Popyt kształtuje podaż, czyli złoty Johnnie Walker z…colą wiśniową

Grzegorz ZiębaAutor jest dyrektorem HoReCaDi w agencji Entertainment GroupRynek weryfikuje wszystko. Podaż kształtuje popyt i na odwrót. Gdyby każdy zdawał sobie z tego sprawę, otaczałby nas błogi profesjonalizm oraz pełne zadowolenie z siebie i świadczonych usług, niezależnie od branży, miejsca i specjalizacji… W tym przypadku – branży gastronomicznej. Na szczęście dla audytorów, a na nieszczęście […]

Czytaj dalej


Telewizor? Niekoniecznie

Coraz więcej hoteli decyduje się na uzupełnienie wyposażenia „numeru” o drugi, zamontowany nie w pokoju, ale właśnie w łazience telewizor, ale nie jest to jeszcze dominujący trend we współczesnej łazienkowej modzie.Chociaż telewizor w łazience może się przydać, szczególnie w okresie kolejnych Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej, to należy pamiętać, że powinien to być model przystosowany […]

Czytaj dalej


Szklane oko w trosce o gości

Agnieszka Dąbrowska Autorka jest product managerem CCTV i EAS w firmie ADT Poland Telewizja przemysłowa w hotelu nie tylko zwiększa bezpieczeństwo gości, ale pozwala również zredukować straty wynikające z kradzieży, a także ograniczyć koszty związane z tzw. ochroną fizyczną.Przydatność systemów nadzoru wizyjnego w obiektach hotelowych to sprawa bezdyskusyjna. Systemy CCTV (Closes Circut Television) zapewniają ochronę […]

Czytaj dalej


Hotele z pięcioma… kółkami

Państwo Środka przygotowuje się do letniej Olimpiady 2008. Jak poinformował dyrektor Pekińskiego Urzędu ds. Turystyki, Du Jiang, zapadły decyzje o budowie 110 nowych hoteli w tym mieście. Obiekty będą miały różne kategorie – od jednej do pięciu gwiazdek. Obecnie w Pekinie znajduje się 658 hoteli. Po wybudowaniu nowych obiektów w stolicy Chin w czasie olimpiady, […]

Czytaj dalej


Iva Trifonova

HOTEL SHERATON POZNAŃ Z początkiem czerwca została mianowana na stanowisko dyrektora generalnego hotelu Sheraton Poznań. Trifonova mieszka w Polsce od ponad 10 lat, będąc przez cały czas związana z warszawskim Sheratonem. W tym czasie pracowała na kierowniczych stanowiskach prawie we wszystkich działach hotelu, ostatnio jako Resident Manager Sheraton Warsaw Hotel & Towers – czyli dyrektor […]

Czytaj dalej


Hilton…jesienią

Pierwszy w Polsce hotel sieci Hilton, powstający w Warszawie na rogu ulic Grzybowskiej i Wroniej, powinien przyjąć pierwszych gości jesienią tego roku. Na razie nic nie wskazuje, by hotel miał nie zostać oddany w tym terminie, jednak… W połowie października 2004 r., gdy wmurowywano kamień węgielny, inwestor, którym jest spółka Hilton Grzybowska Centrum, utworzona przez […]

Czytaj dalej


Herbatka dla ochłody

W Polsce herbata kojarzy się z filiżanką parującego, naparu, natomiast od ponad 100 lat, w wielu krajach, spożywana jest także w postaci mrożonego napoju. Do przygotowania herbaty mrożonej najlepiej nadają się oferowane przez Dilmah herbaty aromatyzowane Dilmah Fun Tea. Zawierają wyłącznie świeżą, czarną cejlońską herbatę wzbogaconą aromatem owoców. Przepis zrobienia takiego orzeźwiającego napoju jest bardzo […]

Czytaj dalej


Purchasing for Chefs: A Concise Guide

Jest to książka odmienna od dostępnych na rynku pozycji poruszających podobne zagadnienia. W zasadzie można ją nazwać przewodnikiem, który w skondensowanej formie prezentuje i prowadzi krok po kroku szefa kuchni drogą prowadzącą od planowania menu, poprzez jakość dostępnych na rynku produktów, poszczególnych dostawców, dokonywanie zakupów i ich ceny aż po kontrolę zapasów. Praktyczne w zamyśle […]

Czytaj dalej


Tu na razie jest ściernisko

W pewnym dolnośląskim mieście jest miejsce, którego właściciel zamierza wybudować dwugwiazdkowy hotel. Czy jego plany są realne, czy – jeśli nawet wybuduje tam planowany obiekt, spełnią się oczekiwania dotyczące tej inwestycji? Świdnica jest liczącym ponad 60 tys. mieszkańców gminnym miastem położonym w województwie dolnośląskim. W odległości 30 km od miasta przebiega autostrada A4, będąca częścią […]

Czytaj dalej


W hotelu przywita cię robot

Koncern Hitachi zaprezentował robota EMIEW (Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate), który może pracować… jako obsługa hotelowa. Robot posiada system rozpoznania mowy i syntezator głosu. EMIEW jest sympatycznym grubaskiem, bo przy 128 cm wzrostu waży około 70 kg i porusza się z prędkością 6 km na godzinę. Robot potrafi nie tylko rozmawiać z ludźmi, […]

Czytaj dalej