Włoskie warsztaty

W hotelu Sofitel Victoria odbyło się spotkanie włoskich producentów i przedstawicieli polskiego rynku HoReCa. Włoski Instytut Handlu Zagranicznego sekcja Promocji Handlu Ambasady Republiki Włoskiej (Istituto nazionale per il Commercio Estero Sezione per la Promozione degli Scambi dell’Ambasciata d’Italia – ICE) był organizatorem warsztatów producentów artykułów wyposażenia hoteli, które odbyły się 21 czerwca w warszawskim hotelu […]

Czytaj dalej


VIII Mistrzostwa Świata w Grillowaniu

Warszawskie Makro Centrum HoReCa zostało oficjalnym ośrodkiem przygotowań dla reprezentacji Stowarzyszenia Szefów Kuchni na VIII Mistrzostwa Świata w Grillowaniu. Poszczególne ekipy, złożone z mistrzów kuchni z całej Polski, muszą przed zawodami ćwiczyć i testować indywidualne pomysły oraz opanować do perfekcji każdy etap przygotowania potraw w ramach wyznaczonego limitu czasu. VIII Mistrzostwa odbędą się we Wrocławiu […]

Czytaj dalej


Prezentacje lipca

Prezentują bez kabli Przenośne projektory PT-LB50NT oraz PT-LB55NT firmy Panasonic dzięki wbudowanej karcie sieciowej LAN umożliwiającej bezprzewodową transmisję obrazu i dźwięku, poza przewodem zasilającym, nie wymagają kabli łączących je z innymi urządzeniami. Urządzenia mieszczą się w podręcznej teczce i mają również kilka innych, wygodnych funkcji. Szybki Start umożliwia pracę już po 2 sekundach od uruchomienia, […]

Czytaj dalej


Pierwszy rok Branickiego

Pierwsze urodziny obchodził 6 czerwca czterogwiazdkowy, białostocki hotel Branicki. Dyrektor hotelu Marek Grzesiak dokonał podsumowania pierwszego roku funkcjonowania obiektu. Zostały wręczone podziękowania za owocną współpracę dla firm najbardziej związanych z hotelem. Uroczystość uświetnił występ filharmoników białostockich w repertuarze jazzowym. Nie zabrakło również tortu, który był wierną repliką hotelu.

Czytaj dalej


Prognoza zamiast wróżenia z fusów

Marta Kuniszyk Autorka, dr nauk ekonomicznych, jest dyrektorem działu rozwoju w biurze zarządu Orbis SA, wykłada rachunkowość zarządczą w Szkole Głównej Handlowej w WarszawieŚrednia cena po jakiej hotel powinien sprzedawać pokój jest jednym z podstawowych parametrów umożliwiających prawidłowe skonstruowanie biznesplanu. Niestety często inwestorzy określają ją z sufitu. Zajmowaliśmy się już jedną z „najszybszych” metod prognozowania […]

Czytaj dalej


Projekt dla spichlerza w Sierakowicach

Dziewiętnastowieczny spichlerz w Sierakowicach (gmina Sośniewice, województwo śląskie) ma zostać odrestaurowany i zaadaptowany na hotel w stylu rustykalnym z restauracją z kuchnią śląską i myśliwską. Do realizacji projektu ma dojść w ramach programu Spichlerz Górnego Śląska prowadzonego w ramach unijnego projektu Leader +, w którym uczestniczy dwanaście śląskich gmin. Program rozpoczął się w sierpniu roku […]

Czytaj dalej


Przystanek bez noclegów

Kostrzyn nad Odrą to miasto przystanek, które coraz częściej kojarzone jest zÉ Przystankiem Woodstock, czyli rock’n’rollowym festiwalem. Sęk w tym, że na przystanku Kostrzyn brakuje miejsc… noclegowych. Kostrzyn nad Odrą jest najdalej na zachód wysuniętym miastem w Polsce. Krzyżują się w nim główne międzynarodowe szlaki komunikacyjne drogowe, kolejowe i rzeczne. Z Kostrzyna rozchodzą się promieniście […]

Czytaj dalej


35 lat Hotel-Tur Szczecin

Ponad milion złotych na modernizację i zmianę kategorii. Do jubileuszu 35-lecia przypadającego na początku przyszłego roku, przygotowuje się spółka Hotel-Tur Szczecin, która powstała w roku 1972 jako Zakład Usług Socjalnych Budownictwa. W roku 2000 została sprywatyzowana i funkcjonuje obecnie jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, będąc właścicielem czterech obiektów hotelowych, o łącznej liczbie 700 miejsc noclegowych. […]

Czytaj dalej


Rekreacyjna Dolina Charlotty

Centrum wypoczynkowe nad brzegiem Słupi przyjmuje już gości, ale jego rozbudowa jeszcze potrwa. Dolina Charlotty, to największe w północnej Polsce centrum rekreacyjne, które jest zlokalizowane nad brzegiem rzeki Słupi w okolicach Strzelinka pod Słupskiem. Wlaścicielem „Doliny” jest Mirosław Wawrowski, który – w dużej części metodą gospodarczą – wybudował kompleks rekreacyjny, będący wierną repliką tradycyjnego budownictwa […]

Czytaj dalej


Pracownicy z pasją do gości

Stanowiska concierge powstają dziś nie tylko w hotelach, ale również w innych sektorach biznesu, w firmach, którym zależy na wizerunku i informacji. Jednak to concierge hotelowe było zawsze i pozostanie wzorem, który się naśladuje. Liczba osób wykonująca profesję concierge w Polsce nie przekracza obecnie czterdziestu. Concierge możemy spotkać w warszawskich hotelach o wysokim standardzie, takich […]

Czytaj dalej