Konferencja w hotelu

Kontynuując cykl poświęcony współpracy obiektów noclegowych z mediami, tym razem chcemy skoncentrować się na konferencjach prasowych. Są one nieodłącznym elementem kontaktów z dziennikarzami. Jednak żeby zorganizować konferencję, trzeba mieć wyraźny powód Konferencje prasowe to dla wielu hoteli codzienność. Jednak obserwowana z innej strony niż przedstawiana w niniejszym materiale. Hotele są bowiem najczęściej zarówno miejscem, jak […]

Czytaj dalej


Opłaty za telewizory w obiektach hotelarskich

Przemysław Szymański Autor jest prawnikiem, specjalistą z zakresu prawa cywilnego i gospodarczego Abonament telewizyjny nie jest jedyną opłatą, jaką osoby prowadzące obiekty hotelarskie muszą uiszczać w związku z zainstalowaniem w ich obiektach odbiorników radiowo-telewizyjnych. Konieczne jest również uiszczanie opłat na rzecz organizacji zajmujących się zarządzaniem prawami autorskimi Kwestię wysokości abonamentu radiowo-telewizyjnego reguluje ustawa z 21 […]

Czytaj dalej


Na EURO 2012 hoteli wystarczy

Gdyby do roku 2012 nie wybudowano już ani jednego hotelu, nie powstałby ani jeden motel, pokój gościnny w gospodarstwie agroturystycznym czy funkcjonujący w szarej strefie apartament pod wynajem, to i tak w Polsce czekałoby na kibiców około 875 tys. miejsc noclegowych Poznań Stan obecny 5* – 14* – 5 Plany inwestycyjne do roku 2012 5*(3)4*(2) […]

Czytaj dalej


Gas(t)werk, czyli pokoje w gazowni

Zlokalizowany w północno-zachodniej części Hamburga w budynku starej gazowni hotel jest jednym z lepszych przykładów wykorzystania zabudowy poprzemysłowej i udanego połączenia elementów XIX-wiecznej architektury z nowoczesnością w jedną, nie tylko funkcjonalną, ale designerską całość Zlokalizowana przy Daimlerstrasse w Hamburgu gazownia po raz pierwszy zaopatrzyła uliczne latarnie w gaz w roku 1857. Niespełna półtora wieku później […]

Czytaj dalej


Potrawa miesiąca

Krewetki w rozmarynie na ragoût z fasolek i peperoncino Składniki (10 porcji): krewetki 16-20 ok. 1000 g fasola biała 250 g pomidor świeży 1000 g czosnek 1 ząbek boczek wędzony 100 g wino białe 100 g 1 pęczek pietruszki zielonej 1 gałązka rozmarynu peperoncino QS oliwa z oliwek 100 g sól pieprz Namoczyć fasolki w […]

Czytaj dalej


Rafał Targosz

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych, mieszczących się na terenie nieistniejącego dziś Gimnazjum im. Św. Jacka w Krakowie, przy ul. Siennej. Pierwsze miejsca pracy to Hotel Orbis Cracovia, Leonard’s oraz Hotel Elektor. Przełomem w jego życiu zawodowym było poznanie Pierr’a Gaillarda (francuskiego mistrza kulinarnego, ucznia Paula Bocusa), pod okiem którego gotował w krakowskiej restauracji Cyrano de Bergerac. […]

Czytaj dalej


Po podłodze go poznacie

Jednym z tych elementów wykończenia hotelu, które wpływają na to, że goście z przyjemnością w nim przebywają i w przyszłości chętnie obiekt odwiedzą są wykładziny podłogowe. Obok walorów czysto użytecznych, takich jak bezpieczeństwo czy odporność na zużycie, wykładziny muszą spełniać kryteria estetyczne Podłoga w obiektach noclegowych musi sprawiać wrażenie spójnej całości z pozostałą częścią wyposażenia. […]

Czytaj dalej


Hostel Flamingo najlepszy

Krakowski hostel Flamingo po raz kolejny został uznany najlepszym hostelem na świecie podczas ceremonii wręczenia Hoskarów w Dublinie, w Irlandii. Turyści z całego świata wybierali zwycięzcę za pośrednictwem serwisu Hostelworld.com. Kryteriami, jakimi się kierowano, były czystość, bezpieczeństwo i dobra zabawa. Hostel Flamingo ulokowany jest w XVII-wiecznej kamienicy. Na parterze znajduje się restauracja oferująca dania kuchni […]

Czytaj dalej


Sprawdzają się na ścianach

Tapety nie tylko stwarzają nieograniczone możliwości dekorowania ścian w obiektach noclegowych ale i są o wiele bardziej praktyczne niż tradycyjne pokrywanie ścian farbą. Dobierając odpowiednio ich wzór i kolor, do wyposażenia pokoju można swobodnie kształtować nastrój wnętrza Co jest lepsze: farba czy tapeta? W niemal trzech czwartych hoteli stosuje się tapety. Decyduje o tym ich […]

Czytaj dalej


Czego klienci szukają w SPA i jak ich zadowolić? (Cz. 1)

Zuzana Decker, Aqua Concept s.r.o. Od czasów imperium rzymskiego, kiedy to funkcjonowały pierwsze „zakłady” oferujące odnowę dzięki działaniu wody, będące protoplastami dzisiejszych SPA, wiele się w tej dziedzinie zmieniło. Klienci poszukują sposobu na odprężenie przez kilka dni, dzień lub zaledwie kilka godzin. Swą ofertę do tych wymagań przystosowały nie tylko nowoczesne centra SPA, ale i […]

Czytaj dalej