Od soboty hotele bez basenów i z gastronomią tylko do pokoi – NIEOFICJALNE   KORONAWIRUS

Jeszcze dziś w Dzienniku Ustaw opublikowane ma zostać rozporządzenie określające obostrzenia obowiązujące w ramach tzw. "Etapu odpowiedzialności" od soboty 28 listopada do niedzieli 27 grudnia 2020 r. - ustalił nieoficjalnie "Hotelarz". Hotele nadal pozostaną w tym okresie niedostępne dla gości podróżujących w celach turystycznych, dodatkowo ustawodawca zdecydował o zamknięciu dla pozostałych gości basenów, siłowni i możliwości stacjonarnego korzystania z restauracji.

Dotychczas, od 24 października, restauracje, siłownie i baseny w hotelach mogły działać wyłącznie w celu obsługi gości hotelowych przebywających w hotelu co najmniej 1 dobę.

W myśl najnowszych rozporządzeń, które zaczną obowiązywać od najbliższej soboty, ustawodawca nie przewiduje już rozróżnienia na działalność hotelową i poza hotelową, zrównując zakaz prowadzenia działalności w ww. branżach.

Pobyt w hotelu nadal możliwy będzie wyłącznie dla przebywających w podróży służbowej lub w podróży związanej z wykonywaniem działalności gospodarczej, osób wykonujących zawód medyczny, sportowców podczas zgrupowań, oraz pacjentów i ich opiekunów.

Utrzymany w mocy zostaje zakaz prowadzenia dyskotek, a także basenów, aquaparków, siłowni, klubów i centrów fitness z wyjątkiem działających w podmiotach wykonujących działalność leczniczą dla pacjentów, oraz przeznaczonych dla osób uprawiających sport w ramach współzawodnictwa sportowego, oraz studentów i uczniów w ramach zajęć na uczelni, lub w szkole.

Do dnia 27 grudnia zostaje utrzymany także zakaz prowadzenia działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (PKD 56.10.A), oraz związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (PKD 56.30.Z). Dopuszczalna jest wyłącznie realizacja usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu (nie dotyczy pociągów).

W przypadku świadczenie usług gastronomicznych możliwe jest wyłącznie dla gości, których pobyt wynosi co najmniej jedną dobę hotelową, pod warunkiem dostarczania posiłków lub napojów do pokoju hotelowego.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *