Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to cykliczna impreza odbywająca się raz w roku w połowie sierpnia. Edycja 2008 odbyła się w dniach 14-17 sierpnia 2008. Festiwal - jest imprezą artystyczno – gastronomiczną o charakterze kulinarno – rozrywkowym. Miejscem organizacji Festiwalu był Poznański Stary Rynek. Organizatorem festiwalu jest Music Collection Agency Sp. z o.o.
Myślami przewodnimi Festiwalu są: promocja sztuki kulinarnej, wysokiej jakości produktów kulinarnych i gastronomicznych, promocja Miasta i regionu, tradycyjnych wyrobów Wielkopolski i innych regionów, tradycji związanych z wytwarzaniem domowych Nalewek, rękodzielnictwa. Szyld Festiwalu „Dobry Smak” stwarza również okazję do promowania sztuki, kultury, muzyki, mediów, usług i produktów z „dobrym smakiem”.
Festiwal składał się z poszczególnych z kilku elementów.
JARMARK DOBREGO SMAKU:
W ramach Jarmarku Dobrego Smaku producenci tradycyjnej i regionalnej żywności, wydawcy książek, restauracje, firmy i instytucje promują swoje wyroby i usługi na specjalnie udekorowanych straganach ustawionych na płycie poznańskiego Starego Rynku.
Hotele należące do grupy Polish Prestige Hotels w ramach jarmarku miały przygotowane stanowisko handlowo-promocyjne. Ponieważ jarmark trwał 4 dni, a w Wielkopolsce są 4 hotel należące do Grupy, każdy z hoteli obsługiwał stoisko w kolejnym dniu. Obiekty przygotowały dwa dania, sprzedawane za symboliczne kwoty oraz rozdawały materiały promocyjne PPH.
Jarmark cieszył dość dużym powodzeniem wśród mieszkańców i turystów, pomimo dwóch dni niepogody. Zainteresowane Festiwalem były również media ogólnopolskie i regionalnych.
SCENA DOBREGO SMAKU i MUZYKA W DOBRYM SMAKU:
Jednym z centralnych miejsc Festiwalu była Scena Dobrego Smaku stawiona na czas jego trwania w zachodniej części Starego Rynku. Każdego dnia Festiwalu w godzinach 17.00 – 22.00 występowały na niej artyści prezentujący przeróżne kręgi muzycznych zainteresowań – m.in.: jazz, Dixie, muzykę klasyczna, soul, flamenco, folk, muzykę klezmerska i inne. Koncert każdego dnia zakończy się występem „gwiazdy wieczoru” jednego z dni festiwalu wystąpi „gwiazda festiwalu”.
KONKURS POLSKA NALEWKA ROKU
Konkurs „Polska Nalewka Roku jest jednym centralnych elementów Festiwalu. W ramach Festiwalu odbyła się druga edycja konkursu „Polska Nalewka – 2008, który spotkał się z ogromnym zainteresowaniem zarówno samych uczestników jak i publiczności oraz mediów. Do konkursu zgłaszane są domowej roboty nalewki sporządzane wg tradycyjnych, rodzinnych i autorskich receptur. Nalewki ocenia Kapituła Dobrego Smaku, w której skład weszli ludzie świata gastronomii, kultury, sztuki i biznesu. Skład kapituły służy promocji medialnej wydarzenia. W kapitule zasiedli m.in. Piotr Bikont, Hanna Banaszak, Robert Makłowicz oraz Jan Babczyszyn.
Specjalną nagrodę dla zwycięscy tego konkursu ufundował Hotel Park.
KUCHNIA DOBREGO SMAKU
Na płycie Starego Rynku, na podwyższeniu w sąsiedztwie Sceny Festiwalu została przygotowana profesjonalna Kuchnia Dobrego Smaku. W trakcie trwania festiwalu szefowie kuchni najlepszych poznańskich restauracji prowadzili w niej pokazy kulinarne na żywo. Biorący udział kucharze mieli możliwość kontaktu z publicznością i opowiadania o swoich technikach i pomysłach kulinarnych. Relacje z pokazów w Kuchni Dobrego Smaku znalazły się w regionalnych i ogólnopolskich mediach.
W pokazie wystąpili kucharze z Akwawitu, Green Hotelu, Hotelu Park i Hotelu VIVALDI. Podczas pokazu były umieszczone plansze reklamowe PPH oraz plansze reklamowe poszczególnych obiektów w bezpośrednim pobliżu sceny – kuchni. Podczas wszystkich prezentacji spiker przedstawiał informację o Grupie oraz poszczególnych hotelach.
WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE
W ramach Festiwalu odbyło się również szeregu wydarzeń towarzyszących jak promocje książek, pokazy filmów, premiery wydawnictw, spotkania autorskie, warsztaty i tym podobne.
Dodaj komentarz