Aberlour – whisky tworzona z pasją w modnym otoczeniu Hot Herring

12 marca wielbiciele szkockiej whisky single malt mieli niepowtarzalną okazję degustowania tego doskonałego trunku w otoczeniu wyselekcjonowanych marek, znajdujących się w ofercie sklepu Hot Herring. Dodatkowo, goście mogli zobaczyć wybrane modele marki odzieżowej Private White, o którą właśnie powiększyło się portfolio sklepu. Rzemiosło najwyższej próby Aberlour to doskonały przykład rzemiosła z najwyższej półki. Trunek, pochodzący z małej destylarni o tej samej nazwie, mieszczącej się w samym sercu Speyside, zajmuje szczególne miejsce w sercach wielbicieli single maltów. Aberlour to głęboka, złożona whisky o aksamitnym i delikatnym smaku, który zawdzięcza krystalicznie czystej wodzie ze znajdującej się nieopodal Studni św. Drostana. Cechą wyróżniającą whisky Aberlour jest proces dojrzewania w dwóch rodzajach beczek: po burbonie i Sherry Oloroso. Kiedy trunek osiągnie odpowiedni wiek, whisky z obu beczek są mieszane ze sobą. Beczki po burbonie nadają słodki, przypominający wanilię aromat. Natomiast beczkom po sherry Aberlour zawdzięcza pełny smak, ze słodką korzenną nutą. Od kiedy w 1879 roku James Fleming rozpoczął pogoń za stworzeniem idealnej whisky, Aberlour stał się jednym z najczęściej nagradzanych single maltów na świecie. Ten niezwykły trunek łączy w sobie ponad 120-letnie doświadczenie Master Distillerów. To właśnie bogata tradycja i niezachwiana wizja są podstawą jakości, z której słynie Aberlour. Do wyboru są następujące warianty: Aberlour 12 YO Zapach – bardzo miękki i krągły z owocowym i nutami czerwonych jabłek. Smak – wyczuwalny charakter sherry, owocowe aromaty zbalansowane bogatym smakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru. Finisz – rozgrzewający i długo się utrzymujący, słodki z odrobina ostrości Aberlour 16 YO Zapach – wytrawny aromat kwiatów oraz słodkich rodzynek, z orzechową nutą w tle. Smak – gładki, pełny, słodko-kwiatowy, z przyprawami, owocowością śliwki i posmakiem dębu. Finisz – długi, ciepły, z lekko pikantną owocową nutą. Aberlour 18 YO Zapach – bogaty i złożony, nuty toffi i maślanych cukierków z dojrzałą brzoskwinią. Smak – idealna struktura – początkowe nuty moreli i śmietanki zrównoważone posmakiem dębu i słodyczą miodu. Finisz – bardzo długi i zbalansowany, przechodzący od creme brulee do kończącej nuty dębu. Aberlour A’BUNADH Barwa – bogaty, bogaty bursztyn. Zapach – mieszanka przypraw, praliny i pomarańcze z bogatą nutą Sherry Oloroso. Smak – pomarańcze, czarne czereśnie, suszone owoce i imbir zwieńczone gorzką czekoladą i wzbogacone posmakiem sherry oraz dębu, smak pełny i krągły. Finisz – mocny i intensywny z gorzko-słodkimi nutami egzotycznych przypraw, ciemnej czekolady i dębu.

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *