Hotel InterContinental Warszawa na kulinarnym szczycie

Wielki sukces kucharzy hotelu InterContinental Warszawa. Paweł Kalbarczyk i Paweł Dziekoński zajęli drugie miejsce w X edycji prestiżowego ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell.

 

Zmagania odbyły się 10 marca w Hotelu Zamku Ryn i tak jak podczas poprzednich edycji, uroczyście otworzyli je Karol Okrasa i Dariusz Maląg. W konkursie wzięło udział 16 ekip z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie dania głównego dla 12 osób z polskiej wieprzowiny PQS (Pork Quality System) – schabu, polędwiczek oraz jednego elementu półtuszy wieprzowej.  Pozostałe składniki uczestnicy mogli dowolnie wybrać, kierując się swoją fantazją. Dodatkowo ekipa kucharzy musiała dobrać do zaproponowanej przez siebie potrawy taki rodzaj koniaku Martell, by stworzyć doskonałą kompozycję smaków i zapachów.

 

Ekipa hotelu InterContinental Warszawa podbiła serca jury wędzoną polędwiczką wieprzową PQS w musie z kaszy gryczanej i wątróbki, z sosem z czarnej porzeczki i gruszką w syropie z trawy żubrowej. W potrawie zaserwowanej przez Pawła Kalbarczyka i Pawła Dziekońskiego dominował smak wędzonki, przeplatany nutą trawy żubrowej i porzeczki  urozmaicony słodyczą gruszki. To oryginalne połączenie składników zapewniło niezwykłe doznania smakowe oceniającym konkursowe popisy kulinarne. Po ogłoszeniu wyników uczestnicy i laureaci konkursu uczcili wspólne zmagania degustacją czekoladowego tortu. O prestiżu imprezy świadczy fakt, że tegoroczną edycję objął honorowym patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *