Gdy w zeszłym roku wracałem z Toskanii, po drodze zatrzymałem się w Hilton Costabella w Rijece. Byłem zachwycony hotelem, a zwłaszcza potrójnym upgradem do ekskluzywnego suita, z niesamowitym widokiem na Istrię i słynną Opatiję. Nie sądziłem, że niecały rok później wrócę „za chlebem”, pracując dla czeskiego developera, który okazał się właścicielem tego spektakularnego obiektu. Ot, taki hotelarski przypadek…
Jeszcze mniej myślałem o tym za czasów Jugosławii, jeżdżąc do Chorwacji pociągiem, który nota bene PKP reaktywowało na początku tego lata. Jeź le wtedy ten vlak jeździł przez Bratysławę i przemieszczał się… szybciej. Zresztą niepotrzebnie, bo po drodze posiadała się prześliczna Krakuska, która kończyła jugosławistykę i tłumaczyła książki Ivo Andrića*, co wtedy było moim marzeniem, niespełnionym. Gadaliśmy godzinami o kulturze bałkańskiej, leżąc w nogach i wymiętej dyskrecji kuszetki, zwerbowani jak nasza komuna. Zaspaliśmy tylko na marnie widokowe stutuki kół. No cóż, niedoszła kariera literacka i krakowska piękność została pożądaniem przemielny z wiatrem, a ja pragmatycznie skończyłem hotelarstwo i zostałem magistrem turystyki z tytułem magistra.
Ale doświadczenie miałem spaw przeciwodpornościowe na Akcji Sava, z drużyną z górzystego Zagreba, gdzie w urodził się Josip Broz Tito, tudzież w Krapinie jest Muzeum Neandertalczyka. Poza tym to taka czarna dziura. Jak się wpadnie, to pochłania. W każdej wiejskiej chacie jest instalacja rurek jak fontanna Tinguely’ a w Bazylei, wydająca nieustający bulgot i oszałamiająca zapachem destylowanych owoców. Od samego rana te przeoblewane wruca rakią z pierwszego warzenia. Później dzień już mijał
[...]Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ











Dodaj komentarz