Odpowiedź restauracji hotelu Traugutta3 w Białymstoku na lockdown. Samogon

Restauracja Regiment w hotelu Traugutta3 w Białymstoku odpowiadając na wprowadzone ograniczenia w działalności gastronomicznej otworzyła Delikatesy Traugutta oraz Pracownię Prezentów Świątecznych. Sprzedaje tam produkty własnego wyrobu – Restauracja Regiment mieści się w zabytkowej willi z 1884 roku, to miejsce z historią. Otwierając w restauracji Delikatesy Traugutta zdecydowaliśmy się wzbogacić historię tego miejsca i nadać jej […]

Czytaj dalej


Ruch na lotniskach regionalnych mniejszy o 2/3 w pierwszych trzech kwartałach

Związek Regionalnych Portów Lotniczych zebrał statystyki ruchu pasażerskiego za trzy kwartały 2020 roku w trzynastu funkcjonujących w Polsce lotniskach regionalnych, bez Okęcia. Od początku stycznia do końca września z połączeń regularnych i skorzystało 8,04 mln podróżnych, o 15,3 mln pasażerów mniej (-65,6 proc.) w porównaniu z tym samym okresem minionego roku. Pierwszy kwartał lotniska w […]

Czytaj dalej


Louvre Hotels Group: z hoteli można też korzystać w ramach wyjazdu służbowego, nawet gdy nie planuje się noclegu

Choć działalność branży hotelarskiej została ograniczona do minimum, to wciąż można zarezerwować nocleg, podróżując w celach zawodowych. Można też rezerwować go na kilka godzin podczas pobytu w innym mieście. Oto kilka rzeczy, na które zwraca uwagę sieć Louvre Hotels Group przed dokonaniem rezerwacji. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z 6 listopada hotele dostępne są wyłącznie […]

Czytaj dalej


Kampania Podkarpacia. W trendzie turystyki wrażeń

Województwo podkarpackie rozpoczęło ogólnopolską kampanię promującą turystyczne i gospodarcze walory regionu wśród polskich turystów i potencjalnych inwestorów. W swojej formie kampania nawiązuje do coraz bardziej popularnego trendu turystyki wrażeń. Jednym z celów kampanii jest dotarcie z informacją o atrakcyjności turystycznej regionu do szerszego grona odbiorców. Kampania ma pokazać region, który stawiając na czyste, ekologiczne i […]

Czytaj dalej


Amerykański Kongres chce wesprzeć branżę HORECA kwotą 228 miliardów dolarów

Grupa amerykańskich kongresmenów reprezentujących zarówno partie republikańską, jak i demokratyczną, zgłosiła projekt wartego ok. 908 miliardów dolarów pakietu dla gospodarki na czas epidemii. Branży hotelowej i gastronomicznej mają przypaść 228 miliardy dolarów. Według zamierzeń kongresmenów plan pomocowy miałby sfinansować działania najbardziej dotkniętej części gospodarki do 31 marca, gdyż część wcześniej przewidzianych narzędzi kończy ważność z […]

Czytaj dalej


AC Marriott Wrocław pierwszym hotelem na świecie, gdzie można płacić mrugnięciem oka

Hotel AC by Marriott Wrocław, jak deklaruje, jako pierwszy na świecie udostępnił swoim klientom usługę płatności okiem PayEye. Dokonywać jej można przez zeskanowanie soczewki oka przez terminal płatniczy. Historia zatoczyła koło, ponieważ w 1992 r. Marriott w Warszawie jako pierwszy hotel w Polsce wprowadził płatność kartą. Aby móc korzystać z płatności PayEye, trzeba zarejestrować się […]

Czytaj dalej


Minister podpisał rozporządzenie. Ferie zimowe dla wszystkich województw w jednym terminie

Minister Edukacji i Nauki podpisał rozporządzenie w sprawie szkolnych ferii zimowych. W tym roku odbędą się w jednym terminie dla całego kraju i potrwają od 4 do 17 stycznia 2021 r. – Przyjęte rozwiązanie dotyczące tegorocznych ferii, zgodnie z zapowiedzią Prezesa Rady Ministrów, ma na celu istotnie zmniejszenie mobilności uczniów i ich rodzin w następnych kilkunastu […]

Czytaj dalej


Czechy luzują obostrzenia, ponownie otwarte zostaną m.in. hotele i restauracje

Rząd Czech ogłosił, że od czwartku 3 grudnia nastąpi poluzowanie restrykcji wprowadzonych pod koniec października w celu powstrzymania jesiennej fali koronawirusa. Hotele będą mogły działać bez żadnych dodatkowych ograniczeń, natomiast restauracje, a także sklepy i zakłady usługowe w reżimie sanitarnym. W Czechach restrykcyjne ograniczenia zostały wprowadzone 22 października. Władze zdecydowały wówczas, że zamknięte będą sklepy […]

Czytaj dalej


Warimpex ze spadkiem przychodów hoteli o 60%

Grupa Warimpex ogłosiła wyniki osiągnięte po III kwartałach tego roku.  Spółka zanotowała 10% wzrost przychodów z nieruchomości biurowych i 60% spadek przychodów z hoteli. Związany z koronawirusem spadek wyników w sektorze hotelarskim, brak zysków ze sprzedaży i z wyceny nieruchomości oraz ujemne różnice kursowe doprowadziły do wyniku finansowego netto okresu w wysokości -31,2 mln EUR. […]

Czytaj dalej


Francja nie planuje w tym roku ponownego uruchomienia stacjonarnej gastronomii

Dwa tygodnie przed planowanym zakończeniem drugiej blokady kraju, francuski premier Jean Castex powiedział, że bary i restauracje – zamknięte od czasu rozpoczęcia nowej ogólnokrajowej blokady – „będą musiały wykazać się cierpliwością”. Ze źródeł rządowych na które powołują się francuskie media wynika, że ich potencjalne ponowne otwarcie nie jest planowane przed 15 stycznia. Restauracje i bary […]

Czytaj dalej