Klimatyzacja w standardzie Latem, gdy temperatura dochodzi do 30° Celsjusza, dobry hotel to hotel wyposażony w klimatyzację. Klimatyzacja pozwala stworzyć w hotelu warunki, w których biznesmen może pracować, komiwojażer ma siłę skorzystać z płatnej telewizji, a niemiecki emeryt jest w stanie zasnąć. Nowoczesne klimatyzatory nie tylko chłodzą, ale i wytwarzają czyste, zdrowe i świeże powietrze, usuwając […]
04/2005
04/2005
Sagem – LCD Axium
Sagem Axium HD-L27 to telewizor z ekranem ciekłokrystalicznym o wysokiej rozdzielczości (HDTV). Telewizor HD – według deklaracji producenta – pozwala na oglądanie obrazu o jakości do 20 razy lepszej niż zwykłe telewizory. Nowy telewizor Sagem ma funkcję przeglądania zdjęć – jest wyposażony w czytnik kart pamięci o siedmiu formatach – która umożliwia również „pokaz slajdów” […]
Mniejsze koszty, większy zysk
Szczegółowych informacji udziela Arkadiusz Kopczewski tel. 22/ 333 87 69, e-mail: a.kopczewski@wtrendy.pl2 maja br. w Hotelu Europejski w Warszawie odbędzie się szkolenie poświęcone metodom analizy i optymalizacji kosztów prowadzenia hotelu. Będzie to pierwsze w Polsce seminarium poświęcone temu zagadnieniu. Prelegentami będą znani hotelarze oraz wybitni specjaliści w tak wąskich dziedzinach, jak: ● zarządzanie jakością (standardy […]
ITB Berlin 2005
Najgorsze dla światowej turystyki minęło – stwierdził dr Christian Goke, szef Messe Berlin, w wystąpieniu podczas tegorocznych targów ITB Berlin 2005. W tym roku padł rekord – na targach zaprezentowało się 10 409 wystawców z całego świata. Do Berlina przybyło blisko 84 tys. gości z branży turystycznej (w 2004 r. nieco ponad 75 tys.), z […]
Larousse Gastronomique
Jest to jedno z najlepszych źródeł wiedzy o światowej gastronomii. Encyklopedia ta została po raz pierwszy opublikowana w 1938 r. i w obecnym, siódmym już, wydaniu nadal koncentruje się na klasycznej europejskiej tradycji kulinarnej, teraz jednak obejmuje również kuchnie krajów pozaeuropejskich. Dzięki temu oprócz takich haseł, jak béchamel i béarnaise, Brillat-Savarin i Bordeaux czytelnik znajdzie […]
Nowa centrala Panasonica
KX-TDA15 to najmniejsza hybrydowa centrala IP z serii TDA. Urządzenie to zapewnia nowoczesne rozwiązania telekomunikacyjne, mobilność bezprzewodowego systemu DECT, usługi głosowe i sieciowe Voice-Over-IP oraz łatwą integrację z komputerem osobistym przez łącze USB Centrala KX-TDA15 ma maksymalną pojemność 28 portów (8 linii miejskich i 20 wewnętrznych) i może stanowić serce niedrogiej i prostej w obsłudze […]
Sanepid patrzy na ręce hotelarzom
Tylko 3,7 tys. zł zapłaciło w postaci kar kilka war-szawskich hoteli po niezapowiedzianej kontroli sanepidu. Wśród nich były: Hotel Gromada przy ul. 17 Stycznia (1000 zł), Hotel Praski (500 zł), Hetman (500 zł), Reytan (500 zł), Logos (500 zł), Solec (200 zł). Wśród pechowców był także Hotel Hyatt (500 zł). Czyste konto zachowały: Holiday Inn, […]
FIG 5 chce budować hotel
Spółka Financial Investment Group 5 (FIG 5) z Poznania planuje budowę hotelu w Częstochowie w miejscu parkingu naprzeciw urzędu miasta. Część obiektu ma być wynajmowana biurom, sklepom i firmom usługowym. Budynek ma mieć sześć kondygnacji i podziemny parking dla 93 samochodów. Spółka FIG 5 spłaciła zaległe zobowiązania finansowe i wystąpiła do urzędu miasta o ustalenie […]
Sake – napój samurajów
Jest to pierwsze polskie opracowanie na temat sake – napoju, który od wieków stanowi znaczącą część historii i kultury Japonii. Obecnie sake można kupić także w Polsce, a żadna restauracja japońska nie może się bez niej obyć; jest ona równie popularna jak sushi czy sashimi. Książka, oprócz historii sake, opisu związanych z nią zwyczajów i […]
Znaleść inwestora
Jerzy MiklewskiAutor, związany z branżą hotelarską od kilkunastu lat,jest konsultantem. Był wieloletnim (do lipca ubiegłego roku) prezesem spółki INVESTON, współtwórcą koncepcji hoteli ekonomicznych IDEAL.Wcześniej przez kilka lat zajmował stanowisko dyrektora ds. inwestycji w Polskiej Agencji Rozwoju Turystyki SA Na początek niezbyt przyjemna informacja dla osób, które marzą o zbudowaniu hotelu: poszukując inwestora, trzeba wykonać więcej […]