Portale internetowe Polskich Wydawnictw Specjalistycznych ProMedia sp. z o.o. korzystają z ciasteczek COOKIES, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika. Jeśli nie zgadzają się Państwo na zostawianie ciasteczek prosimy o wyłączenie obsługi ciasteczek w konfiguracji Państwa przeglądarki stron internetowych i dalszą wizytę na stronie. Przeczytaj całość, Zamknij to okno informacyjne


O nas    Prenumerata    Kontakt  
        




HOTELARZ » KOMUNIKATY BRANŻOWE » Eksperyment marki Tork® udowadnia, że dobór odpowiednich narzędzi higieny polepsza funkcjonowanie kuchni

Eksperyment marki Tork® udowadnia, że dobór odpowiednich narzędzi higieny polepsza funkcjonowanie kuchni

Wysoka temperatura, hałas, pośpiech - dla pracowników restauracji kuchnia jest wymagającym środowiskiem pracy. Jak wykazały badania przeprowadzone w jednej 
ze szwedzkich restauracji, na zlecenie wiodącej marki branży higienicznej Tork®, istotą doskonale działającej kuchni jest zapewnienie płynności działań na wszystkich etapach przygotowywania posiłków i obsługi gości. Sprzyja to współpracy w zespole, sprawnym wykonywaniu poszczególnych zadań i kreatywności szefów kuchni w tworzeniu wspaniałych dań.

Jakie działania mogą zwiększyć efektywność pracy? Tork® i Alan Kinsella, specjalista w zakresie rozwiązań optymalizacji pracy kuchni połączyli siły i przeprowadzili eksperyment.
W kuchni jednej z popularnych restauracji zainstalowano produkty Tork® - między innymi nowe dozowniki Tork Reflex™. Zostały one rozmieszczone tak, aby poprawić dostęp do produktów higienicznych szczególnie podczas godzin szczytu. Zanim przystąpiono do eksperymentu, Kinsella określił elementy utrudniające wydajną i szybką pracę: nieopróżnione kosze, puste dozowniki ręczników papierowych i zagracone półki.

“Największym wyzwaniem w każdej kuchni jest znalezienie równowagi między zyskiem finansowym a wydajnością” - mówi Alan Kinsella.

Inwestowanie w rozwiązania higieniczne to kluczowy element usprawniający codzienne czynności w kuchni, podnosi standard restauracji i poprawia środowisko pracy. Płynność działań ma znaczenie w każdym etapie - od rozbicia pierwszego jajka na śniadanie, do przyrządzenia ostatniego deseru wieczorem; od pierwszego "dzień dobry", do sprzątania stołów tuż przed zamknięciem.

“Ważne, aby kucharze mieli do dyspozycji rozwiązania, które umożliwiają łatwe i efektywne wykonywanie obowiązków“ - dodaje Kinsella.

W przeciwnym razie, w kuchni łatwo o nieporządek i złą organizację pracy. To z kolei utrudnia przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny w kuchni, co ma kluczowe znaczenie dla powodzenia restauracji.
Kuchnia wyposażona w ramach eksperymentu w usprawnione produkty z linii Tork Reflex™ stała się lepiej zorganizowanym i bardziej higienicznym miejscem pracy. Nowe dozowniki papieru miały szczególne znaczenie dla wzrostu produktywności pracowników i efektywności wykonywanych przez nich czynności. Innowacyjne rozwiązania zastosowane w produktach, takie jak obrotowa dysza i dozowanie pojedynczych odcinków sprawiają, że papier można pobierać pod dowolnym kątem. Tork Reflex™ zmniejsza ryzyko krzyżowego przenoszenia bakterii, ponieważ pracownik dotyka tylko tego fragmentu ręcznika, który zostanie przez niego zużyty. Nowy Tork Reflex™ dozownik do ręczników centralnie dozowanych to idealne rozwiązanie, które zostało zaprojektowane tak, by ułatwiać wycieranie rąk i powierzchni roboczych w profesjonalnych
środowiskach pracy, dopasowując się do panującego tam rytmu. Łatwy w użyciu, higieniczny 
i trwały system zwiększa elastyczność pracy i pomaga w dokładniejszym i szybszym czyszczeniu. Dozowanie odcinek po odcinku pozwala ograniczyć zużycie papieru nawet o 37% w porównaniu do standardowych systemów centralnie dozowanych, a wskaźnik zużycia wkładu gwarantuje, że nigdy nie zaskoczy nas brak produktu.
Oprócz dozowników Tork Reflex™ w eksperymencie wykorzystano również: kolorowe wielorazowe ściereczki do czyszczenia, składane serwetki i bezdotykowe dozowniki mydła.
“Utrzymanie higieny jest pierwszą i najważniejszą zasadą w kuchni. Polecam umieszczanie ręczników papierowych we wszystkich częściach kuchni, także przy wejściu i wyjściu, na wysokości oczu – tak, by mycie rąk zmienić w nawyk” - mówi Simon Wood, właściciel i szef kuchni w Wood Manchester oraz zwycięzca programu MasterChef w Wielkiej Brytanii w 2015 roku.

