Krzysztof Ilnicki swoją przygodę ze światem cukiernictwa rozpoczął w 2002 roku. Doświadczenie zawodowe zdobywał głównie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Po raz pierwszy z profesjonalnym światem cukiernictwa Ilnicki zetknął się w Chatham Bars Inn w Stanach Zjednoczonych, gdzie przeszedł szereg szkoleń z zakresu zmysłowej kreacji dań deserowych.
Po okresie spędzonym w Ameryce Północnej wrócił do Europy,
kontynuując swoją karierę w restauracji Mirabelle w Londynie, a następnie w wiodącej
londyńskiej firmie specjalizującej się w organizacji elegankich imprez - Urban
Caprice. Przed powrotem do Polski Ilnicki, przez ponad rok pracował w
Hakkasan Restaurant London na stanowisku szefa cukierni - Executive
Pastry Chef. Zarówno restauracja Mirabelle, jak i Hakkasan to miejsca o
międzynarodowej renomie, szczycące się najwyższym wyróżnieniem w świecie restauratorów
- gwiazdkami Michelin.
Ilnicki jest absolwentem
„Edukacja gastronomiczna w Europie Zachodniej
awansowała do rangi uniwersyteckiej. Poza zajęciami praktycznymi obejmującymi
wszystkie dziedziny szkoły koncentrują się na dostarczaniu wiedzy z zakresu mikrobiologii,
rozwoju osobistego, a także projektowania kuchni, planowania produkcji,
inżynierii menu itp.”
Marzeniem Krzysztofa Ilnickiego jest przeniesienie standardów zachodnioeuropejskich na grunt polski i uatrakcyjnienie krajowej oferty cukierniczej. Pierwsze kroki ku realizacji tych marzeń podjął poprzez powrót do kraju i objęcie pozycji Pastry Chef-a w hotelu Sheraton w Sopocie.
Dodaj komentarz