COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT. Żywa woda

M„Ma działanie antynowotworowe, przeciwdziała cukrzycy, osteoporozie, schorzeniom serca, dnie moczanowej, nadciśnieniu tętniczemu krwi, kamicy nerkowej, otyłości, refluksowi żołądka, chorobie wrzodowej żołądka, alergii, astmie, depresji”. Ma korzystne działanie na skórę. Usprawnia leczenie ran. Korzystnie wpływa na poziom trójglicerydów, cokolwiek by to było. Wo, ho, ho, to lepsze niż woda święcona, która działa tylko na diabła. Kto […]

Czytaj dalej


COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT Płaczki egipskie vs. Nowy Polski Ład

Maj to zajefajny miesiąc, choć mogłoby być cieplej. Rząd praktykuje kropelkowe otwarcie HGFS (Hotel, Gastro, Fitness, Spa) – ale czemu nie wszystko? Jesteśmy zaszczepieni Astrą, ale dyrektora z Zachodniego (Pomorza) dziabnęli Pfizerem. No właśnie – nie potrafimy być w pełni happy, narzekamy na pogodę, na rząd, że za mało daje, narzekamy na inflację, nowy narodowy […]

Czytaj dalej


COFFEE BREAK – ciacho z piachem by MAT I w tym sęk!

„Większość jest głupia, im większa większość, tym głupsza” – pisał Stanisław Mrożek. I w tym sęk! PPo wielkanocnych jajach i primaaprilisowych szczepieniach wydawało się, że hotele zostaną w końcu otwarte, choćby z ograniczoną gastronomią, w pełnym reżimie sanitarnym, tak jak w większości krajów. A restauracje przynajmniej otworzą tarasy i ogródki… Ale nie w Polsce, bo […]

Czytaj dalej


4 maja zaczyna się nowe hotelarstwo w Polsce

Poprzedni, marcowy numer „Hotelarza” ostatniego dnia miesiąca kończyliśmy konkluzją – „na 31 marca polskiego hotelarstwo zostało samo, bez przychodów i bez narzędzi pomocowych. Co tu dużo kryć – nie wygląda to dobrze”. Ten numer również zamykamy ostatniego dnia miesiąca, ale już w lepszych humorach. Miesiąc podsumowuje decyzja o otwarciu hoteli 4 maja, a wcześniej pojawiły […]

Czytaj dalej


Hold on Tight to Your Dream, czyli czy wkrótce powstanie muzeum restauracji i hotelarstwa?

Może nie do końca wszystkich restauracji, ale z pewnością tych tradycyjnych, z klimatem socjalnym i koncepcją dań przygotowanych na żywo przez szefa kuchni i jego ekipę. WW sieci krążą filmiki przedstawiające sterylną grupę japońskich turystów zwiedzających paryską brasserie, gdzie urocza przewodniczka przebrana za hostessę opowiada, jak to w dawnych czasach (aż rok temu) lokalni barbarzyńcy […]

Czytaj dalej