Film z eksperymentu Tork®
• https://www.youtube.com/watch?v=qNIbLvfNE3A&feature=youtu.be
Zdjęcia
• https://we.tl/t-c3DtsByAsD
Więcej informacji o produkcie Tork Reflex™
• https://www.tork.pl/reflex

Jak stworzyć doskonałą kuchnię - radzą szefowie kuchni Alan Kinsella i Simon Wood:
Oceń stan kuchni, a następnie wyposaż personel w narzędzia potrzebne do efektywnych działań.
Stwórz menu tak, aby sprostać oczekiwaniom klientów i jednocześnie nie komplikując pracy szefów kuchni.
Kontroluj wszystkie koszty.
Wybieraj najbardziej optymalne miejsca dla produktów higienicznych: papierowe ręczniki 
i mydła do rąk powinny być łatwo dostępne i znajdować się na wysokości oczu.
Rotacja zapasów ma zasadnicze znaczenie dla higieny: reorganizuj i czyść lodówki, magazyny i zamrażarki na bieżąco.
Zadbaj, aby zawsze były przygotowane puste i czyste pojemniki - minimalizuje to straty żywności i pomaga uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego.
Ergonomia jest kluczem: poręczne i praktyczne ustawienie w kuchni zgodne z kolejnymi etapami pracy. Pamiętaj także, żeby zawsze mieć w pobliżu pojemnik na odpady.
Dodatkowe informacje dla mediów:
A PRiori Communications, +48 570 774 727, office@apriori-communications.com

Marka Tork®
Marka Tork jest dostawcą profesjonalnych rozwiązań do utrzymania higieny dla szerokiej gamy odbiorców: od restauracji, przez służbę drowia, biura i szkoły po przemysł. Na rozwiązania składają się dozowniki, ręczniki i papiery toaletowe, mydła, serwetki i czyściwa kuchenne oraz przemysłowe. Dzięki wiedzy eksperckiej, funkcjonalnym produktom i polityce zrównoważonego rozwoju Tork jest liderem w swojej branży. Należąca do Essity (wcześniej SCA) marka Tork dostarcza rozwiązania klientom w ponad 80 krajach. Szczegółowe informacje 
i aktualności o nowych produktach są dostępne na stronie www.tork.pl

Skomentuj artykuł


Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.

Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Royal Tulip w Unique Tower przy Grzybowskiej

Unique Apartments, spółka zależna firmy Marvipol Development, podpisała list z Louvre Hotels Group w sprawie umowy franczyzy dotyczącej budynku przy ul. Grzybowskiej 51 w Warszawie (...)

Maciej Knyrek w aparthotelu Molo Park w Mielnie

Maciej Knyrek, ostatnio dyrektor generalny hotelu AC by Marriott we Wrocławiu, został konsultantem firmy Hotel Professionals Management Group, która przygotowuje do otwarcia aparthotel Molo Park (...)

22. edycja Hotel Investment Forum w Berlinie

Już za niecały miesiąc w dniach 4-6 marca  w hotelu InterContinental odbędzie się 22 edycja Międzynarodowego Forum Inwestycji Hotelarskich (The International Hotel Investment Forum – (...)

Kolejny sieciowy hotel powstanie na bliskiej Woli – Radisson Red?

W inwestycji Liberty Tower na rogu ul. Grzybowskiej i Żelaznej w Warszawie znajdzie się sieciowy hotel z 267 pokojami i centrum konferencyjnym. Kompleks apartamentowo-hotelowy, którego (...)

10 najlepszych hoteli luksusowych w Polsce

Pisaliśmy już o „Najlepszych hotelach w Polsce według Tripadvisor”, dziś prezentujemy „Najlepsze hotele luksusowe” w naszym kraju. Ranking powstał na podstawie recenzji i ocen wystawianych (...)

Bezpłatny newsletter
  2019-02-07 Portier Renaissance Warsaw Airport Hotel
  2019-02-08 Masażysta / pracownik SPA Gniew
  2019-02-06 Recepjonistka/ Recepcjonista Polonia Palace Hotel
  2019-02-07 Pracownik Działu Technicznego/Konserwator Warszawa
  2019-02-14 Pokojowy/Pokojowa Wrocław
  2019-02-12 KUCHARZ Krubki-Górki
  2019-02-05 Kelnerka/kelner Czajowice
  2019-02-05 Recepcjonistka Kudowa Zdrój
  2019-02-06 Specjalista ds. konferencji Kraków
  2019-02-07 Kelner/ka Warszawa
Z Branży








Nasze serwisy


ProMedia www.pws-promedia.pl     Restauracja www.e-restauracja.com

Rynek Turystyczny www.rynekturystyczny.pl     Polski Jubiler www.polskijubiler.pl    

Nowoczesna Stacja Paliw www.e-stacjapaliw.pl
REKLAMA