Chemia profesjonalna dlaczego (i do czego) jest niezbędna w hotelu?

Pierwsze na co zwraca uwagę gość wchodząc do pokoju, to czystość. Choćby nie wiadomo jak piękny był wystrój pokoju, przy braku porządku i higieny nie zrobi się dobrego wrażenia i gość już nie wróci do hotelu. Co więc zrobić, aby zapewnić jak najwyższy standard czystości? Przede wszystkim korzystać z profesjonalnej chemii – bez niej, nawet […]

Czytaj dalej


Focus Hotel Premium powstanie w Sopocie

Polska sieć Focus Hotels podpisała umowę dzierżawy z gdańską firmą DSJ International, na podstawie której poprowadzi wybudowany przez DSJ 70-pokojowy hotel w Sopocie przy ul. 1 Maja z 70 pokojami. Focus Premium Hotel ruszyć ma w czerwcu przyszłego roku. Będzie to ósmy hotel sieci i trzeci w Trójmieście. W hotelu, zlokalizowanym w Górnym Sopocie między […]

Czytaj dalej


IGHP i PIH: ruszyła integracja samorządu hotelarzy

4 października był ważną datą w polskim hotelarstwie. Podczas Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Polskiej Izby Hotelarstwa odbywającego się w hotelu Ossa zapadła decyzja o rozpoczęciu procesu integracji z Izbą Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego. Chwilę później informacja została oficjalnie ogłoszona podczas, odbywającego się w tym samym hotelu, I Forum Hotelarzy IGHP. Po połączeniu izb pod szyldem IGHP powstanie […]

Czytaj dalej


Prać u siebie czy na zewnątrz?

Pranie jest jednym z najbardziej niedoszacowanych kosztów prowadzania hotelu, szczególnie przez niedoświadczonych hotelarzy. Tymczasem miesięcznie potrafi ono kosztować nawet kilkadziesiąt tysięcy zł. I dopiero po pewnym czasie w głowie właściciela, czy managera zaczyna pojawiać się pytanie: jak zoptymalizować koszty prania? Podstawowym pytaniem jest, czy prać w swoim obiekcie, czy korzystać z zewnętrznych pralni. I większość […]

Czytaj dalej


Pałac Paca w rękach prezesa Hoteli Warszawskich

Krzysztof Szadurski, prezes Hoteli Warszawskich Syrena, kupił w przetargu od Starostwa Powiatowego w Suwałkach za milion zł ruiny Pałacu Paca wraz z 21-hektarową działką w Dowspudzie. Planuje otworzyć tam hotel. Po raz pierwszy władze powiatu próbowały sprzedać zabytkowe ruiny wraz z działką, której część stanowi stary park nad rzeką Rospudą, na początku 2012 roku. Rzeczoznawcy […]

Czytaj dalej


Tanya Podgoretska szefem ds. rozwoju w Hiltonie Warszawa

Dyrektorem ds. rozwoju biznesu Hilton Warsaw Hotel & Convention Centre została Tanya Podgoretska, która poprzednio kierowała sprzedażą w Hiltonie Kijów. Zastąpiła w Hiltonie Warszawa Ligię Brasoveanu, która przeniosła się do Ras al-Khaimah w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, gdzie pełni funkcję hotel managera w tamtejszym Hiltonie. Tanya Podgoretska z branżą hotelarską związana jest od dwudziestu lat. W […]

Czytaj dalej


Nowi szefowie kuchni: w Courtyard by Marriott na Lotnisku Chopina

Courtyard by Marriot Warsaw Airport ma nowego szefa kuchni. Został nim Piotr Lasecki, który przez ostatnie cztery lata był szefem kuchni w pobliskim Novotelu Airport, a wcześniej przez 20 lat związany był z Novotelem Warszawa Centrum. Współtworzył m.in. nowy koncept gastronomiczny w hotelach Novotel – Novo2, który obecnie jest wprowadzany również poza Polską. W Courtyard […]

Czytaj dalej


Budżetowanie w hotelowym SPA

Ostatnie miesiące roku zawsze są tymi, które przeznacza się na prognozowanie działań w kolejnym roku kalendarzowym. Planuje się przychody i wydatki, opracowuje plany marketingowe. Budżet SPA musi być przygotowany z należytą starannością, aby być swoistą „mapą drogową”, według której będziemy się poruszać przez cały rok. Budżet to absolutnie niezbędne narzędzie dla każdego managera SPA. Nie […]

Czytaj dalej