W hotelu Grano na Wyspie Spichrzów otwarto Bistro Młyn

Na początku lipca na Wyspie Spichrzów w Gdańsku w budynku hotelu Grano otwarte zostało Bistro Młyn. Za projekt wnętrz odpowiedzialna była pracownia Sikora Wnętrza Architektura, a ich realizacją zajęła się warszawska spółka Trust Us.

Lokal, mogący pomieścić do 100 osób, przygotowany został z myślą o rodzinach poszukujących nie tylko dobrej kuchni, ale też wytchnienia od turystycznego zgiełku miasta. W menu, oprócz śniadań i dań kuchni włoskiej, znalezały się również autorskie burgery, sałatki oraz desery. A wszystko we wnętrza pracowni Sikora Wnętrza Architektura, która była też m.in. współtwórcą wnętrz hotelu Numner One by Grano również na Wyspie Spichrzów.

– Jako mieszkaniec Gdańska zauważyłem, że większość restauracji w okolicy ma ten sam styl, oparty na następujących dominantach: cegle, elementach industrialnych i starym drewnie – mówi prof. Jan Sikora, właściciel pracowni. – To powoduje, że ich przestrzenie się zlewają, stanowią niezauważalne dla ich gości tło. Dodatkowo taka stylistyka jest mało rodzinna i przyjazna. Przygotowując się do prac wyobraziłem sobie wnętrze, które będzie prawdziwą alternatywą dla ludzi, którzy szukają czego innego niż ciężkie wnętrza. Czegoś lekkiego i przyjaznego. To był punkt wyjścia dla stylu, który celowo ma kontrastować z okolicą, pozwalać na emocjonalny oddech. Główną inspiracją był zachód słońca nad gdańskim morzem, zatem kolorystycznie dominuje tu błękit i pudrowy róż. Są to kolory delikatne, subtelne i bardzo mocno osadzone w światowych trendach.

Wystrój został uzupełniony szlachetnymi materiałami, takimi jak lokalne gatunki drewna (dąb i jesion) oraz unikalnymi elementami designu, co widoczne jest m.in. w lampach oraz krzesłach trójmiejskiej manufaktury Tabanda . Za całościową realizację wykończenia odpowiedzialna była warszawska spółka Trust Us. – W tej realizacji architekt postawił przed nami wyjątkowe wyzwanie, które obejmowało bardzo krótki termin realizacji i potrzebę odnalezienia bardzo trudnych do uzyskania gatunków drewnamówi Wojciech Banach, dyrektor projektu w Trust Us. – Co więcej, projekt był nietypowy i wymagał rzadko stosowanej obróbki drewna. Doświadczenie, które zdobyliśmy w czasie realizacji we wcześniejszych nadmorskich hotelach powoduje, że sprostaliśmy zarówno terminowi, jak i technologii. Jednak to nie jedyny nasz powód do satysfakcji przy tej realizacji. Po raz kolejny udało nam się nawiązać współpracę z inwestorem Bistro Młyna, firmą Dekpol. To dla nas potwierdzenie zaufania ze strony bardzo wymagającego partnera biznesowego.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *