Po pierwszej odsłonie w Gdyni, zorganizowana przez Hotelarza „latająca” Akademia Inwestycji Hotelarskich przeniosła się w listopadzie do Krakowa. W krakowskim hotelu Orbis Cracovia 28 listopada odbyło się kolejne spotkanie Akademii Inwestycji Hotelarskich z osobami i firmami chcącymi inwestować na rynku hotelarskim. W całodniowym szkoleniu wzięło udział 42 słuchaczy, przede wszystkim osób prywatnych i przedstawicieli […]
11/2006
11/2006
Sola cytrynowa na sposób orientalny
Sola cytrynowa na sposób orientalny podawana w sosie kokosowo-imbirowym Sposób wykonania Filety z soli zaprawiamy pastą wasali, następnie na każdym filecie układamy plaster bakłażana i zawijamy w roladki. ieczemy je w folii aluminiowej 12 minut w temperaturze ok. 180 stopni C. Wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem śmietany) wrzucamy do gorącej wody i gotujemy powoli ok. […]
Concierge i otoczenie hotelu
Praca concierge służy nie tylko wygodzie gości, ale wpływa również na zwiększenie obrotu towarowego i zatrudnienia w mieście i regionie Znakomita część pracy concierge opiera się na współpracy z przedsiębiorcami danego miasta czy regionu, w którym znajduje się hotel, takimi jak restauratorzy, firmy wynajmujące samochody i limuzyny, linie lotnicze, kwiaciarnie etc. Również teatry, filharmonie, obiekty […]
Byłem tajnym agentem
Jak to za komuny bywało… Gdy zaczynałem pracować w hotelu, dyrekcja bywała uprzedzana o przybywającej kontroli. Wiadomo było z tydzień wcześniej, kto przyjedzie, skąd i co będzie kontrolował. Było więc dość czasu, by uprzedzić wszelkie hotelowe służby, doprowadzić do połysku przewidziany dla rewizora apartament i w ogóle zrobić generalne porządki. Wiadomo też było, jakie […]
Gastronomia obca czy własna?
Tematem redakcyjnej sondy jest hotelowa gastronomia. Rozesłaliśmy 350 e-maili, w których zadaliśmy dwa pytania: Czy prowadzenie hotelowej gastronomii jest dla Państwa obiektu złem koniecznym? Odpowiedź: tak/nie Czy bardziej efektywnym modelem jest prowadzenie hotelowej gastronomii: Odpowiedź: a) we własnym zakresie, b) przez firmę zewnętrzną. Zadaniem sondy było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy prowadzenie działalności gastronomicznej w […]
Tomasz Król
Tomasz Król szef kuchni Villi Sedan, Sopot Z wykształcenia jest elektrykiem, natomiast z zamiłowania kucharzem. Z profesjonalnym gotowaniem po raz pierwszy zetknął się w 1990 roku, będąc pracownikiem hinduskiej restauracji w Londynie. Przez dwa lata zgłębiał w niej tajniki zawodu kucharza i od tamtego czasu pozostał mu wierny. Mimo że uczył się w różnych restauracjach […]
Młodzież w hotelu – dopust Boży czy przyszły klient?
W okresie przetaczającej się przez polskie media debaty o młodzieży, szkole i problemach z tym związanych „Hotelarz” postanowił przyjrzeć się młodzieży w kontekście krajowego hotelarstwa Dla banków, instytucji ubezpieczeniowych, producentów dóbr konsumpcyjnych zarówno luksusowych, jak i szeroko dostępnych – młodzież wydaje się coraz atrakcyjniejszym segmentem klientów. Powszechnie dysponuje już własnymi pieniędzmi, kartami kredytowymi, może mieć […]
Bez sauny ani rusz
Trudno wyobrazić nowoczesny ośrodek SPA & wellness bez sauny. Duże, dobrze wyposażone, świadczące szeroką gamę usług odnowy biologicznej ośrodki dysponują zazwyczaj kilkoma rodzajami tych urządzeń.Nowoczesna centra SPA & wellness wyposażane są w coraz bardziej wymyślne urządzenia. Kapsuły SPA, wieloosobowe, wielofunkcyjne wanny SPA, wanny terapeutyczne do masażu wodnego, prysznice Vichy, bicze szkockie i wiele innych urządzeń, […]
Slow Food, czyli sposób na życie
Odkrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania – oto sposób bycia, lansowany przez Slow Food. Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non profit, która w manifeście określa swój cel jako „ochrona prawa do smaku” Organizacja powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności – […]
Oprogramowanie hotelowe – luksus czy konieczność
Niewłaściwa organizacja pracy, nieodpowiednia analiza kosztów działalności oraz brak narzędzi do poprawnego nadzoru nad pracownikami może wynikać z nieposiadania komputerowego systemu hotelowego lub z nieodpowiedniego dopasowania go do potrzeb danego obiektu.Inwestycje hotelowe wymagają dużych nakładów finansowych, dlatego po uruchomieniu działalności hotele muszą pracować jak najefektywniej. Z tego powodu należy bardzo szczegółowo rozplanować proces organizacji pracy […]