Kaczka po pekińsku z naleśnikami

Składniki:    kaczka (1,5 kg) 1 łyżka miodu 1 mały ogórek libański 12 cebulek dymek ze szczypiorkiem 2 łyżki sosu hoisin Naleśniki:     2,5 szklanki mąki (310 g) 2 łyżeczki miałkiego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób przygotowania Kaczkę umyć, odciąć szyję, z wnętrza usunąć większe kawałki tłuszczu. Tak przygotowaną, trzymając nad zlewem, bardzo ostrożnie i powoli sparzyć trzema litrami […]

Czytaj dalej


Podstawowe wskaźniki operacyjne – rachunkowość zarządcza, cz. IV

Marta KuniszykAutorka jest doktorem nauk ekonomicznych, dyrektorem Działu Rozwoju w biurze zarządu Orbis SA. Przewodnicząca Rady Nadzorczej Wioski Turystycznej Wilkasy oraz członek Rady Nadzorczej spółki Hekon – Hotele Ekonomiczne SA. Wykłada rachunkowość zarządczą w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie W poprzednich wydaniach magazynu „Hotelarz” pisałam, że w ramach analizy wskaźnikowej stosuje się trzy główne grupy […]

Czytaj dalej


Sale konferencyjne – nagłośnienie

Niech cię usłyszą! Dobre nagłośnienie to połowa sukcesu udanego spotkania. Przed organizacją każdej konferencji warto sprawdzić, czy w naszym obiekcie jest sprzęt nagłaśniający wymagany przez klienta. Jeśli nie, nie wpadajmy w panikę! Z pomocą przyjdą nam firmy zajmujące się kompleksową obsługą techniczną konferencji, kongresów i tego rodzaju imprez oraz firmy zapewniające sprzęt nagłaśniający. Ich oferta obejmuje czynności […]

Czytaj dalej


Alex Kloszewski

Wpołowie stycznia br. odszedł ze stanowiska dyrektora generalnego Hotelu InterContinental w Warszawie. Zarządzał tym obiektem dwa lata (w tym biurem hotelu przed otwarciem). Wcześniej był prezesem spółki Global Hotels Development Group (odpowiadał za rozwój marek sieci Six Continents, obecnie InterContinental Hotels Group). Pracował też dla Marriott i Radisson SAS.

Czytaj dalej


IX edycja targów EuroGastro

Zbliża się dziewiąta edycja Międzynarodowych Targów Gastronomiczno-Hotelarskich EuroGastro. To doroczne spotkanie przedstawicieli branży HoReCa odbędzie się w dniach 17–19 marca 2005 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. W ciągu ośmiu lat targi EuroGastro zdobyły opinię prestiżowej imprezy, na której prezentowana jes  kompleksowa oferta handlowa, a także wszelkie nowości z branży gastronomiczno-hotelarskiej. Ubiegłoroczna edycja skupiła 251 wystawców, […]

Czytaj dalej


Piotr Lorens

Z dniem 1 stycznia br. został powołany na stanowisko dyrektora działu food and beverage w stołecznym czterogwiazdkowym Hotelu Jan III Sobieski. Wcześniej przez kilka miesięcy (od maja ub.r.) pełnił obowiązki dyrektora tego działu. Z Hotelem Sobieski związany jest od początku funkcjonowania tego obiektu. W latach 1992–1995 pracował na stanowisku kierownika zaplecza gastronomicznego, następnie był cafe & bar […]

Czytaj dalej


Diament z gwiazdkami

Hotel Diament w Gliwicach został ponownie skategoryzowany. Decyzją wojewody śląskiego otrzymaliśmy prawo do używania kategorii trzech gwiazdek, co było wyłącznie formalnością – poinformowała Beata Gorgoń, dyrektor hotelu. Hotel Diament należy do sieci zarządzanej przez spółkę Diament Sp. z o.o.

Czytaj dalej


Portius w Krośnie

Wiosną 2006 r. ma zostać otwarta Galeria Portius w Krośnie (woj. podkarpackie). W skład tego wielofunkcyjnego obiektu wejdzie dwugwiazdkowy hotel z 32 pokojami, restauracją i klubem bilardowym oraz galeria handlowa. Koncepcja obiektu nawiązuje do wielowiekowej tradycji współpracy właścicieli krośnieńskich piwnic win z producentami win tokajskich. Właśnie w Krośnie było główne centrum dystrybucji win tokajskich w Polsce. Restauracja będzie […]

Czytaj dalej


Meble konferencyjne – stoły i krzesła

O ile nudna konferencja jest z konieczności do zaakceptowania, o tyle nudna konferencja na niewygodnym krzesełku absolutnie nie! Umeblowanie sali konferencyjnej to w zasadzie wybór wygodnych krzeseł. Sprawa jest prosta: wybierz takie, na których sam chciałbyś siedzieć. Kolor ma tu drugorzędne znaczenie (bardzo często hotelarze decydują się na tzw. wyblakłą zieleń, która pasuje niemal do każdego otoczenia; zdecydowane […]

Czytaj dalej