![](http://img.pws-promedia.pl/assets/IMG-1/img_ht/degustacja%202.jpg)
Degustować można wszystko, lecz wprost idealne do tego są rzeczy wykwintne, ekskluzywne, z którymi nie mamy na co dzień do czynienia, a których przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować. Wytworne wina, wódki, sery, cygara, kawy stanowią trzon artykułów tej branży. Specjalnie sprowadzane z najdalszych zakątków świata, są rarytasem w Polsce. Można ich próbować na przykład podczas degustacji organizowanych w hotelach i restauracjach, gdyż są to najlepsze miejsca do urządzania tego typu eventów. Mogą się one odbywać także w plenerze na świeżym powietrzu nad stawem, lub na statku podczas jakiejś imprezy, lecz pogoda może spłatać figla obdarzając nas deszczem, lub wiatrem. Nawet niewielkie powiewy mogą przeszkadzać w zachwycaniu się aromatami.
Hotele i restauracje bywają zaciszne, przestronne i piękne, co sprzyja atmosferze, która jest niezbędna do obcowania z legendarnymi alkoholami, serami i cygarami. Tłum i harmider nie sprzyjają koncentracji, która jest potrzebna do pełnego poznania i rozkoszowania się smakami, oraz zapachami. Sala, w której odbywa się degustacja jest ważnym elementem, gdyż musi być ona wolna od obcych zapachów, czyli nie powinna znajdować się w pobliżu kuchni lub innego miejsca, z którego będą do nas dochodziły różne niepotrzebne aromaty. Przy doborze miejsca bierze się również pod uwagę kadrę pracującą w danym hotelu lub restauracji. „Jest to szalenie ważne z uwagi na odpowiednią współpracę przy organizacji eventu. Wszystko musi być dopięte na ostatni guzik, aby degustacja przebiegła w pełni profesjonalnie” – mówi Marcin Gęsicki z firmy Pick and Taste, organizatora degustacji. Pan Marcin wspomina dalej: „(…) mamy swoje ulubione miejsca i osoby, z którymi świetnie układa nam się współpraca. Prezentujemy wyroby w wielu miejscach, lecz często jesteśmy w Pomlewie koło Gdańska w zacisznym hotelu Kozi Gród, któremu ogromnie zależy na udanych wrażeniach wśród uczestników z przeprowadzanych degustacji (…)”.
Uczestnikami tego typu wydarzeń mogą być wszyscy, o ile ukończyli 18 rok życia w przypadku alkoholi. Pokazy degustatorskie są przeznaczone dla osób, które chcą indywidualnie zgłębiać wiedzę na temat alkoholi, a także dla grup zorganizowanych, firm, zarządów, kadry menadżerskiej, które także chcą poszerzać swoją wiedzę, a przy okazji zintegrować zespół. Wszakże w obecnych czasach próbowanie trunków może spotykać się również z dobrą zabawą, nie musi być to typowo dworski obyczaj. Przeprowadzane degustacje mogą odbywać się w połączeniu z innymi atrakcjami, grami i konkursami. Często prowadzone są degustacje komentowane, czyli do trunków, które będą prezentowane, dobierane jest specjalne menu lub na odwrót. Posiłek jest podawany, a z komentarza dowiedzieć się można wielu przydatnych informacji i ciekawostek wypowiadanych przez znawcę tematu często z pewną dawką humoru.
Osoby prowadzące degustacje muszą być, co jasne, znawcami tematu, lecz wiedza teoretyczna nie wystarczy, nawet, jeśli jest zaczerpnięta z najlepszej i najwłaściwszej literatury. Stosy przeczytanych książek nie dają tego, co praktyka. Jeżeli jedno połączymy z drugim mamy specjalistę, ale ekspert taki musi cechować się czymś więcej by uznać go za dobrego w swoim fachu. To coś to pasja, zapał i serce do tego co robi. A także deko humoru wraz z powagą w odpowiednich proporcjach, by degustacje nie były śmiertelnie nudne i by nie były czymś zupełnie niepoważnym. Gdyby jakaś chętna osoba chciała zostać kimś takim to polecam także być dobrym mówcą, energicznym, kontaktowym, odpornym na stres, potrafiącym zintegrować grupę.
Warto wspomnieć jeszcze o tym, jakie korzyści mogą odnieść uczestnicy takich atrakcji. Osoba biorąca udział w degustacji zyskuje bardzo wiele umiejętności, np. uczy się jak dobrać odpowiednie kieliszki do wina, jak czytać etykiety i czym się kierować przy zakupie wina, whisky, cygara czy też serów, jak dobrać wino do sera lub wino do kolacji, jak rozpoznawać charakterystyczne aromaty i smaki, jak przechowywać takie produkty, co nam wolno a czego nie, uczy się podstaw savoir vivre i otrzymuje bardzo dużo innych praktycznych rad. Wszystkie te umiejętności przydadzą nam się w codziennym życiu, podczas przyjmowania gości i obracania się w towarzystwie, jednocześnie pomagając nam oderwać się od codziennego życia, rozkoszować się pięknem, wykwintnym smakiem i nieziemskim aromatem rzeczy produkowanych specjalnie po to, aby uprzyjemnić nam chwile. Mam nadzieję, że proponowane degustowanie wyostrzyło Państwa apetyt na wyjątkowość.
Komentarze