Nowy stary szef Bristolu

Michael Goerdt objął ponownie stanowisko dyrektora generalnego warszawskiego hotelu Le Meridien Bristol. Po raz pierwszy kierował Bristolem przez pierwszych 5 lat od otwarcia hotelu po ostatnim remoncie generalnym (1992 – 1997). Tym razem do Warszawy przyjechał z Zagrzebia, gdzie przez ostatnie trzy lata zarządzał hotelami Westin, Sheraton i Four Points. Z przemysłem hotelarskim związany jest […]

Czytaj dalej


Sowa odchodzi…

Po 17 latach pracy szef kuchni warszawskiego hotelu Jan II Sobieski Robert Sowa odchodzi, aby otworzyć własną restaurację. Sowa był najmłodszym szefem kuchni, gdy obejmował to stanowisko. W tym okresie stworzył wraz z Kurtem Schellerem Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a także przez siedem lat współpracował z polską reprezentacją w piłce nożnej. Jest członkiem […]

Czytaj dalej


10 top trendów SPA

SPA w pociągach, na wycieczkowcach i w kasynach, w wydaniu ekologicznym i lansujące medycynę energii – to tylko kilka z trendów, jakie wskazuje w bieżącym sezonie najnowszy raport SPAFinder.   F paFinder, największa na świecie firma medialno-marketin gowo-reklamowa działająca w sektorze SPA, ogłosiła raport na temat najważniejszych trendów na rynku. Wynika z niego, że świat […]

Czytaj dalej


W internecie sprawdzamy, przez telefon zamawiamy

Cały czas najpopularniejszą formą zakupu noclegu w polskim hotelu jest rezerwacja telefoniczna – korzysta z niej blisko 60 proc. wszystkich klientów. Przez systemy rezerwacyjne hotele kupuje ok. 15 proc. gości, i to głównie z zagranicy. Większość wykorzystuje je do sprawdzenia oferty, a potem dzwoni lub mailuje bezpośrednio do hotelu. Takie są wyniki naszej wrześniowej sondy, […]

Czytaj dalej


Pieniądze na systemy informatyczne dla hotelarzy

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości prowadzi program, który przedsiębiorcom ubieganie się o dotację na systemy informatyczne wykorzystywane do tworzenia usług elektronicznych w ramach B2B. Również hotelarze mogą skorzystać z tej dotacji sięgającej nawet 2 mln zł, konieczne jest tylko prawidłowe skonstruowanie projektu wymagające specjalistycznego opracowania zasad wdrożenia systemu informatycznego. Dofinansowanie możliwe jest w ramach Działania 8.2 […]

Czytaj dalej


W Krakowie sprzedają hotele: Radisson

5-gwiazdkowy Radisson Blu w Krakowie został sprzedany przez dotychczasowego właściciela UBM firmę developerską Realitatenentwicklung niemieckiemu funduszowi Union Investment Real Estate za 32 mln euro. Liczący 196 pokoi Radisson został otwarty w czerwcu 2003 roku. Nowy właściciel Union Investment Real Estate AG jest funduszem inwestycyjnym skupionym na rynku nieruchomości. Pod koniec ubiegłego roku wszedł on na […]

Czytaj dalej


Franczyza, zarządzanie, operator, a może samodzielne

W naszym projekcie hotelowym jesteśmy już w zasadzie gotowi do rozpoczęcia budowy. Czas najwyższy zastanowić się, czy samemu prowadzić obiekt hotelowy czy może działać pod znaną marką i w oparciu o sprawdzone schematy zarządzania? A może całkowicie pozbyć się problemu i oddać obiekt w zarządzanie operatorowi hotelowemu? Franczyza to nic innego jak rodzaj współpracy pomiędzy […]

Czytaj dalej


Czysta puszystość dywanu

Nadają ciepła, tłumią hałas, chronią podłogę, przyciągają barwnymi kolorami. O ile hotelowy hol może się bez nich obyć (w zależności oczywiście od rodzaju wystroju), już wnętrze pokoju – raczej nie. Cechy dywanów czynią je produktami niezbędnymi w naszym biznesie. Zewnętrzną warstwę dywanu stanowią albo proste, równo przycięte włókna, albo nierówna przędza pętelkowa (boucle). Do produkcji […]

Czytaj dalej


Nie ma kawy?!

Poranna kawa jest wartością nie do przecenienia dla większości osób. Gdy będą mieli możliwość wypicia jej w swoim pokoju na pewno zapisze to na plus hotelowi, a w każdym razie na pewno minusem będzie brak takiej możliwości. Dlatego wyposażanie pokoi w zestawy kawowe staje się powoli niezbędnym standardem. Kawa to najbardziej popularny napój na świecie. […]

Czytaj dalej


Optymalizujemy koszty

6 października odbyło się kolejne szkolenie w ramach Akademii Hotelarza organizowanej przez magazyn „Hotelarz”. Od jesiennej sesji patronat merytoryczny nad AH objęła międzynarodowa firma consultingowo-doradcza Horwath HTL, prowadząca działalność w 40 krajach na całym świecie. Podczas październikowego szkolenia „Optymalizujemy koszty w hotelu”, w którym udział wzięło blisko 40 uczestników (właściciele i dyrektorzy hoteli, inwestorzy, kadra […]

Czytaj dalej