COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT Płaczki egipskie vs. Nowy Polski Ład

Maj to zajefajny miesiąc, choć mogłoby być cieplej. Rząd praktykuje kropelkowe otwarcie HGFS (Hotel, Gastro, Fitness, Spa) – ale czemu nie wszystko? Jesteśmy zaszczepieni Astrą, ale dyrektora z Zachodniego (Pomorza) dziabnęli Pfizerem. No właśnie – nie potrafimy być w pełni happy, narzekamy na pogodę, na rząd, że za mało daje, narzekamy na inflację, nowy narodowy […]

Czytaj dalej


COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT I w tym sęk!

„Większość jest głupia, im większa większość, tym głupsza” – pisał Stanisław Mrożek. I w tym sęk! PPo wielkanocnych jajach i primaaprilisowych szczepieniach wydawało się, że hotele zostaną w końcu otwarte, choćby z ograniczoną gastronomią, w pełnym reżimie sanitarnym, tak jak w większości krajów. A restauracje przynajmniej otworzą tarasy i ogródki… Ale nie w Polsce, bo […]

Czytaj dalej


4 maja zaczyna się nowe hotelarstwo w Polsce

Poprzedni, marcowy numer „Hotelarza” ostatniego dnia miesiąca kończyliśmy konkluzją – „na 31 marca polskiego hotelarstwo zostało samo, bez przychodów i bez narzędzi pomocowych. Co tu dużo kryć – nie wygląda to dobrze”. Ten numer również zamykamy ostatniego dnia miesiąca, ale już w lepszych humorach. Miesiąc podsumowuje decyzja o otwarciu hoteli 4 maja, a wcześniej pojawiły […]

Czytaj dalej


Hold on Tight to Your Dream, czyli czy wkrótce powstanie muzeum restauracji i hotelarstwa?

Może nie do końca wszystkich restauracji, ale z pewnością tych tradycyjnych, z klimatem socjalnym i koncepcją dań przygotowanych na żywo przez szefa kuchni i jego ekipę. WW sieci krążą filmiki przedstawiające sterylną grupę japońskich turystów zwiedzających paryską brasserie, gdzie urocza przewodniczka przebrana za hostessę opowiada, jak to w dawnych czasach (aż rok temu) lokalni barbarzyńcy […]

Czytaj dalej


COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT Świat jak z Kafki – Józef K. na święta(ch)

Zwykle grudzień jest miesiącem podsumowań, firmowych spotkań, do rodzinnych świąt przygotowań. Prószy śnieg, ludzie planują wyjazd w góry lub tropiki. Hotelarze się radują, organizują Sylwestra, podsumowują budżet i obliczają bonus dla załogi, a w radiu lecą Mariah Carey i Wham. AAle „zwykle” – to już było, więc ten grudzień pisze scenariusz na serial z gatunku […]

Czytaj dalej


COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT. Hotele wciąż powstają. Z rozpędu

Galerie i knajpy pozamykane, mniejsze i większe dzieci nudzą się po domach, wszyscy zaczęli nawet odbierać telefony. I dobrze, bo w listopadzie, miesiącu wolności, jest o czym gadać, a spotkania w realu są dość skutecznie utrudnione, nawet dla hotelarzy. Jednym z moich ulubionych wierszy o tej porze roku był zawsze fragment „Kroniki Olsztyńskiej” Gałczyńskiego: „Oto […]

Czytaj dalej


COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT 2B or B2B (Shakespeare na miarę naszych czasów)!

Prześcigaliśmy się w budowie hoteli, trzymając się z dala od zasady „niech szewc buty szyje”. Za hotele zabierali się producenci mięsa, konserw, zdrowej i mniej zdrowej żywności, ba, nawet leków, no i inni nader mało branżowi inwestorzy. PPrzekonali banki – włącznie z tymi, których prezesi głosili, że na hotelu zarabia dopiero czwarty właściciel – że […]

Czytaj dalej