Zinegrowany projekt

Znakomici kucharze - Malika Juchnowicz i Krzysztof Szulborski oraz mistrzowie piekarstwa i cukiernictwa podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem w dniach 27-29 maja podczas Targów GASTROEXPO, BALTPIEK, POLFISH, MLECZNA REWIA. Imprezom towarzyszą szkolenia i wykłady dla profesjonalistów z branży spożywczej i gastronomicznej oraz konkursy kulinarne i cukiernicze, którym pikanterii doda prowadzący je showman Krzysztof Skiba. Pośród targowych atrakcji: live cooking, carvingowe graffiti, ogniste barmańskie show z udziałem publiczności w wykonaniu mistrzów BarCocktail oraz degustacje produktów rybnych i po raz pierwszy body sushi. Podczas 13. Międzynarodowych Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH, 16. Targów Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, 17. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA oraz 18. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO swoją ofertę zaprezentuje blisko 200 wystawców z Polski, Niemiec, Litwy, Danii, Wielkiej Brytanii, Islandii, Włoch i Pakistanu. Targowa oferta skierowana jest przede wszystkim do profesjonalistów. POLFISH to prezentacja szerokiej oferty produktów rybnych, maszyn, urządzeń, środków utrzymania czystości, pojazdów dla branży spożywczej m.in. z agregatami chłodniczymi. Na Targach BALTPIEK swoją ofertę przedstawią producenci maszyn oraz urządzeń dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i młynarskiego oraz producenci różnego rodzaju dodatków smakowych. MLECZNA REWIA to szeroka oferta produktów mleczarskich a także firm oferujących maszyny dla przemysłu mleczarskiego, opakowania, środki i urządzenia do utrzymania czystości. GASTROEXPO to najnowsze trendy i innowacyjne rozwiązania dla gastronomii, producenci i dystrybutorzy środków higienicznych, opakowań, urządzeń do cięcia i dekoracji, wyposażenia zaplecza kuchennego. KUCHARZ I CUKIERNIK ŹRÓDŁEM SUKCESU RESTAURACJI Stowarzyszenie Kucharzy Polskich zaprasza młodzież szkół branżowych i osoby związane z branżą gastronomiczną na szkolenia z filozofii cateringu, nowoczesnych technik podawania potraw, krojenia warzyw i owoców oraz zasad tworzenia deserów restauracyjnych i pralin. Ich celem jest podnoszenie kwalifikacji i rozwijanie ambicji młodych kucharzy, piekarzy, cukierników, bo jak wiadomo źródłem sukcesu restauracji jest profesjonalnie wyszkolony kucharz - czego dowiedzie Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, mistrz świata BBQ 2006, rekordzista Guinnessa w gotowaniu zupy jarzynowej oraz największej porcji grillowanego suma. Swoją wiedzą i doświadczeniem podzieli się również Malika Juchnowicz (nominowana w kategorii Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika Gault et Millau Polska, finalistka TOP Chef). Z kolei do młodzieży podejmującej decyzje o dalszej drodze edukacji zawodowej skierowane są gimnazjalne warsztaty organizowane przez pomorskich mistrzów cukiernictwa. CO JEŚĆ? W ramach Akademii Skutecznej Diety poznamy odpowiedzi na pytania: dlaczego warto jeść chleb, dlaczego ludzie kupują coraz mniej pieczywa, i co powinien zawierać zdrowy chleb. Mowa też będzie o dobrej i złej żywności, najmodniejszych dietach-cud, ryzyku ich stosowania i jedzeniu typu fast-food - czemu ono szkodzi i co powoduje? Bo przecież nie od dziś wiadomo, że „jesteśmy tym, co jemy”. KONKURSOWE MENU Do wspólnego kibicowania rywalizującym w konkursach adeptom sztuki kulinarnej i cukierniczej zagrzewać będzie Krzysztof Skiba . Zawodnicy walczyć będą o miejsca na podium i atrakcyjne nagrody w III Ogólnopolskiej Sztafecie Kulinarnej Młodych Kucharzy. Tym razem każda drużyna wykona zakąskę z dorsza bałtyckiego i śledzia, danie z polędwicy wołowej i topinambur oraz deser z białej czekolady, papryczki chili, wiśni i melisy. Ze sztuką cukiernictwa zmierzą się z kolei utalentowani uczniowie szkół branżowych w ramach IV edycji Konkursu Cukierniczego o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku „Kuźnia Słodkich Talentów”. Tegorocznym tematem konkursu będzie „Świat Salvadora Dali”. Jury oceniać będzie smak, wygląd i dekoracje wykonanych tortów i deserów. Swoje talenty zaprezentują też mistrzowie carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach w ramach II Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców „Carvingowe graffiti”. Tematem pierwszej konkurencji będzie "70 lat KS Lechia Gdańsk", a drugiej - "PGE Arena Gdańsk” lub “AmberExpo". Warto przyjść i podpatrzeć zawodowców.   WYKŁADY DLA PROFESJONALISTÓW Oferta handlowa wzbogacona zostanie wykładami dla profesjonalistów. Przedstawiciele Marine Stewardship Council z Polski i Wielkiej Brytanii poprowadzą seminarium o nowych standardach certyfikacji rybołówstwa i łańcucha dostaw, Magazyn Przemysłu Rybnego i SealedAir forum „Innowacyjne opakowania dla przemysłu rybnego”, firma BIG-POL przedstawi wykład „Zmiany, zmiany, zmiany… Dotacje w praktyce”, a firma Tetra Pak omówi globalne trendy w przetwórstwie mleczarskim. TARGI: BALTPIEK │GASTROEXPO │MLECZNA REWIA │ POLFISH AmberExpo | ul. Żaglowa 11, Gdańsk www.amberexpo.pl 27–28 maja, godz. 10.00-17.00 29 maja, godz. 10.00-16.00
PROGRAM TARGÓW środa 27 maja 2015 │ 10.00-17.00 10.00-15.00 IV edycja konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych "Kuźnia Słodkich Talentów" o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, temat: Świat Salvadora Dali – prowadzenie Krzysztof Skiba, org. Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, stoisko, hala B 10.00-17.00 Indywidualne konsultacje z dietetykiem, analiza składu i masy ciała - Akademia Skutecznej Diety – stoisko, hala B 10.30-11.30 Nowoczesne techniki podawania potraw. Filozofia Cateringu.* – szkolenie, chef Wojciech Dembowski, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B 10.30-11.30 Zasady tworzenia deserów restauracyjnych i pralin.* - szkolenie, Piotr Chylarecki, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko hala B 10.40-11.00 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 11.00-11.30 Ceremonia otwarcia Targów - scena, hala A 11.30-12.00 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 12.00-13.00 Profesjonalny wyszkolony kucharz źródłem sukcesu restauracji. Techniki krojenia warzyw i owoców.* – szkolenie, chef Krzysztof Szulborski , Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B 12.00-13.00 Media w kuchni – zalety i wady.* – szkolenie, chef Malika Juchnowicz, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B 13.00-13.20 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 13.30-14.30 Jak tworzyć potrawy i dania Pro Natur w ekskluzywnych lokalach?* – szkolenie, chef Adam Woźniak, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B 13.30-14.30 Pierwsza praca. Jak przygotować się na rozmowę z przyszłym pracodawcą.* – szkolenie, chef Krzysztof Szulborski, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B 13.30-14.30 Globalne trendy w przetwórstwie mleczarskim. - Tetra Pak sp. z o.o., sala konferencyjna 2, piętro I 15.40-16.00 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 16.00-16.20 Ceremonia wręczenia nagród w Konkursie „Kuźnia Słodkich Talentów” – org. Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku – scena, hala A czwartek 28 maja 2015│ 10.00-17.00 10.00-10.20 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 10.00-14.00 III Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy - prowadzenie Krzysztof Skiba, org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B 10.00-15.30 Certyfikacja rybołówstwa i łańcucha dostaw MSC. Nowe standardy. - seminarium MSC Polska – sala konferencyjna 1A, I piętro 10.00-17.00 Indywidualne konsultacje z dietetykiem, analiza składu i masy ciała – Akademia Skutecznej Diety, stoisko, hala B 11.00-12.30 Gimnazjalne Warsztaty Cukiernicze – org. Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku , powierzchnia pokazowa hala B 11.00-13.00 Gdzie są te pieniądze? Proste rozwiązania jak osiągnąć zyski w gastronomii - wykład poparty doświadczeniem. Prowadzenie Piotr Rogowski, patron projektu - Papaja.pl; Gastronomia na Obcasach – sala konferencyjna 3, piętro I 12.00-13.00 Jak samemu zrobić oryginalne mojito bezalkoholowe.* – szkolenie, org. BarCocktail - Centrum Usług Barmańskich, sala konferencyjna 2, piętro I 13.00-14.30 Muzyka w restauracji. Jeszcze nigdy nie było tak łatwo. -Związek Producentów Audio Video, wystąpienie poprowadzą: Bogusław Pluta - dyrektor ZPAV oraz Aleksandra Potrykus-Wincza - country manager w Mood Media Poland; Panel skierowany jest do wszystkich właścicieli restauracji, kawiarnia oraz innych punktów gastronomicznych – sala konferencyjna 1B, piętro I 13.00-14.30 Gimnazjalne Warsztaty Cukiernicze – org. Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku , powierzchnia pokazowa hala B 13.30-14.30 Zmiany, zmiany, zmiany ... Dotacje w praktyce - BIG-POL, Wiesław Wasilewski, sala konferencyjna 3, piętro I 14.10-14.30 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 14.30-15.00 Ceremonia wręczenia nagród Targów Mleczna Rewia, Pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Nagród Specjalnych – scena, hala A 15.00-15.20 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 15.20-15.40 Ceremonia wręczenia nagród w konkursie Mercurius Gedanensis Targów Gastroexpo, Baltpiek i Polfish oraz Pucharów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - scena, hala A 15.40-16.00 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 16.00-16.30 Ceremonia wręczenia nagród III Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy – org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich – scena, hala A piątek 29 maja 2015 │ 10.00-16.00 09.30-14.30 Innowacyjne opakowania dla przemysłu rybnego - forum, org. Magazyn Przemysłu Rybnego, SealedAir, obowiązuje rejestracja: forum@mprfish.com – sala konferencyjna 1A, I piętro 10.00-10.20 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 10.00-11.00 Moda na diety cud? Cud, jeśli pomoże... * – seminarium, org. Akademia Skutecznej Diety, sala konferencyjna 2, piętro I 10.00-14.30 II Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców „Carvingowe Graffiti”– prow. Krzysztof Szulborski, org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland, Pomorska Akademia Kulinarna - hala B 11.00-11.20 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 11.00-12.00 Podstawowe techniki carvingu* - szkolenie mistrza, Krzysztof Wierzba, org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland – stoisko, hala B 11.00-12.00 Jesteśmy tym, co jemy.* – seminarium, org. Akademia Skutecznej Diety, sala konferencyjna 2, piętro I 12.00-13.00 Podstawowe techniki carvingu* - szkolenie mistrza, Mariusz Gachewicz, org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland – stoisko, hala B 12.30-13.30 Wszystko o chlebie.* – seminarium, org. Akademia Skutecznej Diety, sala konferencyjna 2, piętro I 13.00-13.20 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 13.30-14.30 Fast food albo zdrowie – wybór należy do Ciebie!* - seminarium, org. Akademia Skutecznej Diety, sala konferencyjna 2, piętro I 15.20-15.30 Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A 15.30-16.00 Wręczenie nagród II Ogólnopolskiej Olimpiady Dekoracji z Warzyw i Owoców „Carvingowe Graffiti”– org. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Carving Team Poland, Pomorska Akademia Kulinarna – scena, hala A

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *