Kaczka po pekińsku z naleśnikami

Składniki:    kaczka (1,5 kg) 1 łyżka miodu 1 mały ogórek libański 12 cebulek dymek ze szczypiorkiem 2 łyżki sosu hoisin Naleśniki:     2,5 szklanki mąki (310 g) 2 łyżeczki miałkiego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób przygotowania Kaczkę umyć, odciąć szyję, z wnętrza usunąć większe kawałki tłuszczu. Tak przygotowaną, trzymając nad zlewem, bardzo ostrożnie i powoli sparzyć trzema litrami […]

Czytaj dalej


Podstawowe wskaźniki operacyjne – rachunkowość zarządcza, cz. IV

Marta KuniszykAutorka jest doktorem nauk ekonomicznych, dyrektorem Działu Rozwoju w biurze zarządu Orbis SA. Przewodnicząca Rady Nadzorczej Wioski Turystycznej Wilkasy oraz członek Rady Nadzorczej spółki Hekon – Hotele Ekonomiczne SA. Wykłada rachunkowość zarządczą w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie W poprzednich wydaniach magazynu „Hotelarz” pisałam, że w ramach analizy wskaźnikowej stosuje się trzy główne grupy […]

Czytaj dalej


Znaleźć inwestora. Hotelowy projekt inwestycyjny – cz. III

Jerzy MiklewskiAutor jest konsultantem. Z branżą hotelarską związany od kilkunastu lat – wieloletni prezes spółki Investon (do lipca ubiegłego roku), współtwórca konceptu hoteli ekonomicznych Ideal. Wcześniej przez kilka lat dyrektor ds. inwestycji w Polskiej Agencji Rozwoju Turystyki SA W ubiegłym miesiącu poruszałem problematykę przygotowania hotelowego projektu inwestycyjnego. W tym miesiącu: Co powinien uczynić Pomysłodawca Projektu, […]

Czytaj dalej


Na garnuszku Ameryki

Światowy rynek podróży powoli odbudowuje swój potencjał. Liczba podróży biznesowych szybko rośnie, zwłaszcza na rynku amerykańskim. I choć na Starym Kontynencie sytuacja nie wygląda jeszcze aż tak optymistycznie, do Europy stopniowo wracają turyści zza oceanu. Powrót do Europy amerykańskich turystów cieszy jednocześnie hotelarzy, przewoźników i touroperatorów. Nie wiadomo jednak, czy ten trend utrzyma się do wiosny […]

Czytaj dalej


Nagrody PTQV 2004

Przyznano nagrody za najlepsze internetowe oferty polskich hoteli. 18 stycznia br. w warszawskim Hotelu Polonia Palace odbyła się pierwsza edycja rozdania Nagród Polish Travel Quo Vadis. Otrzymali je dyrektorzy hoteli, których oferta była najczęściej wybierana w 2004 r. przez klientów internetowych korzystających z serwisu OdkryjPolske.pl oraz serwisów partnerskich. Nagrody rozdano w trzech kategoriach: (1) debiut […]

Czytaj dalej


Prawo do strony www – umowa na wykonanie witryny internetowej

Piotr PiwowarczykAutor prowadzi firmę doradczą PROCEDER CONSULTING w Warszawie Faktura nie wystarczy, by w pełni zabezpieczyć interes prawny Czytelnika (związany z funkcją i przeznaczeniem strony internetowej oraz możliwością jej swobodnego wykorzystywania). Zamówienie na wykonanie witryny powinno być uregulowane w pisemnej umowie uwzględniającej podstawowe kwestie:    (1) określenie rodzaju strony internetowej, w tym m.in. üjej przeznaczenie üobsługiwane przez nią […]

Czytaj dalej


Fitness w pokoju

Great Health – Fit for You to nowy program sieci Marriott, oferujący fitness w pokoju. Na życzenie gościa personel tych hoteli dostarczy do pokoju trzy rodzaje urządzeń do ćwiczeń oraz trwający 15 minut film demonstrujący ich efektywne użytkowanie (zawiera 21 ćwiczeń proponowanych przez popularnego w USA trenera Michela Sennę).

Czytaj dalej


Hotel Szydłowski ma certyfikat ISO

Gdański Hotel Szydłowski uzyskał certyfikat ISO 9001: 2001. Procedura uzyskania certyfikatu rozpoczęła się od szkolenia kadry kierowniczej z zakresu wdrażania i dokumentacji systemów jakości według norm ISO serii 9000 – powiedział Paweł Szydłowski, dyrektor hotelu. Zdobytą wiedzę wykorzystaliśmy, wdrażając system w hotelu. Cały proces uzyskiwania certyfikatu trwał dziewięć miesięcy.     Trzygwiazdkowy Hotel Szydłowski jest pierwszym w […]

Czytaj dalej


Meetings, Expositions, Events and Conventions

Gwałtowny rozwój przemysłu nastawionego na organizację spotkań, ekspozycji, sympozjów, konferencji (skrót z angielskiego: MEEC) spowodował, że na jego potrzeby pracuje na świecie cała armia ludzi. Publikuje się też wiele książek próbujących segmentować ten rynek – i właśnie taką próbą jest niniejsza publikacja omawiająca działy przemysłu organizującego konferencje. Książka korzysta z wiedzy i doświadczeń ekspertów pracujących w tej branży od […]

Czytaj dalej


Razem czy osobno? Brak jedności środowiska osłabia całą branżę

Maciej GrelowskiAutor jest hotelarzem. W latach 1992–2004 był prezesem zarządu spółki ORBIS SA Tytułowy problem powrócił w dyskusjach moich kolegów za sprawą apelu, jaki wystosował do wszystkich zainteresowanych nestor polskiego hotelarstwa, pan Tadeusz Tulibacki, w styczniowym numerze „Hotelarza”. Odkąd sięgam pamięcią, problem jedności polskich hotelarzy, tak jak i innych polskich środowisk gospodarczych, był przysłowiową kwadraturą […]

Czytaj dalej