Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne


O nas    Prenumerata    Kontakt  
        




HOTELARZ » KOMUNIKATY BRANŻOWE » Debic Pastry Cup debiutuje na EuroGastro i WorldHotel

Debic Pastry Cup debiutuje na EuroGastro i WorldHotel

Targi EuroGastro i Worldhotel słyną z licznych konkursów kulinarnych na najwyższym poziomie. W tym roku dołącza do tej bogatej listy „Debic Pastry Cup”, którego organizatorem jest gwiazda polskiego cukiernictwa Paweł Mieszała we współpracy z MT Targi Polska. Konkurs odbędzie się drugiego dnia targów 28 marca 2019 r. Już następnego dnia w akcji zobaczymy duety szefów kuchni i cukierni podczas specjalnych pokazów. Targi tradycyjnie prezentują najnowsze trendy w gastronomii, a przecież cukiernictwo odgrywa niebagatelną rolę zarówno w restauracjach jak i hotelach, więc podczas bieżącej edycji imprezy słusznie zajmuje należne mu miejsce.

Konkurs dedykowany cukiernikom
W konkursie mogą brać udział wyłącznie profesjonaliści.     Uczestnikami Konkursu będą dwuosobowe drużyny w składzie cukiernik/pastry chef lub cuisine chef oraz asystent/pomocnik pracujący lub uczący się zawodowo.
Zadaniem uczestników finału Konkursu będzie wykonanie dwóch identycznych tortów deserowych o średnicy 24 cm oraz 12 talerzy z deserami restauracyjnymi w ciągu 3 godzin. Dodatkowo zespoły otrzymają 30 minut na przygotowanie i posprzątanie stanowiska. Zgłoszenia do konkursu należy nadsyłać do 15 lutego 2019 r. Następnie Komisja Konkursowa zakwalifikuje maksymalnie 6 drużyn, które wezmą udział w wielkim finale Konkursu podczas Targów EuroGastro w czwartek 28 marca. Ocenie będzie podlegała praca zespołu, a dla najlepszej trójki przewidziano nagrody finansowe.

Pokazy Szefów Kuchni i Cukierni
Jak zapowiada Paweł Mieszała „będzie to bardzo fajny freestylowy pokaz szefa kuchni i szefa cukierni w duecie, a do przygotowania będą: przystawka oraz deser. Gorąco zachęcam do tego, aby pooglądać, jak pracują duety profesjonalne”. Pokazy specjalne zapowiadają się niezwykle interesująco i będą okazją, by przyjrzeć się z bliska, jak ważna jest taka współpraca i jakie przynosi efekty. A przekonać się o tym będzie można w piątek 29 marca.

Autor, autor
Paweł Mieszała to jeden z najbardziej uznanych i cenionych cukierników w Polsce z 29-letnim doświadczeniem zawodowym. Mistrz Polski i świata w cukiernictwie, trzykrotnie brał udział w najbardziej prestiżowym konkursie, jakim jest Puchar Świata Cukierników w Lyonie. Wykładowca, szkoleniowiec, mentor, którego podopieczni osiągają sukcesy w branży. Odbywał staże we Francji oraz Belgii, do dziś kontynuuje współpracę z tamtejszymi, wybitnymi cukiernikami. Z sukcesami przygotowywał zawodników do startu w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników jako mistrz szkolący. W latach 1995-2004 wykładał w Europejskiej Szkole Mistrzów „Professional” oraz w Akademii Zeelandia. Aktualny podwójny brązowy medalista kulinarnych Mistrzostw Świata w Luksemburgu. Ponadto jest autorem albumu „Wykwintne desery polskie”, a od 2016 roku chefem i właścicielem Cukierni Pawlova. Jego najnowszy sukces to zdobycie certyfikatu jurorskiego w kategorii PastryArt WACS. Jest jedynym Polakiem, któremu się to udało.

