Hold on Tight to Your Dream, czyli czy wkrótce powstanie muzeum restauracji i hotelarstwa?

Może nie do końca wszystkich restauracji, ale z pewnością tych tradycyjnych, z klimatem socjalnym i koncepcją dań przygotowanych na żywo przez szefa kuchni i jego ekipę. WW sieci krążą filmiki przedstawiające sterylną grupę japońskich turystów zwiedzających paryską brasserie, gdzie urocza przewodniczka przebrana za hostessę opowiada, jak to w dawnych czasach (aż rok temu) lokalni barbarzyńcy […]

Czytaj dalej


COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT Świat jak z Kafki – Józef K. na święta(ch)

Zwykle grudzień jest miesiącem podsumowań, firmowych spotkań, do rodzinnych świąt przygotowań. Prószy śnieg, ludzie planują wyjazd w góry lub tropiki. Hotelarze się radują, organizują Sylwestra, podsumowują budżet i obliczają bonus dla załogi, a w radiu lecą Mariah Carey i Wham. AAle „zwykle” – to już było, więc ten grudzień pisze scenariusz na serial z gatunku […]

Czytaj dalej


COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT. Hotele wciąż powstają. Z rozpędu

Galerie i knajpy pozamykane, mniejsze i większe dzieci nudzą się po domach, wszyscy zaczęli nawet odbierać telefony. I dobrze, bo w listopadzie, miesiącu wolności, jest o czym gadać, a spotkania w realu są dość skutecznie utrudnione, nawet dla hotelarzy. Jednym z moich ulubionych wierszy o tej porze roku był zawsze fragment „Kroniki Olsztyńskiej” Gałczyńskiego: „Oto […]

Czytaj dalej


COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT 2B or B2B (Shakespeare na miarę naszych czasów)!

Prześcigaliśmy się w budowie hoteli, trzymając się z dala od zasady „niech szewc buty szyje”. Za hotele zabierali się producenci mięsa, konserw, zdrowej i mniej zdrowej żywności, ba, nawet leków, no i inni nader mało branżowi inwestorzy. PPrzekonali banki – włącznie z tymi, których prezesi głosili, że na hotelu zarabia dopiero czwarty właściciel – że […]

Czytaj dalej


Życie w pigułce

Co łączy Wielką Emigrację, Jana Kiepurę i Feliksa Falka? Hotel. Oprócz Hotelu Lambert na kartach historii swoje miejsce ma wiele innych, gdzie dochodziło do spotkań, gdzie zatrzymywali się wybitni mężowie stanu, gdzie bawiono się i dyskutowano. Współczesne gwiazdy estrady i ekranu nie dają wprawdzie koncertów na hotelowym balkonie, ale miejsce, gdzie nocują, wzbudza duże zainteresowanie, […]

Czytaj dalej


Śniadaniowa mapa Polski

Na przestrzeni ostatnich trzech lat zdarzyło mi się korzystać z kilkudziesięciu obiektów hotelarskich o różnym standardzie na terenie naszego kraju. O ile zazwyczaj nie można już narzekać na ich czystość, wyposażenie czy brak ciepłej wody w łazience, to jednak często szwankuje jedna, ale jakże kluczowa rzecz. Śniadania. Słowo to dla wielu obiektów stanowi nie lada […]

Czytaj dalej


Personel, personel, personel.

Cytowany często Conrad Hilton, twórca jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek hotelowych na świecie, miał powiedzieć, że dla sukcesu hotelu najważniejszą jest: lokalizacja, lokalizacja, lokalizacjaÉ Śmiem twierdzić, że najważniejsi są pracownicy Cudów nie ma, a raczej zdarzają się rzadko. Jest za to ponoć kryzys. Niby jest, bo trąbią o tym we wszystkich mediach, banki stały się […]

Czytaj dalej