Podstawowe wskaźniki operacyjne – rachunkowość zarządcza, cz. IV

Marta KuniszykAutorka jest doktorem nauk ekonomicznych, dyrektorem Działu Rozwoju w biurze zarządu Orbis SA. Przewodnicząca Rady Nadzorczej Wioski Turystycznej Wilkasy oraz członek Rady Nadzorczej spółki Hekon – Hotele Ekonomiczne SA. Wykłada rachunkowość zarządczą w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie W poprzednich wydaniach magazynu „Hotelarz” pisałam, że w ramach analizy wskaźnikowej stosuje się trzy główne grupy […]

Czytaj dalej


Kaczka po pekińsku z naleśnikami

Składniki:    kaczka (1,5 kg) 1 łyżka miodu 1 mały ogórek libański 12 cebulek dymek ze szczypiorkiem 2 łyżki sosu hoisin Naleśniki:     2,5 szklanki mąki (310 g) 2 łyżeczki miałkiego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób przygotowania Kaczkę umyć, odciąć szyję, z wnętrza usunąć większe kawałki tłuszczu. Tak przygotowaną, trzymając nad zlewem, bardzo ostrożnie i powoli sparzyć trzema litrami […]

Czytaj dalej


Stanisław Pacholski

Szef kuchni w stołecznym Hotelu Vera ma 45 lat, w zawodzie kucharza pracuje od 28 lat. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobywał w Restauracji Bazyliszek w Rynku Starego Miasta w Warszawie. W wieku 24 lat otrzymał dyplom mistrzowski. W 1986 roku wyjechał do Australii, gdzie podjął pracę w Restauracji Samit, jednej z najlepszych w Sydney. Poznałem tam cały […]

Czytaj dalej


Piotr Gietner

Od października ub.r. jest nowym szefem kuchni czterogwiazdkowego Hotelu Senator w Dźwirzynie koło Kołobrzegu. Od 25 lat związany z branżą gastronomiczną. Doświadczenia zawodowe zdobywał, pracując na stanowisku kucharza, a następnie szefa kuchni w restauracjach w Polsce i za granicą (w Niemczech, Austrii, Dani, Holandii i Anglii). W latach 2000–2004 pełnił funkcję szefa kuchni w Hotelu Mercure Panorama […]

Czytaj dalej


Dla studentów i nauczycieli

Wyższa Szkoła Społeczno-Przyrodnicza w Lublinie zainaugurowała drugą edycję studiów podyplomowych na kierunku „Organizacja i zarządzanie w turystyce i hotelarstwie”. Rozpoczyna si  też kolejna już edycja podyplomowego studium dla nauczycieli przedmiotów zawodowych w Warszawie i Lublinie (informacje – Ewelina Bartoszewska, PZH, tel. 22/ 622 6992).

Czytaj dalej


Szafka na telewizor z Selwy

    Szafka na telewizor H5645 połączona z minibarkiem i lodówką jest częścią kolekcji Infinitum Two odzwierciedlającej najnowsze trendy w projektowaniu (dominuje w niej proste, klarowne wzornictwo pozbawione wszelkich ozdobników, jest to tzw. styl nowoczesnej harmonii). Szafka składa się z trzech części: górna to obrotowa półka na telewizor, środkową część zajmuje półka na kasety, książki i prasę, dolna część jest […]

Czytaj dalej


Co z tym Hyattem?!

Przemyślane zarządzanie personelem i znajomość specyfiki kraju, w którym się pracuje, to bardzo ważne umiejętności dyrektora hotelu. Hyatt to jedna z najlepszych sieci hotelowych na świecie. Na tę opinię składa się nie tylko wysoki poziom obsługi i standard obiektów, ale również to „coś”, co wyróżnia hotele Hyatt spośród innych marek hotelowych – połączenie nowoczesnego stylu z prestiżem. W […]

Czytaj dalej


Małopolska bogatsza o 3 mld zł

Blisko 3 mld zł zostawili w Małopolsce turyści w ubiegłym roku. Przyjechało ich o 26 proc. więcej niż rok wcześniej! Co ważniejsze, małopolskie hotele w coraz większym stopniu wypełniają obcokrajowcy – stanowili oni w 2004 roku 30,4 proc. wszystkich gości (o 3,4 proc. więcej niż w 2003 r.). Dominowali turyści z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji i Włoch. Około […]

Czytaj dalej


Inwestycja w Jachrance

Nowoczesne centrum rekreacyjne i odnowy biologicznej powstanie w Jachrance koło Serocka (woj. mazowieckie) w ramach tamtejszego Centrum Kongresowego Warszawianka. W planach jest wybudowanie aquaparku (z basenem sportowym, rekreacyjnym, brodzikiem dla dzieci, zjeżdżalnią, urządzeniami do masaży podwodnych i wodospadów oraz kilkoma jacuzzi), sali do squasha, sali do aerobiku, siłowni. Centrum odnowy biologicznej tworzyć będą gabinety kosmetyczne, zabiegowe i gabinety masażu […]

Czytaj dalej