Grupa hotelowa rozszerzająca ekspansywnie swą działalność na międzynarodowym rynku hotelarskim, w rok po pomyślnym wydaniu książki kucharskiej „The Culinary Word of Vienna International Hotels& Resorts” wydaje nowe dzieło. Książka win zatytułowana „The Austrian Wines” zawiera oprócz prezentacji 16 regionów uprawy wina w Austrii opowieści o 49 producentach win i 143 produktach -od białego wina poprzez różowe, słodkie i czerwone wino aż po wina musujące. Wszystkie ważne gatunki, od wyprodukowanych w tutejszych regionach z rodzimych odmian winorośli po gatunki, które przewędrowały cały świat są reprezentowane w tym kompendium. Ocena win została przeprowadzona przy pomocy tzw. degustacji w ciemno, gdzie w kilku etapach dokonano ostatecznego wyboru z pośród ponad 500 różnych win. Niewielka komisja składała się z ekspertów i przedstawicieli konsumentów. Uczestnicy degustacji mieli bardzo różny dostęp do wina, jednak przy wytypowaniu najlepszych win panowała w dużym stopniu jednomyślność. W książce znajdą Państwo zatem obok prezentacji dużych producentów winia również poufne wskazówki i dobre rady, poznają nowoczesną technikę, która nie stoi na przeszkodzie pielęgnowaniu tradycji i przywiązania do ojczyzny, jak również uzyskają informacje o wyrobie wina biologicznego, którego produkcja będzie się coraz bardziej rozwijała.
Wino austriackie osiągnęło w ciągu ostatnich dzisięcioleci międzynarodowy sukces. Decydujące znaczenie miały tu między innymi austriackie odmiany winorośli takie jak Grüner Veltliner i Zweitgelt oraz ogromna wiedza winiarzy, dzięki której uzyskano stałą wysoką jakość produktu. Dla inicjatora książki Rudolfa Tucka, czynniki te były doskonałymi przesłankami do wydania książki win. Do współpracy przy jej wydaniu udało się namówić jeszcze dwóch doświadczonych ekspertów - panią dr Christę Hanten, która zajęła się redakcją tekstu i pana dra Waltera Kutscher jako doradcę.
„Jako przedsiębiorstwo działające w wielu krajach było naszym życzeniem aby wskazać w tej książce na wysoką jakość produktów austriackich, co z koleii jest zgodne z filozofią naszego przedsiębiorstwa”, argumentuje Rudolf Tucek, CEO Vienna International Hotelmanagement AG. „Ponadto wybrane wina podkreślają, że stawiamy wysokie wymogi odnośnie jakości w naszych restauracjach hotelowych.”
Księga win w połączeniu z kartą win
Wyszkoleni sommelierzy i pracownicy we wszystkich hotelach Grupy hotelowej podadzą gościom wraz z kartą win dodatkowo bogato ilustrowaną książkę win. Karta win, która podobnie jak książka została przetłumaczona na pięć języków (angielski, francuski, czeski, polski i rosyjski) zawiera ponadto duży wybór innych 40 win z różnych krajów Europy i Nowego Świata.
Książka win pod tytułem „The Austrian Wines” jest oferowana przez Centralę VI w Wiedniu, internet (www.vi-hotels.com) oraz w poszczególnych hotelach w cenie EUR 25,80.
O przedsiębiorstwie
Założona w roku 1989 Grupa hotelowa Vienna International Hotelmanagement AG jest firmą, która prowadzi i rozwija, na podstawie umów managerskich zawartych z poszczgólnymi hotelami, łącznie 45 hoteli wysokiej klasy Hotels & Resorts (27 hoteli i 18 nowych projektów) oraz jeden hotel na statku Hotelschiff i 27-dołkowy plac golfowy.
Portfolio firmy, w którym przedstawiono również cztery hotele klasy Leading Hotels of the World oraz jeden hotel klasy Leading Spa Hotel prezentuje hotele w miastach, w miejscowościach turystycznych Resortshotels, hotele uzdrowiskowe i SPA oraz hotele konferencyjne. Hotele te znajdują się w 10 krajach europejskich, m.in. w Austrii, Czechach, Polsce, Chorwacji, Szwajcarii, na Słowacji, we Francji, w Niemczech, Rumunii i Rosji.
Vienna International planuje w roku 2008 w zarządzanych przez siebie hotelach przy realizacji ponad 1.700.000 łóżkonocy, uzyskanie łącznego obrotu w wysokości 130 mln EUR. Hotele prowadzone przez VI zatrudniają obecnie prawie 2.100 pracowników.
Dalsze informacje oraz materiał zdjęciowy do tej notatki znajdą Państwo na stronie www.vi-hotels.com (News/Presseinformationen) lub www.fotodienst.at
Dodaj komentarz