Ciacho z piachem, czyli Coffee Break by MAT

Autor: Mat

W Londynie pierwszy raz byłem, kiedy Bareja kręcił „Misia”. Przyleciałem wtedy z Genewy, gdzie pracowałem w Hiltonie, więc „stanąłem” w Hilton on Park Lane, oczywiście po stawce pracowniczej. Później co roku jeździłem na World Travel Market, spałem w klimatycznych hotelach, głównie na Earls Court, dopóki targi się nie przeniosły do centrum konferencyjnego ExCe, tracąc specyficzny charakter socjalny i sens biznesowy.

Na Earls Court w pokojach nie było lodówek, więc korzystając z listopadowej aury zwykle schładzałem Guinnessa za oknem. Ku radości ptaków, które bez żenady dziurawiły puszki dziobami i bezczelnie opróżniały mój „mini-bar” pokwękując niezrozumiale w cockney’u ze zdwojoną mocą.

Wróciłem do luksusowych hoteli, udało mi się nawet spać w Sofitel St. James. Ale dopiero teraz dostałem niedostępnego – zamieszkałem w słynnym Savoyu! Ponad stuletnia tradycja, genialna miejscówka, choć dzisiejszy serwis nie nadąża za legendą. Za to ceny znakomicie dorównują. Podstawowe, typowo angielskie śniadanie sausage, bacon & baked beans – 45 funtów. A takie bardziej kontynentalne to już 95. Steki w jednej z restauracji Gordona Ramsey’a ponad 100 funtów za ochłap. Choć muszę przyznać, że wellington był zacny, nie wspominając o wagyu, czy też tarte tatin (mało angielski deser, ale ciut bardziej wyrafinowany niż yorkshire pudding). Na flaszkę już nie starczyło, więc nabożnie sączyłem połówkę butelki podstawowego Côte du Rhône za jedyne… 65 £.

Paragony zgrozy. Jednak okazało się, że w Fairmont

[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Komentarze zamieszczane przez użytkowników wyrażają ich własne poglądy. Wydawca portalu e-hotelarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Komentarze nie stanowią materiału prasowego w rozumieniu ustawy – Prawo prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *