Purchasing for Chefs: A Concise Guide

Jest to książka odmienna od dostępnych na rynku pozycji poruszających podobne zagadnienia. W zasadzie można ją nazwać przewodnikiem, który w skondensowanej formie prezentuje i prowadzi krok po kroku szefa kuchni drogą prowadzącą od planowania menu, poprzez jakość dostępnych na rynku produktów, poszczególnych dostawców, dokonywanie zakupów i ich ceny aż po kontrolę zapasów. Praktyczne w zamyśle […]

Czytaj dalej


Tu na razie jest ściernisko

W pewnym dolnośląskim mieście jest miejsce, którego właściciel zamierza wybudować dwugwiazdkowy hotel. Czy jego plany są realne, czy – jeśli nawet wybuduje tam planowany obiekt, spełnią się oczekiwania dotyczące tej inwestycji? Świdnica jest liczącym ponad 60 tys. mieszkańców gminnym miastem położonym w województwie dolnośląskim. W odległości 30 km od miasta przebiega autostrada A4, będąca częścią […]

Czytaj dalej


W hotelu przywita cię robot

Koncern Hitachi zaprezentował robota EMIEW (Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate), który może pracować… jako obsługa hotelowa. Robot posiada system rozpoznania mowy i syntezator głosu. EMIEW jest sympatycznym grubaskiem, bo przy 128 cm wzrostu waży około 70 kg i porusza się z prędkością 6 km na godzinę. Robot potrafi nie tylko rozmawiać z ludźmi, […]

Czytaj dalej


Rzucik w ziarenko kawy

Firma Faber Sp.z o.o. proponuje swoim klientom nowe wzory blatów werzalitowych. Wykonane z materiałów trudnopalnych, odpornych na warunki atmosferyczne, plamy, zarysowania i wysoką temperaturę znakomicie nadają się do gastronomii. Dzięki dużej gamie wzorów doskonale uzupełniają ofertę krzeseł i podstaw „Aluratan” proponowanych przez firmę, przeznaczonych również do gastronomi. Prezentowane modele: Steine, Zebrano, Cafe, Muschel. Kontakt – […]

Czytaj dalej


Inwestycja na TAK

Jerzy Miklewski Autor jest właścicielem firmy eksperckiej HOTELON, ekspertem Instytutu Turystyki oraz twórcą i realizatorem sieci hoteli IDEAL.Z prawdziwą przyjemnością zapoznałem się z zamierzeniem inwestycyjnym w Świdnicy. Mowa jest o całkiem niewielkim hotelu o standardzie dwóch gwiazdek, jakich to hoteli w Polsce brakuje. Zwłaszcza nowoczesnych i funkcjonujących pod polską marką. Inwestor początkowy i autor tego […]

Czytaj dalej


Starting a Small Restaurant: How to Make Your Dream a Reality

Kolejne, uzupełnione i rozszerzone, wydanie książki, która jest poradnikiem prowadzącym osoby zamierzające otworzyć restaurację przez kolejne etapy przedsięwzięcia. Książka zaczyna się od pomysłu, etapu koncepcyjnego i – rozdział po rozdziale – omawia kolejne kroki. Opisuje działania przygotowawcze, to na co należy zwrócić uwagę w trakcie projektowania zarówno samej sali restauracyjnej, jak i zaplecza kuchennego. Przedstawia, […]

Czytaj dalej


Największe przed Warszawą

Wiele i od wielu lat mówi się w Warszawie o potrzebie powstania centrum konferencyjnego. Wszystko wskazuje na to, że podwarszawski Ożarów Mazowiecki wyprzedzi w tej materii stolicę. Na początku września tego roku przy hotelu Best Western Mazurkas zostanie otwarte profesjonalne centrum konferencyjne MCC – Mazurkas Conference Centre. Jego największa sala będzie mogła pomieścić w ustawieniu […]

Czytaj dalej


Piękne hotele w Polsce

W Polsce jest wiele hoteli uchodzących za piękne i nieco mniej naprawdę pięknych hoteli. Znany mazowiecki artysta fotografik Mirosław Wiśniewski dokonał subiektywnego wyboru 21 takich właśnie budowli i przedstawił je w albumie „Piękne hotele w Polsce”. Ukazane w fotoobiektywie Wiśniewskiego hotele, pensjonaty i gościńce zlokalizowane są przede wszystkim w pieczołowicie odrestaurowanych lub adaptowanych obiektach historycznych. […]

Czytaj dalej


Kwalifikacje hotelowej kadry

Maciej GrelowskiAutor jest hotelarzem w latach 1992 – 2004 był prezesem zarządu spółki Orbis SAZwykle, zapoznając się z poglądami innych osób na interesujące mnie tematy, z pokorą przyjmuję inne od mojego stanowisko i pozostawiam sprawy swojemu biegowi. Są jednak momenty i tematy, które nie pozwalają mi zająć tak spolegliwej postawy. Dotyczy to najczęściej zagadnień, co […]

Czytaj dalej


Hotelik w Krośnie

Otworzono go w kwietniu, jest malutki, gościć może zaledwie 25 osób w pokojach dwuosobowych. Każdy pokój, klimatyzowany i gustownie urządzony, wyposażony jest w internet, telefon, telewizję satelitarną. Interesujące jest sąsiedztwo tego obiektu i wielkość terenu, na którym jest położony, a wynosi on 1700 m kw. i jest własnością Centrum Sportu i Rekreacji Game Sport w Krośnie, […]

Czytaj dalej