Bayjonn Sopot – hotel z pomysłem przy Monte Cassino

Czy można połączyć nowoczesny butikowy hotel z tradycyjną kulturą Tajlandii? Odpowiedzią na to pytanie ma być hotel Bayjonn w Sopocie.




 

Otwarty w połowie ubiegłego roku hotel Bayjonn zdążył już zostać uznany przez Radę Miasta za Najlepszą Inwestycję 2009 roku w Sopocie spośród dziewięciu najnowszych obiektów, m.in. Centrum Haffnera, zespołu biurowego NDI czy Dom Zdrojowy. Bayjonn wygrał – za pomysł, projekt i realizację . Hotel zlokalizowany w wyjątkowym miejscu, bezpośrednio przy sopockim deptaku Bohaterów Monte Cassino, na przeciwko Grand Hotel Sopot, kilka kroków od sopockiego mola, chce łączyć w sobie różne kultury i style. Nowoczesna fasada zachęca przechodniów deptaku, by przekroczyć próg recepcji i zobaczyć, co kryje się pod egzotyczną, z francuska brzmiącą nazwą z czerwonym płomykiem. A w środku znajdują się dwadzieścia dwa funkcjonalne, klimatyzowane i gustownie urządzone pokoje, wyposażone, z myślą o podróżujących w interesach, w duże biurka, sejf, dostęp do internetu, przeszklone łazienki. Do tego sauna oraz salka fitness. Standardowy pokój dwuosobowy ma 24 mkw., a modernistyczny wystrój wnętrz pokoi i korytarzy zdobią zaś zdjęcia i fototapety starego Sopotu – to wszystko w kameralnej i intymnej atmosferze.

Zastosowane rozwiązania techniczne mają zapewnić najwyższy komfort pobytu. Każdy pokój posiada własny system napowietrzania świeżym powietrzem, więc nawet gdy okna są zamknięte cały czas można korzystać z zalet morskiego powietrza. A w oknach zamontowano szyby dźwiękoszczelne, aby gwar głównego punktu Sopotu nie przeszkadzał gościom. Na dachu zainstalowano baterie słoneczne, dzięki czemu budynek jest energooszczędny. Bayjonn to także nowoczesny obiekt biznesowy, przystosowany do przyjmowania grup konferencyjno-szkoleniowych. Z myślą o tych klientach przygotowano funkcjonalną, nowocześnie wyposażoną, klimatyzowaną salę szkoleniową, która może pomieścić 32 osoby. Ukoronowaniem pobytu w hotelu jest kulinarna uczta w restauracji Thai – Thai u Sanada Changepuen – szefa kuchni, uznanego przez „Businessman Magazine” za największego mistrza dalekowschodnich specjałów w Polsce i laureata Wine & Food Noble Nigth 2009. Karta dań restauracji zawiera ponad pięćdziesiąt pozycji, dobranych według oryginalnych przepisów i tworzonych przy użyciu najlepszych przypraw i dodatków, dzięki którym wszystkie potrawy zachowują oryginalny smak i aromat tradycyjnej kuchni Tajlandii. Obok oryginalnej kuchni, nie mniej istotną zaletą Thai-Thai jest niebanalna stylistyka wnętrza, które zostało zaprojektowane tak, by przybliżyć gościom kulturę i religię Tajów.

 

 

Wiszące na ścianach płaskorzeźby buddy i subtelna muzyka Orientu doskonale uzupełniają magiczny klimat tego miejsca. Co niesie ze sobą zatem połączenie Dalekiego Wschodu, orientalnych smaków i nietuzinkowego, butikowego hotelu? Dużo pozytywnych emocji i moc niezapomnianych wrażeń.•

Miasto: Sopot
Kategoria przyznana: 3*
Liczba pokoi: 22
Liczba miejsc noclegowych: 44
Liczba lokali gastronomicznych: 1/
Liczba miejsc: 80
Liczba sal konferencyjnych: 1/
Liczba miejsc: 31
SPA : sauna, siłownia
Sieć: Visit Hotels
Liczba zatrudnionych: 16
Data otwarcia: 2009 Hotel Bayjonn

fot. BAYJoNN Hotel z pomysłem przy Monte Cassino

 


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *