W sobotę w hotelu Sheraton w Warszawie już po raz szósty odbyła się charytatywna kolacja Fundacji ORIMARI i sieci Starwood Hotels & Resorts „SMAKI DOBRA”.
Z licytacji wyjątkowych dań, przygotowywanych przez szefów kuchni sześciu pięciogwiazdkowych hoteli (Bristol, Westin, Sheraton w Warszawie, Krakowie, Poznaniu
i Sopocie) oraz dodatkowych atrakcji przygotowanych przez Fundację ORIMARI udało się w tym roku uzyskać aż 517.000 zł. Dodatkowo sprzęt medyczny o wartości 40.000 zł przekazała firma PROMED SA. Rekordową kwotę 120.000 zł osiągnęła licytacja kolacji z Sealem dla 6 osób.
Wśród dań przygotowanych przez szefów kuchni najwyższą kwotę osiągnął talerz sushi i maki z homarem, langustą, kawiorem i dużymi krewetkami, który został wylicytowany za 27 000 zł.
Łączny dochód z imprezy wyniósł 557.000 zł. Z tej kwoty 60.000 zł zostanie przeznaczone na projekt Road To Awareness sieci Starwood Hotels & Resorts i UNICEF, które wspomogą budowę systemów do uzdatniania wody w Somalii, a 497.000 zł - na zakup sprzętu medycznego dla Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Białymstoku.
Imprezę w wyjątkowy sposób poprowadzili, zaprzyjaźnieni z Fundacją ORIMARI, Kinga Rusin i Piotr Gąsowski, a licytację, tradycyjnie już – Dorota Wellman i Piotr Gąsowski.
Na wydarzeniu pojawiło się wielu znakomitych gości, a wśród nich m.in.: Halinka Mlynkova z Leszkiem Wronką i Piotr Rubik z żoną.
Łącznie w ciągu sześciu edycji kolacji „SMAKI DOBRA” Fundacja ORIMARI oraz sieć Starwood Hotels & Resorts zebrała 3 miliony 034 tysiące zł na sprzęt medyczny dla szpitalnych oddziałów dziecięcych w całej Polsce.
Fundacja ORIMARI działa od 2006 roku. Nie tylko wspomaga dziecięce szpitale na terenie całej Polski, przekazując najbardziej potrzebny sprzęt medyczny, ale współpracuje także
z domami dziecka i finansuje programy rehabilitacyjne dla dzieci z rodzin zastępczych.
Od 2008 roku prowadzi kampanię „Kochasz, Chronisz, Zapobiegasz – BADAJ SWOJE DZIECKO” na rzecz profilaktyki chorób u dzieci.
Powiązane artykuły
Strefa prenumeratora
E-tygodnik
Reklama
Komentarze