Chemia profesjonalna dlaczego (i do czego) jest niezbędna w hotelu?

Pierwsze na co zwraca uwagę gość wchodząc do pokoju, to czystość. Choćby nie wiadomo jak piękny był wystrój pokoju, przy braku porządku i higieny nie zrobi się dobrego wrażenia i gość już nie wróci do hotelu. Co więc zrobić, aby zapewnić jak najwyższy standard czystości? Przede wszystkim korzystać z profesjonalnej chemii – bez niej, nawet […]

Czytaj dalej


Hotel Trends już listopadzie

Do grona sponsorów konferencji Hotel Trends Poland & CEE, która odbędzie się w dniach 28-29 listopada w hotelu Sofitel Warszawa Victora, dołączyli kolejni sponsorzy. Platynowym Sponsorem został Peugeot, a Złotymi największe sieci hotelarskie: Marriott Internationall i Hilton Worldwide oraz firmy Mil-System, Mextra i Five Stars. Konferencję otworzy wykład wicepremiera Mateusza Morawieckiego. Mil-System to producent i […]

Czytaj dalej


Coraz więcej hoteli przyjaznych rodzinie

Coraz więcej hoteli w Polsce jest przyjaznych rodzinie – wynika z podsumowania VIII edycji kampanii Hotel Przyjazny Rodzinie. W tym roku obiektom hotelowym przyznano rekordową liczbę 23 statuetek za uzyskanie 100-procentowego wyniku podczas audytu oraz aż 66 certyfikatów. Już po raz ósmy organizatorzy kampanii oraz konkursu Hotel Przyjazny Rodzinie wręczyli prestiżowe wyróżnienia obiektom noclegowym, w […]

Czytaj dalej


Gala Hotelu Przyjaznego Rodzinie

Uroczysta gala kończąca VIII edycję kampanii Hotel Przyjazny Rodzinie odbyła się w sobotę 1 października w hotelu Radisson Blu w Warszawie. Udział w niej wzięło blisko 200 hotelarzy z całej Polski, przedstawicieli organizacji branżowych oraz członków kapituły konkursu HPR. Podczas uroczystości wręczono Certyfikaty Hotelu Przyjaznego Rodzinie 66 obiektom. Aż 23 z nich uzyskało podczas niezależnych […]

Czytaj dalej


Cztery szkolenia Akademii Hotelarza

W ciągu ostatniego miesiąca odbyły się cztery szkolenia w ramach Akademii Hotelarza, poświęcone organizacji działu sprzedaży hotelu, procedurom operacyjnym w hotelarstwie, budowaniu strategii sprzedażowych w hotelarstwie oraz, podczas targów WolrdHotel, efektywnej organizacji pracy hotelu. Szkolenie podczas tragów WoldHotel zgromadziło ponad 70 osób. Podczas pierwszej części spotkania Maciej Knyrek, dyrektor generalny powstającego we Wrocławiu hotelu AC […]

Czytaj dalej


Działam głównie na emocjach, bo tak jest ciekawiej

Rozmowa z Wiesławem Grochowskim, właścicielem i prezesem Grupy Arche, która otworzyła swój siódmy hotel – Zamek Biskupi w Janowie Podlaskim, a w ciągu najbliższych pięciu lat planuje otwarcie kolejnych 15, sprzedawanych w systemie condo, co uczyniłoby ją największą polską grupą hotelarską. Choć Grupa Arche na rynku hotelarskim działa już kilkanaście lat, zaczynając od hotelu w […]

Czytaj dalej


Październik 1973

List redaktora naczelnego (humorystyczny na ostatniej stronie) sprzed 43 lat do Czytelników. Niektóre wątki aktualne są do dziś jak ten: „Wszystko czynimy z myślą o Was, pracujemy w pocie czoła pisząc, co się da i jak się da o hotelarstwie. Czy w tym stanie rzeczy nie zasługujemy na uczucie wzajemnej miłości?! Zróbcie zatem samokrytyczny rachunek […]

Czytaj dalej


Jagielloński Mercure otwarty w Krakowie

21 września otwarty został Mercure Kraków Stare Miasto ze 198 pokojami i 300 mkw. powierzchni konferencyjnej. Swoją stylistyką nawiązuje do dynastii Jagiellonów m.in. przez portret Barbary Radziwiłłówny, w którą na multimedialnym ekranie w lobby przemienia się Agata Buzek. Koszt budowy wyniósł ok. 90 mln. To największa inwestycja Orbisu w pojedynczy hotel i flagowy Mercure w […]

Czytaj dalej


W Warszawie odbyły się targi WorldHotel

W dniach 12-14 października odbyły się 9. Targi WorldHotel w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Targi WorldHotel skierowane są do przedstawicieli sektora hotelarskiego, którzy chcą poznać nowości produktowe, funkcjonalne rozwiązania, aktualne trendy i skorzystać ze szkoleń. Oferta wystawców obejmowała m.in. meble, tekstylia, oświetlenie, oprogramowanie, rozwiązania telekomunikacyjne, sprzęt gastronomiczny, wyposażenie zaplecza kuchennego oraz sal restauracyjnych […]

Czytaj dalej