Nowy szef kuchni hotelu Bristol

Carlos Teixeira objął stanowisko Szefa Kuchni Hotelu Bristol w Warszawie, w którym odpowiada będzie za dalszy rozwój konceptu restauracji, barów, kawiarni i nowej oferty bankietowej. Międzynarodowe doświadczenia zdobywał w pięciogwiazdkowych hotelach i ich restauracjach o rozmaitych profilach. Wśród jego wyróżnień znajdują się gwiazdki Rosette (2AA) oraz nagroda za kreację londyńskiej Afternoon Tea. Carlos Teixeira urodził się w Portugalii w rodzinie z tradycjami kulinarnymi. Karierę w gastronomii rozpoczął już w wieku 17 lat, podejmując pracę w hotelach takich, jak Sheraton, Le Meridien czy słynny Ritz w Lizbonie. Zebrane tam doświadczenia upewniły go w życiowych decyzjach, dzięki czemu już na tym etapie mógł zacząć starannie planować swój zawodowy rozwój, którego celem było zostanie szefem kuchni. W 2005 roku rozpoczął pracę w hotelu na stanowisku Menadżera Operacyjnego w Porto, z której pochodzi, gdzie był odpowiedzialny za planowanie koncepcyjne, aranżację przestrzeni i późniejsze wprowadzenie na rynek nowej restauracji. Zebrane tam doświadczenia nie tylko poszerzyły jego wiedzę operacyjną, ale i zwiększyły umiejętności kulinarne, dzięki czemu w kolejnym roku przyjęto go na stanowisko Head Chef w butikowym hotelu w Portugalii. W 2008 roku postanowił kontynuować karierę w biznesie turystycznym i dołączył do międzynarodowej sieci. Od tego momentu pracował z uznanymi szefami kuchni w pięciogwiazdkowych hotelach, na takich stanowiskach jak: Head Chef, Interim Executive Chef (pełniąc obowiązki szefa kuchni), Invited Head Chef (promując gościnnie kuchnię Portugalii w innych hotelach) oraz Executive Sous Chef, na których zarządzał rozmaitymi restauracjami, barami i ofertą bankietową, w takich lokalizacjach, jak: Londyn Birmingham, Dusseldorf, Jeddach w Arabii Saudyjskiej, czy miasto Meksyk. Carlos Teixeira kończy studia na Higher Institute of Tourism and Hospitality Management of Seia w Portugalii, poza tym uzyskał dyplom BA z zarządzania w hotelarstwie w Oporto’s School of Hotel Management and Tourism. Do swoich hobby zalicza sporty wyczynowe, w tym windsurfing i jazdę na nartach, ale także podróżowanie. To odkrywca–pasjonat, który ceni sobie nowe doznania kulinarne. Jest również świeżo upieczonym ojcem pierwszej córeczki, która przyszła na świat w tym roku. Dlaczego Polska? Polska oraz jej mieszkańcy, według mojej oceny, są podobni do Portugalii i Portugalczyków (mimo, że stale bywam napawany strachem przez współpracowników, że z tą deklaracją powinienem poczekać, aż nadejdzie zima). Mentalność, energia i poczucie humoru ludzi, a nawet religia czy pewne podobieństwa językowe sprawiają, że dobrze się tutaj czuję jako obcokrajowiec. Te spostrzeżenia jednak przyszły po pewnym czasie, już po przeprowadzce do Warszawy, gdy zacząłem lepiej poznawać miasto i jego mieszkańców. Dlaczego hotel Bristol? Decyzja o przyjeździe do Polski oparta była w dużej mierze na wyjątkowej możliwości pracy dla tak legendarnego hotelu, jakim jest Bristol, ze swoją bogatą historią kulinarną, w którym od ponad wieku ludzie spotykają się, aby spędzać wspólnie czas przy doskonałym jedzeniu. Kreowanie smaków dla miejsca silnie zakorzenionego w świadomości ludzi to dla mnie nie tylko wyróżnienie, ale i ogromne wyzwanie. Mam świadomość tego, że hotel jest ważny dla warszawiaków i że moje działania będą obserwowane. Jednak zrozumienie jego dziedzictwa kulinarnego sprawiło, że moja motywacja stała się jeszcze większa. Ulubione jedzenie? Moim ulubionym jedzeniem zawsze będzie to przyrządzane przez mamę. Potocznie mówi się na nie: „mama’s food” i bardzo to lubię. Jednak, gdybym do końca życia miał codziennie spożywać na każdy posiłek tylko jedno danie (pewnie nie powinienem tego mówić, jako szef kuchni pięciogwiazdkowego hotelu) – postawiłbym na prawdziwą, włoską pizzę, z uwagi na różnorodność jej smaków. W jaki sposób poszerzasz swoją wiedzę o aktualnych trendach? Spotkało mnie w życiu ogromne szczęście, że moja praca jest także moim hobby. Zdobywanie nowej wiedzy, poszerzanie horyzontów, analizowanie trendów, a nawet zwyczajne badanie, co się dzieje w świecie kulinariów, to moje codzienne nawyki. Nie potrafiłbym nie sprawdzać aktualności, jaka nadchodzi moda, kto co robi. Zbieram książki kulinarne, oglądam strony ciekawych restauracji i szefów, którzy mnie inspirują, regularnie przeglądam pisma branżowe. Uwielbiam też gotować w domu dla mojej rodziny, testując na niej swoje nowe pomysły. Jednak nic nie może równać się z realnym kontaktem z jedzeniem, czyli wychodzeniem do restauracji, próbowaniem lokalnych przysmaków, zwłaszcza w podróży. Czy planujesz wprowadzić do hotelu portugalską kuchnię? Moim celem i zadaniem jest kreacja i podkreślanie charakterystycznych dla tego miejsca, lokalnych smaków, z którymi hotel jest utożsamiany, a nie wprowadzenie do niego kuchni portugalskiej. Z pewnością natomiast zaimportuję pewne produkty, które znam i cenię, w tym np. aromatyczną oliwę z oliwek z Portugalii. Jaki rodzaj dań najbardziej lubisz przyrządzać? Najbardziej utożsamiam się z jedzeniem, które oparte jest na sezonowości. Dlatego moim ulubionym rodzajem dań będą te oparte na sezonowych składnikach, jak: szparagi, kasztany, trufle, dynia, maliny i inne. Bardzo lubię uczucie oczekiwania na charakterystyczne dla danej pory roku produkty.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *