyróżnieniem Bib Gourmand za najlepszy stosunek jakości do ceny. – Podróżując po Polsce, inspektorzy byli pod wrażeniem tempa, w jakim rozwija się lokalna scena kulinarna. Nowe pokolenie szefów kuchni chętnie sięga po lokalne składniki, jednocześnie kształtując nowoczesny styl rodzimej kuchni, robiąc to z niezwykle pozytywnym nastawieniem. Również ogromnie cieszy mnie fakt, że Polska zyskała kolejną restaurację z gwiazdką Michelin. To wspaniała wiadomość dla całej krajowej branży gastronomicznej – komentuje Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników Michelin. – Cieszę się, że Przewodnik Michelin w Polsce ponownie się rozszerzył, obejmując dynamiczny, a przy tym zachwycający pod względem architektury Wrocław. Nasi słynni anonimowi inspektorzy znaleźli tu wiele restauracji godnych polecenia, w tym trzy, które zasłużyły na wyróżnienie Bib Gourmand.
Gwiazdkowe restauracje
Już trzeci rok z rzędu krakowska Bottiglieria 1881, której właścicielem i szefem kuchni jest Przemysław Kmita, została wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, umacniając swoją pozycję jako najlepsza restauracja w Polsce za – jak określili ją inspektorzy Michelin – „wyrafinowanie, głębię i wspaniałą czystość smaku”, „wykorzystywane są tu najlepsze produkty z polskiej spiżarni, a każde danie wykonane jest z artystycznym rozmachem”.
Restauracje rekomendowane w hotelach
Wśród 108 restauracji wyróżnionych w Przewodniku Michelin Polska 2025 znalazło się 15 działających w hotelach i obiektach hotelowych. Tytułem Bib Gourmand za najlepszy stosunek jakości do ceny nagrodzona została po raz kolejny Luneta & Lorneta Bistro Club w 5-gwiazdkowym hotelu Pałac Ciekocinko na Kaszubach, a po raz pierwszy restauracja Stary Niedźwiedź z Zakopanem w obiekcie hotelowym Willa Stary Niedźwiedź z 14 pokojami i strefą wellness.
Cztery rekomendacje zdobyły restauracje sieci Likus Hotele i Restauracje: Copernicus i Pod Różą w Krakowie oraz Monopol i Acquario, obie mieszczące się we wrocławskim hotelu Monopol, a trzy sieci Destigo Hote
[...]Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Zastanawiałam się ostatnio, ile czasu naprawdę potrzeba, by nauczyć się grać na skrzypcach – i trafiłam na świetny artykuł! Jeśli też macie takie pytania, koniecznie przeczytajcie tekst pod hasłem nauka na skrzypcach https://www.11lo-radom.edu.pl/aktualnosci/ile-trwa-nauka-gry-na-skrzypcach-odkryj-czas-i-tajemnice.html . Bardzo dobrze wyjaśniono tam, od czego zależy postęp, jakie są etapy nauki i na co zwrócić uwagę, zaczynając swoją przygodę z tym pięknym instrumentem. Polecam!