Debic partnerem Konkursu
Debic to producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Jest ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych. Producentem marki Debic jest firma FrieslandCampina.


Mistrzowie na Targach
Warto zwrócić też uwagę na niezwykle atrakcyjne propozycje, które znalazły się w programie tegorocznej edycji Targów. Są wśród nich Smart Cuisine, dania dietetyczne – Konkurs Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Międzynarodowy Konkurs Barmański „Barmatic Cup” Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Już tradycyjnie podczas Eurogastro i WorldHotel odbędą się „International CHEF Culinary Cup”, edycja 2019 pod patronatem Jerzego Pasikowskiego i 11. edycja Konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019″, którą autor zapowiada jako prawdziwą eksplozję smaków. Jak zwykle wielkim zainteresowaniem cieszyć się będzie kolejna, już czternasta, edycja Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, a także 11. Olimpiada Kawy® organizowana przez Apro Trade/Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska pod patronatem SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). W programie merytorycznym nie zabraknie też szkoleń i konferencji z zakresu marketingu, finansów i zarządzania lokalami. Nowością będzie dwudniowy Program Edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji”, opracowany wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni. Nie ma wątpliwości, że każdy z odwiedzających znajdzie coś interesującego dla siebie.

Rejestracja i bilety
23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 12. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. w Ptak Warsaw Expo. Rejestracja i bilety dostępne są na stronie www.mttargionline.pl/EuroGastro2019.

Więcej informacji o konkursie „Debic Pastry Cup” oraz targach EuroGastro 2019 i WorldHotel 2019 na stronie  www.eurogastro.com.pl  oraz na nowym innowacyjnym portalu www.e-gastro.com


Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Royal Tulip w Unique Tower przy Grzybowskiej

Unique Apartments, spółka zależna firmy Marvipol Development, podpisała list z Louvre Hotels Group w sprawie umowy franczyzy dotyczącej budynku przy ul. Grzybowskiej 51 w Warszawie (...)

Maciej Knyrek w aparthotelu Molo Park w Mielnie

Maciej Knyrek, ostatnio dyrektor generalny hotelu AC by Marriott we Wrocławiu, został konsultantem firmy Hotel Professionals Management Group, która przygotowuje do otwarcia aparthotel Molo Park (...)

22. edycja Hotel Investment Forum w Berlinie

Już za niecały miesiąc w dniach 4-6 marca  w hotelu InterContinental odbędzie się 22 edycja Międzynarodowego Forum Inwestycji Hotelarskich (The International Hotel Investment Forum – (...)

Kolejny sieciowy hotel powstanie na bliskiej Woli – Radisson Red?

W inwestycji Liberty Tower na rogu ul. Grzybowskiej i Żelaznej w Warszawie znajdzie się sieciowy hotel z 267 pokojami i centrum konferencyjnym. Kompleks apartamentowo-hotelowy, którego (...)

10 najlepszych hoteli luksusowych w Polsce

Pisaliśmy już o „Najlepszych hotelach w Polsce według Tripadvisor”, dziś prezentujemy „Najlepsze hotele luksusowe” w naszym kraju. Ranking powstał na podstawie recenzji i ocen wystawianych (...)

Bezpłatny newsletter
  2019-02-14 Recepcjonista/Recepcjonistka Wrocław
  2019-02-11 Kosmetolog Gniew
  2019-02-07 Sales Manager Renaissance Warsaw Airport Hotel
  2019-02-07 Portier Renaissance Warsaw Airport Hotel
  2019-02-07 Recepcjonistka/Recepcjonista Renaissance Warsaw Airport Hotel
  2019-02-05 Kelnerka/kelner Czajowice
  2019-02-15 Kierownik zmiany Kucharzy Hotel Aspen
  2019-02-14 Pokojowy/Pokojowa Wrocław
  2019-02-12 RECEPCJONISTA/KA Hotel Centrum Sosnowiec
  2019-02-12 Kelner / barman Arche Hotel Krakowska
Z Branży








Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA