Gastronomia obca czy własna?

Tematem redakcyjnej sondy jest hotelowa gastronomia. Rozesłaliśmy 350 e-maili, w których zadaliśmy dwa pytania: Czy prowadzenie hotelowej gastronomii jest dla Państwa obiektu złem koniecznym? Odpowiedź: tak/nie Czy bardziej efektywnym modelem jest prowadzenie hotelowej gastronomii: Odpowiedź: a) we własnym zakresie, b) przez firmę zewnętrzną. Zadaniem sondy było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy prowadzenie działalności gastronomicznej w […]

Czytaj dalej


Ruch na rynku hotelowym

Trwa dobra koniunktura w branży hotelarskiej. Na nowe inwestycje w Polsce firmy wydają rocznie ponad 1,3 miliarda złotych Do końca 2007 roku będzie w Polsce 1,4 tys. nowych hoteli – wynika z przewidywań analityków, przedstawionych przez dziennik „Rzeczpospolita”. Oznacza to, że ich liczba wzrośnie o 14 procent. (…)        źródło: Hotelarz   – Zagraniczni inwestorzy coraz śmielej wchodzą na […]

Czytaj dalej


Bałtyk dzielony na dwa

Polski skarb, czyli wybrzeże Bałtyku jest jednocześnie skarbem dwóch województw położonych nad morzem: pomorskiego i zachodniopomorskiego. Spoglądając na bazę noclegową obu regionów przez pryzmat całego kraju, trudno nie dostrzec ich indywidualnego, swoistego charakteru. Zdecydowanie wyróżnia te dwa województwa z dostępem do morza najbardziej imponująca ze wszystkich polskich regionów baza noclegowa. Województwo pomorskie dysponowało w ubiegłym […]

Czytaj dalej


Należy dopasowywać pomysły do potrzeb

– mówi dr Marta Kuniszyk, dyrektor Biura Rozwoju Grupy Hotelowej Orbis SA Pani materiały, a właściwie wykłady, z rachunkowości zarządczej ukazują się w „Hotelarzu” już od dwóch lat. Pamięta Pani, jak trafiła na łamy naszego czasopisma? To mogło być w trakcie przygotowań do konferencji organizowanej przez „Hotelarza”, na której miał wystąpić wiceprezes Ireneusz Węgłowski, a […]

Czytaj dalej


Szukanie sposobu na szarą strefę

Tematem redakcyjnej sondy w październikowym numerze „Hotelarza” była szara strefa w branży hotelarskiej. Przypomnijmy, że ponad 90 proc. nadesłanych odpowiedzi potwierdzało istnienie szarej strefy, podając konkretne przykłady działalności. Poniżej publikujemy komentarz, jakiego udzielił „Hotelarzowi” Waldemar Błaszczuk, sekretarz generalny Polskiego Związku Hoteli Sonda „Hotelarza” przedstawia fragmentaryczny obraz szarej strefy w turystyce, odnosząc się przede wszystkim do […]

Czytaj dalej


Uczestnicy zadowoleni z Akademii Inwestycji Hotelarskich

W gdyńskim hotelu Nadmorskim odbyło się 7 listopada pierwsze z cyklu szkoleń Akademii Inwestycji Hotelarskich zorganizowane przez miesięcznik „Hotelarz” w ramach Akademii Hotelarza, skierowane do właścicieli, kadry zarządzającej i instytucji zainteresowanych rozwojem obiektów hotelowych lub nowymi inwestycjami W całodniowym szkoleniu w Hotelu Nadmorskim wzięło udział 35 osób. Reprezentowały one przede wszystkim podmioty, które są na […]

Czytaj dalej