W Ustce powstaje kompleks apartamentowo-usługowy Icon Sea   INWESTYCJE

W Ustce przy ul. Wczasowej rozpoczęła się budowa kompleksu apartamentowo-usługowego Icon Sea składającego się z czterech budynków z 233 apartamentami oraz pawilonu SPA & wellness m.in. z gabinetami zabiegowymi i saunami. Inwestorem jest słupski deweloper GSD. Oddanie do użytku zapowiadane jest na 2026 r.

W Ustce rozpoczęła się budowa zespołu apartamentowego

Kompleks zaprojektowany został przez pracownię MTA Architekci. Apartamenty będą miały bezpośredni widok na morze, duży balkon lub taras oraz panoramiczne okna. Obiekty zostaną zlokalizowane na działce otoczonej sosnowym lasem i położonej w pierwszej linii brzegowej, w bezpośrednim sąsiedztwie plaży.

Ze względu na wielkość tego obszaru jedną z kluczowych decyzji projektowych dotyczących proponowanego układu urbanistycznego było podzielenie zabudowy na kilka mniejszych budynków oraz otwarcie całego obszaru na naturalne otoczenie. Było to podyktowane z jednej strony chęcią otwarcia zespołu na okoliczne wydmy i lasy, z drugiej zaś koniecznością uniknięcia zmian w istniejących warunkach aerologicznych i zmniejszeniem ryzyka osłabienia istniejącego drzewostanu na szkody od wiatru. 

Wizualizacja inwestycji

Jak opisują twórcy projektu, "zaproponowana architektura nowych budynków jest lekka, jasna i nowoczesna. Wszystkie obiekty posiadają proste i sprawdzone rozwiązania, natomiast nawiązaniem do otaczającej natury jest umieszczenie na elewacjach dodatkowych nieregularnych podziałów oraz przesłon zewnętrznych chroniących przed silnym wiatrem w formie szklanych kostek, z wykorzystaniem przesuwnych paneli. Prostokątne i aluminiowe ramy niejako burzą zastany porządek nawiązując swoją dynamiczną kompozycją do pobliskiej natury. Dodatkowo zastosowane duże fragmenty szkła odbijają światło powodując liczne refleksy zbliżone do tych występujących na morskich falach".

Pawilon SPA

Częścią inwestycji będzie także dwukondygnacyjny pawilon SPA, w którym zlokalizowano wydzieloną strefę wypoczynku, strefę saun, wanny z masażem, siłownię oraz liczne gabinety zabiegowe. Południowa elewacja pawilonu zaprojektowana została jako całoszklana z dodatkiem poziomych przesłon ograniczających ilość słońca w jego wnętrzu, natomiast od strony północnej budynek zostanie porośnięty winobluszczem przez co niejako wtopić ma się w leśny krajobraz.

Plan

Założenia proekologiczne projektu
1. Aby nie zaburzać stosunków hydrologicznych na siedlisku leśnym poprzez roboty ziemne zmieniające układ wód gruntowych nie projektuje się kondygnacji podziemnych.
2. Aby nie ingerować w warstwy wodonośne i nie zmieniać warunków hydrologicznych budynki posadowiono na płycie fundamentowej.
3. Aby nie wprowadzać nowych warunków aerologicznych i zmniejszyć ryzyko osłabienia drzewostanu na szkody od wiatru nowa zabudowa została rozczłonkowana i podzielona na 4 mniejsze i niższe obiekty.
4. Aby nie zmieniać cyrkulacji powietrza powodującej przesunięcie procesów wydmotwórczych w głąb lądu oraz nie zmieniać usłonecznienia siedliska przyrodniczego projektowana wysokość nowej zabudowy została ograniczona do 7 kondygnacji nawiązując tym samym do istniejącej zabudowy sąsiedniej.
5. Aby ograniczyć spadek terenów biologicznie czynnych i nie dopuścić do zaburzenia ciągłości pokrywy zielnej nie projektuje się kondygnacji podziemnych zwiększając tym samym projektowaną powierzchnię biologicznie czynną wynoszącą ponad 55% terenu inwestycji (wymagania stawiane przez MPZP to min. 40%).
6. Aby ograniczyć negatywny wpływ inwestycji na powierzchnię leśną oraz siedlisko przyrodnicze, obumieranie i zanik powierzchni o funkcji lasu ochronnego projektowana zabudowa została znacząco odsunięta od granicy lasu znajdującego się po zachodniej stronie terenu inwestycji.



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *