Organizator Studio Kulinarne Roberta Sowy
Laurat Konkursu otrzyma statuetkę Kulinarny Talent 2009 oraz dyplom
Dodatkowa statuetka zostanie wręczona za najlepszy smak dania podczas finałowego konkursu przez jury degustacyjne Roberta Sowy.
Laureat konkursu „Kulinarny Talent 2009” automatycznie zostaje nominowany do finałowego konkursu kulinarnego „Szef Roku 2010”.
Sponsorami Głownymi Konkursu są:
Społdzielnia Mleczarska „Lazur”
Farutex Sp. z o.o.
Patronat merytoryczny konkursu:
Fundacja KSK oraz MT Polska
Patronat medialny Konkursu:
Przeglad Gastronomiczny, Moje Gotowanie, Gala, Radio dla Ciebie, Radio Zet, Woman, Menforum.pl, papaja.pl,
Media wspierajce:
Viva! Party - życie gwiazd, Playboy,Sukces, Gentleman, TeleTydzien,
Skład Jury akceptujacy do Finału:
Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Katarzyna Michalak, Konrad Birek
Skład 12 uczestników, którzy startują w Finale:
Imie i Nazwisko |
Nazwa potrawy |
Nazwisko Szefa rekomendujacego |
Dariusz Jatczak |
Szlachetny łosoś wędzony w dębinie,w pomarańczach i w ziarnach kawy z dodatkiem ryżu Basmati i mini szparagów, dotknięty niebanalną pianką z pomarańczy z delikatnym sosem z borówki amerykańskiej i granatu |
Dariusz Kuźniak |
Kamil Zgrzebski |
Filet z łososia norweskiego z sosem z sera pleśniowego Lazur z puree warzywnym |
Jacek Szczepański |
Tomasz Czypionka |
Rolada z łososia faszerowana rybą maślaną i serem pleśniowym w nori, podana z sałatką z awokado i pomidorów cncase, w asyście sosu borówkowego I sosu miodowego z pasty miso |
Michał Keil |
Arkadiusz Kruszik |
Łosoś norweski o smaku sera koziego I borówki, podany z młodymi strączkami groszku cukrowego z dodatkiem szafranowej babeczki z kuskusu |
Wiesław Bober |
Konrad Kura |
Filet z łososia w sosie cebulowo-karmelowym |
Marek Widomski |
Mateusz Maciński |
Łosoś pieczony w syropie klonowym podany na postumencie z ananasa, w towarzystwie figi I risotto w cieście spring roll, wraz z ciemnym sosem owocowym |
Artur Grajber |
Norbert Sokołowski |
Classic moon |
Jarosław Uściński |
Mateusz Wania |
Korona z łososia norweskiego posadzona na poduszce z dzikiego ryżu |
Marcin Mazur |
Mariusz Banaśkiewicz |
Grilowany łosoś z chrupiącym risotto I sosem z borówki amerykańskiej |
Krzysztof Kowalczyk |
Grzegorz Suski |
Pieczony torcik z dorady I łososia z algami morskimi |
Mariusz Siwak |
Marcin Jabłoński |
Łosoś confit na postumencie ze skorzonery z dodatkiem borówkowego vol-au-vent |
Kurt Scheller |
Piotr Rolnik |
Czar z łososia na chrupiacym selerze naciowym w aranżacji borówki amerykańskej |
Józef Goj |
Uczestnicy Konkursu zamieszkają w Hotelu „Trylogia” w Zielonce:
05-220 Zielonka
ul. Poniatowskiego 46 A
Tel. Biuro: 022 799 72 19
Tel. Sala Rycerska: 022 799 72 10
Fax. 022 786 49 61
e-mail: biuro@klubgalop.pl
Uczestnicy zamieszkają w pokojach dwuosobowych. Rooming lista zostanie przedstawiona po przyjeżdzie w recepcji hotelu.
25 marca godz. 18.00 w hotelu Trylogia odbędzie się spotkanie z uczestnikami na odprawie.Uczestniczą: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Katarzyna Michalak, Konrad Birek, przedstawiciele Sponsorow, Fundacji KSK i MT Polska.
1. rozdanie formularzy na targi
2. rozdanie bluz kucharskich i zapasek
3.pytania merytoryczne do Roberta Sowy i Jerzego Pasikowskiego
4.sprawy porzadkowe
5losowanie numerow konkursowych
Godz 19.00 wspólna, uroczysta kolacja z udzialem uczestnikow konkursu, przedstawicieli Sponsorow i Jurorow
23.00 Cisza nocna ...
26 marca 2009 o godz. 10.00 odbędzie się rozpoczęcie konkursu, który poprowadzi Dorota Wellman.
Podczas Konkursu oceniać uczestników będzie Jury techniczne w składzie:
Marcin Budynek – szef kuchni Hotelu „Warszawa” w Augustowie
Marcin Matyjasik - Szef kuchni Farutex.
Jury degustacyjne obradować będzie w składzie:
Agnieszka Popielewicz
Agnieszka Sicińska
Ilona Felicjańska
Katarzyna Cerekwicka
Robert Sowa – Przewodniczący Jury
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował bedzie Jerzy Pasikowski.
Uczestnicy konkursu wystąpią według następującego harmonogramu czasowego:
- uczestnicy z numerami 1, 2, 3 od godz. 11:00 do godz. 11:30
- uczestnicy z numerami 4, 5, 6 od godz. 11:45 do godz. 12:15
- uczestnicy z numerami 7, 8, 9 od godz. 12:30 do godz. 13:00
- uczestnicy z numerami 10, 11, 12 od godz. 13:15 do godz. 13:45
Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mają 30 minut i 15
minut na rozstawienie drobnego sprzętu oraz produktów
Każdy uczestnik ma do dyspozycji od organizatora produkty konkursowe (sery marki Lazur, łosos norweski, borówka amerykańska) przyprawy firmy Prymat.
Każdy uczestnik przygotowuje 7 dań głównych z użyciem produktów konkursowych,.
Z siedmiu przygotowanych porcji jedna trafia na stół ekspozycyjny, jedna dla jury technicznego i pięć dla jury degustacyjnego
Każdy uczestnik ma przygotować się do werbalnego opisu dania przed komisja degustacyjną (dotyczy to sposobu przygotowania dania, jak również pochodzenia produktów wykorzystanych podczas gotowania.
15.00 Uroczyste ogłoszenie zwycięzcy Konkursu „Kulinarny Talent 2009” oraz wręczenie statuetek i dyplomów.
Uroczyste ogłoszenie zwycięzcy konkursu „Kulinarny Talent 2009” oraz wręczenie statuetek i dyplomow nastąpi po zakończeniu Konkursu podczas koktajlu o godz 15.00 w miejscu odbywania się Konkursu. Wszyscy uczestnicy konkursu na rozdaniu nagrod wystepuja obowiazkowo w bluzach kucharskich, czapkach i zapaskach.
Podczas Konkursu odbędą się pokazy kulinarne i degustacje
- Spółdzielnia Mleczarska Lazur - degustacja serów marki Lazur
- Farutex – prezentacja nowej oferty dla gastronomii oraz promocja pokazów kulinarnych z udziałem Roberta Sowy i Karola Okrasy
- Wilbo - pokaz i degustacja sushi w wykonaniu Kamila Antosika
- Contimax i InterEuropol – degustacja śledzi i pieczywa pt. Fantazje śledziowe w wykonaniu Mateusza Birka i Norberta Rutkowskiego.
- Prymat – nowości w przyprawach
- Flik - prezentacja napoju energetycznego Run Cool + wiele niespodzianek
- Nespresso – degustacja kawy
- Brown Forman – pokaz barmański połączony z degustacją drinków, prezentacja nowych drinków i smaków.
Wszyscy uczestnicy i oba Jury wystąpią w autorskich stojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę TEDMAR.
Atrakcją Podczas Konkursu bedzie prezentacja najnowszej książki kulinarnej Roberta Sowy pt. „Robert Sowa w poszukiwaniu smaku doskonałego”
Sponsorami koktajlu oraz nagród i upominków dla uczestników Konkursu są
- Spółdzielnia Mleczarska „Lazur”
- Farutex Sp. z o.o. – hurtownia artykułów spożywczych
- Wilbo S.A.
- Inter Europol - piekarnia
- Run Cool – napoje energetyzujace
- Prymat
- American Cranberries - żurawina
- Brown Forman- Filnadia, Jack Daniels
- Contimax S.A. - śledzie
- Philips
- Severin
- Dermika
- Villeroy& Boch
Dodaj komentarz