W 5-gwiazdkowym Platinum Mountain w Szklarskiej Porębie otwarto restaurację Tygiel

W 5-gwiazdkowym kompleksie Platinum Mountain Hotel & Spa otwarto nową restuarację Tygiel z nowoczesną kuchnią polską i regionalną, promującą lokalne produkty i styl eko. Restauracja zaprojektowana została przez wrocławską pracownię architektoniczną Q2Studio z odniesieniem do tradycji regionu.

Nawiązując korzeniami do idei chaty izerskiej jest to miejsce wspólnego biesiadowania, łączonych stołów i kultury wspólnego posiłku. Restauracja promuje ideę „food sharingu” przy jednym stole, co budować ma charakter wspólnoty, bliskości i domowego ciepła. Skrócić dystans mają też otwarta kuchnia i stacja live cooking. Połączenie różnorodnych stylów i trendów eko odzwierciedla się w detalach i materiałach wykorzystanych do wykończenia i nadania charakteru wnętrzu z ceramiką, naturalnym drewnem, gliną, ogniem i miedzią, jak i w nowej odsłonie menu szefa kuchni Dawida Klimańca.

 – Szklarska Poręba to głównie lasy, pola, lokalni dostawcy, regionalne sery, mięsa, ryby. Wszystko to, jest dla mnie takim powrotem do korzeni. Lubię gotować zdrowo, lokalnie, z produktów, których jestem pewien. Dbam o to, by produkty, które dostarczane są do kuchni, zawsze były świeże i trafiały na nią w jak najkrótszym czasie. Chcę serwować tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu. Na pewno będę eksperymentować, bo to najbardziej lubię w gotowaniu – mówi Dawid Klimaniec.

W projekcie zastosowano kadrowanie centralnej kluczowej części wnętrza, co kojarzyć ma się z kompozycją obrazu. Goście patrząc z odpowiedniej perspektywy widzą „żywy obraz” zbudowany detalami wnętrzarskimi ujęty w drewnianą ramę. Wnętrze kuchni, baru i bemarów jest akcentowane drewnianą ramą, co wizualnie wyraźnie oddziela tę część od części restauracyjnej, w której dominują ciemne barwy grafitów i czerni uzupełnione akcentami brązów.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *