Od soboty hotele bez basenów i z gastronomią tylko do pokoi – NIEOFICJALNE   KORONAWIRUS

Jeszcze dziś w Dzienniku Ustaw opublikowane ma zostać rozporządzenie określające obostrzenia obowiązujące w ramach tzw. "Etapu odpowiedzialności" od soboty 28 listopada do niedzieli 27 grudnia 2020 r. - ustalił nieoficjalnie "Hotelarz". Hotele nadal pozostaną w tym okresie niedostępne dla gości podróżujących w celach turystycznych, dodatkowo ustawodawca zdecydował o zamknięciu dla pozostałych gości basenów, siłowni i możliwości stacjonarnego korzystania z restauracji.

Dotychczas, od 24 października, restauracje, siłownie i baseny w hotelach mogły działać wyłącznie w celu obsługi gości hotelowych przebywających w hotelu co najmniej 1 dobę.

W myśl najnowszych rozporządzeń, które zaczną obowiązywać od najbliższej soboty, ustawodawca nie przewiduje już rozróżnienia na działalność hotelową i poza hotelową, zrównując zakaz prowadzenia działalności w ww. branżach.

Pobyt w hotelu nadal możliwy będzie wyłącznie dla przebywających w podróży służbowej lub w podróży związanej z wykonywaniem działalności gospodarczej, osób wykonujących zawód medyczny, sportowców podczas zgrupowań, oraz pacjentów i ich opiekunów.

Utrzymany w mocy zostaje zakaz prowadzenia dyskotek, a także basenów, aquaparków, siłowni, klubów i centrów fitness z wyjątkiem działających w podmiotach wykonujących działalność leczniczą dla pacjentów, oraz przeznaczonych dla osób uprawiających sport w ramach współzawodnictwa sportowego, oraz studentów i uczniów w ramach zajęć na uczelni, lub w szkole.

Do dnia 27 grudnia zostaje utrzymany także zakaz prowadzenia działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (PKD 56.10.A), oraz związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (PKD 56.30.Z). Dopuszczalna jest wyłącznie realizacja usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu (nie dotyczy pociągów).

W przypadku świadczenie usług gastronomicznych możliwe jest wyłącznie dla gości, których pobyt wynosi co najmniej jedną dobę hotelową, pod warunkiem dostarczania posiłków lub napojów do pokoju hotelowego.



Komentarze zamieszczane przez użytkowników wyrażają ich własne poglądy. Wydawca portalu e-hotelarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Komentarze nie stanowią materiału prasowego w rozumieniu ustawy – Prawo prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *