Sowa odchodzi…

Po 17 latach pracy szef kuchni warszawskiego hotelu Jan II Sobieski Robert Sowa odchodzi, aby otworzyć własną restaurację. Sowa był najmłodszym szefem kuchni, gdy obejmował to stanowisko. W tym okresie stworzył wraz z Kurtem Schellerem Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a także przez siedem lat współpracował z polską reprezentacją w piłce nożnej. Jest członkiem […]

Czytaj dalej


Nowy stary szef Bristolu

Michael Goerdt objął ponownie stanowisko dyrektora generalnego warszawskiego hotelu Le Meridien Bristol. Po raz pierwszy kierował Bristolem przez pierwszych 5 lat od otwarcia hotelu po ostatnim remoncie generalnym (1992 – 1997). Tym razem do Warszawy przyjechał z Zagrzebia, gdzie przez ostatnie trzy lata zarządzał hotelami Westin, Sheraton i Four Points. Z przemysłem hotelarskim związany jest […]

Czytaj dalej


10 top trendów SPA

SPA w pociągach, na wycieczkowcach i w kasynach, w wydaniu ekologicznym i lansujące medycynę energii – to tylko kilka z trendów, jakie wskazuje w bieżącym sezonie najnowszy raport SPAFinder.   F paFinder, największa na świecie firma medialno-marketin gowo-reklamowa działająca w sektorze SPA, ogłosiła raport na temat najważniejszych trendów na rynku. Wynika z niego, że świat […]

Czytaj dalej


W internecie sprawdzamy, przez telefon zamawiamy

Cały czas najpopularniejszą formą zakupu noclegu w polskim hotelu jest rezerwacja telefoniczna – korzysta z niej blisko 60 proc. wszystkich klientów. Przez systemy rezerwacyjne hotele kupuje ok. 15 proc. gości, i to głównie z zagranicy. Większość wykorzystuje je do sprawdzenia oferty, a potem dzwoni lub mailuje bezpośrednio do hotelu. Takie są wyniki naszej wrześniowej sondy, […]

Czytaj dalej


Pieniądze na systemy informatyczne dla hotelarzy

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości prowadzi program, który przedsiębiorcom ubieganie się o dotację na systemy informatyczne wykorzystywane do tworzenia usług elektronicznych w ramach B2B. Również hotelarze mogą skorzystać z tej dotacji sięgającej nawet 2 mln zł, konieczne jest tylko prawidłowe skonstruowanie projektu wymagające specjalistycznego opracowania zasad wdrożenia systemu informatycznego. Dofinansowanie możliwe jest w ramach Działania 8.2 […]

Czytaj dalej


W Krakowie sprzedają hotele: Radisson

5-gwiazdkowy Radisson Blu w Krakowie został sprzedany przez dotychczasowego właściciela UBM firmę developerską Realitatenentwicklung niemieckiemu funduszowi Union Investment Real Estate za 32 mln euro. Liczący 196 pokoi Radisson został otwarty w czerwcu 2003 roku. Nowy właściciel Union Investment Real Estate AG jest funduszem inwestycyjnym skupionym na rynku nieruchomości. Pod koniec ubiegłego roku wszedł on na […]

Czytaj dalej


Franczyza, zarządzanie, operator, a może samodzielne

W naszym projekcie hotelowym jesteśmy już w zasadzie gotowi do rozpoczęcia budowy. Czas najwyższy zastanowić się, czy samemu prowadzić obiekt hotelowy czy może działać pod znaną marką i w oparciu o sprawdzone schematy zarządzania? A może całkowicie pozbyć się problemu i oddać obiekt w zarządzanie operatorowi hotelowemu? Franczyza to nic innego jak rodzaj współpracy pomiędzy […]

Czytaj dalej


Czysta puszystość dywanu

Nadają ciepła, tłumią hałas, chronią podłogę, przyciągają barwnymi kolorami. O ile hotelowy hol może się bez nich obyć (w zależności oczywiście od rodzaju wystroju), już wnętrze pokoju – raczej nie. Cechy dywanów czynią je produktami niezbędnymi w naszym biznesie. Zewnętrzną warstwę dywanu stanowią albo proste, równo przycięte włókna, albo nierówna przędza pętelkowa (boucle). Do produkcji […]

Czytaj dalej


Nie ma kawy?!

Poranna kawa jest wartością nie do przecenienia dla większości osób. Gdy będą mieli możliwość wypicia jej w swoim pokoju na pewno zapisze to na plus hotelowi, a w każdym razie na pewno minusem będzie brak takiej możliwości. Dlatego wyposażanie pokoi w zestawy kawowe staje się powoli niezbędnym standardem. Kawa to najbardziej popularny napój na świecie. […]

Czytaj dalej


Optymalizujemy koszty

6 października odbyło się kolejne szkolenie w ramach Akademii Hotelarza organizowanej przez magazyn „Hotelarz”. Od jesiennej sesji patronat merytoryczny nad AH objęła międzynarodowa firma consultingowo-doradcza Horwath HTL, prowadząca działalność w 40 krajach na całym świecie. Podczas październikowego szkolenia „Optymalizujemy koszty w hotelu”, w którym udział wzięło blisko 40 uczestników (właściciele i dyrektorzy hoteli, inwestorzy, kadra […]

Czytaj dalej