ZBLIŻA SIĘ GASTRONOMICZNE WYDARZENIE ROKU

Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO odbędą się w tym roku w dniach 8-11 października (poniedziałek-czwartek) w Poznaniu. Równocześnie odbędą się także Targi Wyposażenia Hoteli Invest–Hotel. Tym samym będzie to największe wydarzenie branży gastronomiczno-hotelarskiej w Polsce. Zwiedzający, podczas październikowego bloku wydarzeń, będą mogli zapoznać się z szeroką ofertą dla gastronomii, hotelarstwa, a także branży cukierniczo-piekarskiej i alkoholowej.


Na targach Polagra Gastro prezentowane są nowości rynkowe, czyli przede wszystkim maszyny i urządzenia stanowiące wyposażenie lokali gastronomicznych, akcesoria gastronomiczne oraz produkty spożywcze dla gastronomii. Każdego roku targi te, będące świętem polskiej gastronomii, na kilka dni stają się centrum kulinarnych wydarzeń obfitujących w gastronomiczne show, interesujące szkolenia dla restauratorów i barmanów oraz konkursy i pokazy sztuki kulinarnej. Również w tym roku zaplanowano bogaty program imprez towarzyszących ekspozycji wystawienniczej.

 

Targi są doskonałym miejscem, w którym restauratorzy od najlepszych profesjonalistów dowiedzą się wszystkiego na temat m.in.: parzenia kawy, obróbki owoców, warzyw, mięs, produkcji lodów czy gotowania, pieczenia, smażenia i podgrzewania wszelkich produktów gastronomicznych. Ponadto zwiedzający będą mogli skorzystać z bogatego doświadczenia wystawców na polu poprawnego nakrywania stołu, doboru sztućców, porcelany oraz szkła gastronomicznego. W programie znajdą się interesujące wystąpienia, prezentacje i szkolenia dotyczące budowania znakomitego menu win, degustacji trunków, zarządzania kawiarnią lifestyle’ową czy kreowania kalendarza promocji restauracji.

 

Wśród najważniejszych wystawców tegorocznych targów znajdują się takie fi rmy jak: Unilever, Unifi ne, Plastmet, Hendi, Victoria Cymes, Winterhalter, Lozamet, Komat, Gerlach, Rational, Commercio, Witek’s, Uno Espresso czy San Remo.

 

 

W ramach Polagry Gastro odbędzie się fi nał Kulinarnego Pucharu Polski, który jako jedyny konkurs w Polsce, został zaliczony do elitarnego grona wydarzeń kulinarnych, przez jedną z najważniejszych organizacji branżowych WACS (World Association of Chefs’ Societies). Tym samym KPP znalazł się w kręgu prestiżowych imprez cyklicznie odbywających się m.in. na Filipinach, w Chinach, Austrii, Niemczech czy Francji.

 

Kulinarny Puchar Polski, uznawany za najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w naszym kraju, odbędzie się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich już po raz dwunasty. Zmagania półfinałowe rozpoczną się 9 października, a dzień później zostanie rozegrany wielki finał. Przepustką do udziału w półfinale jest zwycięstwo w jednym z trzynastu renomowanych polskich konkursów kulinarnych nominowanych do KPP w 2012 roku. Z tego grona jury do ścisłego finału zakwalifikuje maksymalnie dziesięć kucharskich drużyn, wśród których będzie ta zwycięska.

 

W tym roku kucharze startujący w półfinale mają do przygotowania przekąskę na ciepło, której głównym składnikiem jest grasica cielęca podawana z maliną i gruszką. Natomiast konkursową potrawą finałowa będzie halibut ze skórą z dodatkiem świeżego pora i ośmiorniczek. Finalistów konkursu oceniać będzie międzynarodowe jury złożone z uznanych w Europie mistrzów. Tym razem przewodniczącym jury będzie Jean Bos ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Zwycięzca KPP, czyli najlepszy kucharz w Polsce, otrzyma nagrodę wysokości piętnastu tysięcy złotych, atrakcyjne zagraniczne szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym oraz sławę i prestiż.

 

POZNAŃSKIE ZŁOTO PATENTEM NA SUKCES

 

Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich, jedna z najbardziej rozpoznawalnych i prestiżowych nagród na polskim rynku, zmienił swoje oblicze! Zmiany w formule wiążą się przede wszystkim z całym pakietem unikatowych korzyści, na które liczyć mogą laureaci konkursu. Najlepsze produkty ze zgłoszonych przez wystawców, zostaną wybrane przez niezależne jury konkursowe, w którego skład wejdą eksperci i znawcy branży. Zwiedzający targi będą mogli w związku z tym z łatwością poznać najbardziej godne uwagi nowości rynkowe oraz być na czasie z aktualnymi trendami. Lista produktów nagrodzonych Złotym Medalem znana będzie już na kilka tygodni przed rozpoczęciem targów, co stanowi cenną innowację i pozwoli wcześniej zapoznać się wyselekcjonowanymi premierami.

 

Więcej na stronach:
www.polagragastro.pl oraz www.kpp.mtp.pl


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *