UNICUS Kraków

4-gwiazdkowy krakowski hotel Unicus, który ruszył pod koniec ubiegłego
roku, łączy w sobie nowoczesność z butikowym stylem w zabytkowej
kamienicy i historycznym otoczeniem. Hotel zdążył już
otrzymać rekomendację przewodnika Michelin





Unicus usytuowany jest w samym sercu
Krakowa, przy ul. Floriańskiej, z widokiem na Kościół Mariacki. Sama
kamienica adaptowana na nowoczesny hotel była cały czas pod kontrolą
konserwatora zabytków. Nazwa krakowskiego hotelu pochodzi z łaciny i
oznacza „jedyny, wyjątkowy”. I taki chce być Unicus na mapie hoteli
wyższych kategorii w Krakowie. A to konkurencyjny rynek, bo tylko hoteli
4-gwiazdkowych działa tam ponad 20. Hotel połączył nowoczesne
rozwiązania z zabytkową kamienicą.


Oferuje
35 pokoi. Każdy urządzony jest w indywidualnym, ponadczasowym stylu.
Wszystkie pokoje wyposażone są m.in. w zestaw do parzenia kawy i
herbaty, zestaw
do prasowania, telewizję, minibar i sejf. We wszystkich pokojach
zainstalowane są stacje dokujące do iPoda i iPhona z radiem. Na terenie
całego hotelu dostępny jest internet. Część gastronomiczna hotelu składa
się z restauracji i baru, usytuowanych w klimatycznych piwnicach. Mogą
one przyjąć imprezę do 60 osób. W restauracji serwowane są potrawy
kuchni międzynarodowej z dominującymi elementami kuchni włoskiej,
francuskiej i polskiej, a menu zmienia się cztery razy w roku. Szefem
Kuchni jest znany krakowski kucharz Rafał Targosz, który pracował min. w
hotelach Pod Różą i Copernicus, a także w restauracji Cyrano de
Bergerac i Cul de Sac. Praktykował też w restauracjach we Francji.


Jest
członkiem Kapituły Klubu Szefów Kuchni. Hotel dysponuje także
klimatyzowaną salą konferencyjną o powierzchni 30 mkw., na mniej więcej
30 osób, nastawioną na spotkania biznesowe, szkolenia i narady. W skład
standardowego wyposażenia sali wchodzą flipchart z markerami, ekran,
telewizor LCD, odtwarzacz DVD, projektor multimedialny oraz dostęp do
internetu. W hotelu znajduje się też sala fitness i sauna z zabiegami
aromateraupetycznymi. Hotel chce przyciągnąć klientów biznesowych,
bywających w Krakowie i poszukujących większego luksusu i kameralności
niż w obiektach sieciowych.


Ze
względu choćby na lokalizację jest to też hotel dla bogatszych
turystów, którzy chcą poczuć atmosferę Krakowa. Ceny pokoi wynoszą od
400 do 1000 zł za apartament. Właścicielem hotelu Unicus jest
trójmiejski hotelarz Leszek Mięczkowski, który zarządza dwoma obiektami w
Sopocie (Villa Sedan i Villa Aqua). Przy wyposażaniu hotelu zdecydowano
się na meble firmy Multiko, łóżka i materace − JMB, dekoracjęa okien −
Kamena, ręczniki − Greno, kosmetyki – Damana.




4-gwiazdkowy krakowski hotel Unicus, który ruszył pod koniec ubiegłego roku, łączy w sobie nowoczesność z butikowym stylem w zabytkowej kamienicy i historycznym otoczeniem. Hotel zdążył już otrzymać rekomendację przewodnika Michelin



Unicus usytuowany jest w samym sercu Krakowa, przy ul. Floriańskiej, z widokiem na Kościół Mariacki. Sama kamienica adaptowana na nowoczesny hotel była cały czas pod kontrolą konserwatora zabytków. Nazwa krakowskiego hotelu pochodzi z łaciny i oznacza „jedyny, wyjątkowy”. I taki chce być Unicus na mapie hoteli wyższych kategorii w Krakowie. A to konkurencyjny rynek, bo tylko hoteli 4-gwiazdkowych działa tam ponad 20. Hotel połączył nowoczesne rozwiązania z zabytkową kamienicą.


Oferuje 35 pokoi. Każdy urządzony jest w indywidualnym, ponadczasowym stylu. Wszystkie pokoje wyposażone są m.in. w zestaw do parzenia kawy i herbaty, zestaw do prasowania, telewizję, minibar i sejf. We wszystkich pokojach zainstalowane są stacje dokujące do iPoda i iPhona z radiem. Na terenie całego hotelu dostępny jest internet. Część gastronomiczna hotelu składa się z restauracji i baru, usytuowanych w klimatycznych piwnicach. Mogą one przyjąć imprezę do 60 osób. W restauracji serwowane są potrawy kuchni międzynarodowej z dominującymi elementami kuchni włoskiej, francuskiej i polskiej, a menu zmienia się cztery razy w roku. Szefem Kuchni jest znany krakowski kucharz Rafał Targosz, który pracował min. w hotelach Pod Różą i Copernicus, a także w restauracji Cyrano de Bergerac i Cul de Sac. Praktykował też w restauracjach we Francji.


Jest członkiem Kapituły Klubu Szefów Kuchni. Hotel dysponuje także klimatyzowaną salą konferencyjną o powierzchni 30 mkw., na mniej więcej 30 osób, nastawioną na spotkania biznesowe, szkolenia i narady. W skład standardowego wyposażenia sali wchodzą flipchart z markerami, ekran, telewizor LCD, odtwarzacz DVD, projektor multimedialny oraz dostęp do internetu. W hotelu znajduje się też sala fitness i sauna z zabiegami aromateraupetycznymi. Hotel chce przyciągnąć klientów biznesowych, bywających w Krakowie i poszukujących większego luksusu i kameralności niż w obiektach sieciowych.


Ze względu choćby na lokalizację jest to też hotel dla bogatszych turystów, którzy chcą poczuć atmosferę Krakowa. Ceny pokoi wynoszą od 400 do 1000 zł za apartament. Właścicielem hotelu Unicus jest trójmiejski hotelarz Leszek Mięczkowski, który zarządza dwoma obiektami w Sopocie (Villa Sedan i Villa Aqua). Przy wyposażaniu hotelu zdecydowano się na meble firmy Multiko, łóżka i materace − JMB, dekoracjęa okien − Kamena, ręczniki − Greno, kosmetyki – Damana.



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *