Natasza Sallmann Autorka jest specjalistą w zakresie programowania, marketingu i ekonomiki usług wellness i SPA w firmie K&P Consulting Wellness & SPA Kraków Programowanie obszaru SPA i wellness w hotelu jest pierwszym i najważniejszym etapem prowadzącym do powstania ośrodka spełniającego zarówno wszelkie potrzeby gości, jak i ekonomiczne oczekiwania właściciela obiektu Być może rozczaruję Czytelników i […]
04/2007
04/2007
Hotel z widokiem na Wawel
W każdym mieście są budowle, które początkowo budzą wiele kontrowersji, zaś z upływem dni i lat wrastają w architekturę, a niektóre z czasem stają się nawet ikonami miasta Hotel Qubus w Krakowie zaczął niefortunnie. Jeszcze przed oficjalnym otwarciem hotelu został on nominowany do Archi-Szopy, czyli przyznawanej w plebiscycie czytelników lokalnej gazety, nagrody dla najbrzydszej budowli […]
Thomas Schön
Starwood Hotels&Resorts Thomas Schön Thomas Schön w drugiej połowie kwietnia obejmie stanowisko dyrektora regionu hoteli należących do sieci Starwood Hotels&Resorts w Polsce oraz stanowisko dyrektora generalnego Sheraton Warsaw Hotel & Towers, zastępując Gerda Bauera. Schön dla firmy Starwood pracuje od 1990 roku. Thomas Schoen jest żonaty i ma 3 dzieci w wieku 4, 11 i […]
Euroentuzjazm
Uczestnicy debaty zatytułowanej „EURO 2012 – szanse i zagrożenia dla polskiej turystyki”, zorganizowanej przez redakcje „Rynku Turystycznego” i „Hotelarza” byli zgodnie co do jednego – organizacja w Polsce Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej, to ogromna szansa dla polskiej turystyki. – Musimy się nastawić na sukces, bo jesteśmy na to skazani – mówił Jan Korsak, prezes […]
Hotele na piłce
Debata EURO 2012 – szanse i zagrożenia dla polskiej turystyki Gdyby zsumować deklaracje władz lokalnych i inwestorów oraz doniesienia mediów o liczbie hoteli jakie powstaną w ciągu najbliższych pięciu lat w związku z Euro 2012, to Polskę czeka hotelowe inwestycyjne eldorado. Zliczając „lekką ręką” wszystkie mniej lub bardziej prawdziwe zapowiedzi, to planowane jest zbudowanie do […]
Górka Cielęca według przepisu Zamkowej Czarownicy
Skłdniki (4 porcje) górka cielęca 1800 g z kostką bulion 100 ml borowiki 400 g owoce jarzębiny 200 g miód pszczeli 80 g cebula 30 g kapusta włoska 150 g masło 50 g bułka tarta 10 g gałązka tymianku gałązka rozmarynu szczypta lubczyku łyżka smalcu 4 kaczego ząbek czosnku białe wino 150 ml Sposób przygotowania […]
Krzysztof Mazurek
Szef kuchni hotelu Zamek Ryn. Krzysztof Mazurek ma 42 lata. Jest absolwentem szkoły gastronomicznej w Białej Podlaskiej. Karierę zawodową rozpoczynał w restauracji „Pod űaglami” w Olsztynie. Następnie pracował w olsztyńskich hotelach: Warmińskim oraz Novotelu, w którym po raz pierwszy został szefem kuchni. Pracując, poszerzał wiedzę, uczestnicząc w licznych konkursach kulinarnych, w których zajmował czołowe miejsca. […]
Majówka, czyli żniwa w środku wiosny
Od poprzedniego piątku mamy bardzo długą, polską majówkę 2007, czyli urlop w środku wiosny. Prognozy pesymistyczne mówią, że w okresie od 27 kwietnia do 6 maja na wypoczynek w Polskę wyruszy około 3,5 miliona osób, prognozy optymistyczne mówią o 6 mln osób. Niestety, najgorsze są prognozy pogody. Według szacunków Hotelarza, na wypoczynek i […]
EuroGastro coraz większe
265 wystawców z Belgii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Polski, Turcji oraz Włoch zaprezentowało swoją ofertę podczas XI Międzynarodowych Targów Gastronomiczno-Hotelarskich EuroGastro 2007, które odbyły się 22-24 marca w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki. Wydarzenie pod Honorowym Patronatem Piotra Grzegorza Woźniaka Ministra Gospodarki zorganizowały Międzynarodowe Targi Polska. Z propozycjami wystawców zapoznało 15 430 osób, to o […]
Puchar IV Władzy dla „Hotelarza” w regatach Polish Prestige Hotels&Resorts
Załoga „Hotelarza” wspomagana przez przedstawiciela portalu Gastrona.pl zdobyła Puchar Czwartej Władzy w V Ogólnopolskich Regatach Polish Prestige Hotels & Resorts, które odbyły się w dniach 20–22 kwietnia 2007 roku w Mikołajkach. Puchar PPH&R zdobyła załoga Hotelu Warszawa z Augustowa, natomiast puchar dla firm działających w branży hotelarsko-gastronomicznej, nie zrzeszonych w PPH&R zdobyła załoga spółki […]