Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne


O nas    Prenumerata    Kontakt  
        


HOTELARZ » KOMUNIKATY BRANŻOWE » Debic Pastry Cup debiutuje na EuroGastro i WorldHotel

Debic Pastry Cup debiutuje na EuroGastro i WorldHotel

Targi EuroGastro i Worldhotel słyną z licznych konkursów kulinarnych na najwyższym poziomie. W tym roku dołącza do tej bogatej listy „Debic Pastry Cup”, którego organizatorem jest gwiazda polskiego cukiernictwa Paweł Mieszała we współpracy z MT Targi Polska. Konkurs odbędzie się drugiego dnia targów 28 marca 2019 r. Już następnego dnia w akcji zobaczymy duety szefów kuchni i cukierni podczas specjalnych pokazów. Targi tradycyjnie prezentują najnowsze trendy w gastronomii, a przecież cukiernictwo odgrywa niebagatelną rolę zarówno w restauracjach jak i hotelach, więc podczas bieżącej edycji imprezy słusznie zajmuje należne mu miejsce.

Konkurs dedykowany cukiernikom
W konkursie mogą brać udział wyłącznie profesjonaliści.     Uczestnikami Konkursu będą dwuosobowe drużyny w składzie cukiernik/pastry chef lub cuisine chef oraz asystent/pomocnik pracujący lub uczący się zawodowo.
Zadaniem uczestników finału Konkursu będzie wykonanie dwóch identycznych tortów deserowych o średnicy 24 cm oraz 12 talerzy z deserami restauracyjnymi w ciągu 3 godzin. Dodatkowo zespoły otrzymają 30 minut na przygotowanie i posprzątanie stanowiska. Zgłoszenia do konkursu należy nadsyłać do 15 lutego 2019 r. Następnie Komisja Konkursowa zakwalifikuje maksymalnie 6 drużyn, które wezmą udział w wielkim finale Konkursu podczas Targów EuroGastro w czwartek 28 marca. Ocenie będzie podlegała praca zespołu, a dla najlepszej trójki przewidziano nagrody finansowe.

Pokazy Szefów Kuchni i Cukierni
Jak zapowiada Paweł Mieszała „będzie to bardzo fajny freestylowy pokaz szefa kuchni i szefa cukierni w duecie, a do przygotowania będą: przystawka oraz deser. Gorąco zachęcam do tego, aby pooglądać, jak pracują duety profesjonalne”. Pokazy specjalne zapowiadają się niezwykle interesująco i będą okazją, by przyjrzeć się z bliska, jak ważna jest taka współpraca i jakie przynosi efekty. A przekonać się o tym będzie można w piątek 29 marca.

Autor, autor
Paweł Mieszała to jeden z najbardziej uznanych i cenionych cukierników w Polsce z 29-letnim doświadczeniem zawodowym. Mistrz Polski i świata w cukiernictwie, trzykrotnie brał udział w najbardziej prestiżowym konkursie, jakim jest Puchar Świata Cukierników w Lyonie. Wykładowca, szkoleniowiec, mentor, którego podopieczni osiągają sukcesy w branży. Odbywał staże we Francji oraz Belgii, do dziś kontynuuje współpracę z tamtejszymi, wybitnymi cukiernikami. Z sukcesami przygotowywał zawodników do startu w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników jako mistrz szkolący. W latach 1995-2004 wykładał w Europejskiej Szkole Mistrzów „Professional” oraz w Akademii Zeelandia. Aktualny podwójny brązowy medalista kulinarnych Mistrzostw Świata w Luksemburgu. Ponadto jest autorem albumu „Wykwintne desery polskie”, a od 2016 roku chefem i właścicielem Cukierni Pawlova. Jego najnowszy sukces to zdobycie certyfikatu jurorskiego w kategorii PastryArt WACS. Jest jedynym Polakiem, któremu się to udało.

Debic partnerem Konkursu
Debic to producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Jest ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych. Producentem marki Debic jest firma FrieslandCampina.


Mistrzowie na Targach
Warto zwrócić też uwagę na niezwykle atrakcyjne propozycje, które znalazły się w programie tegorocznej edycji Targów. Są wśród nich Smart Cuisine, dania dietetyczne – Konkurs Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Międzynarodowy Konkurs Barmański „Barmatic Cup” Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Już tradycyjnie podczas Eurogastro i WorldHotel odbędą się „International CHEF Culinary Cup”, edycja 2019 pod patronatem Jerzego Pasikowskiego i 11. edycja Konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019″, którą autor zapowiada jako prawdziwą eksplozję smaków. Jak zwykle wielkim zainteresowaniem cieszyć się będzie kolejna, już czternasta, edycja Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, a także 11. Olimpiada Kawy® organizowana przez Apro Trade/Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska pod patronatem SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). W programie merytorycznym nie zabraknie też szkoleń i konferencji z zakresu marketingu, finansów i zarządzania lokalami. Nowością będzie dwudniowy Program Edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji”, opracowany wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni. Nie ma wątpliwości, że każdy z odwiedzających znajdzie coś interesującego dla siebie.

Rejestracja i bilety
23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 12. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. w Ptak Warsaw Expo. Rejestracja i bilety dostępne są na stronie www.mttargionline.pl/EuroGastro2019.

Więcej informacji o konkursie „Debic Pastry Cup” oraz targach EuroGastro 2019 i WorldHotel 2019 na stronie  www.eurogastro.com.pl  oraz na nowym innowacyjnym portalu www.e-gastro.com


Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Samsung Sponsorem Strategicznym Hotel Investment Trends Poland&CEE 2019

Firma Samsung Electronics –światowy lider w zakresie rozwiązań informatycznych, została trzeci rok z rzędu Sponsorem Strategicznym konferencji Hotel Investment Trends Poland & CEE, która w (...)

Qubus wróci do Katowic?

Sieć hotelowa Qubus Hotel, nieobecna w Katowicach od 2016 roku, po tym jak miejsce hotelu Qubus Prestige zajął Courtyard by Marriott, planuje powrót do tego (...)

InterContinental i Huawei tworzą pierwszy na świecie smart hotel 5G

InterContinental, Shenzhen Telecom i Huawei podpisały strategiczną umowę o współpracy na rzecz stworzenia pierwszego na świecie smart hotelu 5G. Projekt, poprzez wprowadzenie pierwszej w branży (...)

HIT 2019: Po ilu latach zwraca się hotel? Jak właściwie zaplanować koszty i przychody z inwestycji hotelarskiej?

Budowa hotelu to koszt kilkudziesięciu, a nieraz nawet kilkuset milionów złotych. Aby ta ogromna inwestycja przyniosła spodziewany zysk, należy ją mądrze i precyzyjnie zaplanować pod (...)

Mikołaj Wild Gościem Specjalnym Hotel Investment Trends Poland&CEE 2019

Mikołaj Wild, Sekretarz stanu i Pełnomocnik Rządu ds. Centralnego Portu Komunikacyjnego dla RP, został Gościem Specjalnym konferencji Hotel Investment Trends Poland & CEE, która odbędzie (...)

Bezpłatny newsletter
  2019-04-17 RECEPCJONISTA / RECEPCJONISTKA Warszawa
  2019-04-12 Kierownik Restauracji Kraków
  2019-04-15 Kelner/Kelnerka Warszawa
Z Branży






Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl    

Polski Jubiler www.polskijubiler.pl     Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl Polityka prywatności