Konferencja w hotelu

Kontynuując cykl poświęcony współpracy obiektów noclegowych z mediami, tym razem chcemy skoncentrować się na konferencjach prasowych. Są one nieodłącznym elementem kontaktów z dziennikarzami. Jednak żeby zorganizować konferencję, trzeba mieć wyraźny powód Konferencje prasowe to dla wielu hoteli codzienność. Jednak obserwowana z innej strony niż przedstawiana w niniejszym materiale. Hotele są bowiem najczęściej zarówno miejscem, jak […]

Czytaj dalej


Na EURO 2012 hoteli wystarczy

Gdyby do roku 2012 nie wybudowano już ani jednego hotelu, nie powstałby ani jeden motel, pokój gościnny w gospodarstwie agroturystycznym czy funkcjonujący w szarej strefie apartament pod wynajem, to i tak w Polsce czekałoby na kibiców około 875 tys. miejsc noclegowych Poznań Stan obecny 5* – 14* – 5 Plany inwestycyjne do roku 2012 5*(3)4*(2) […]

Czytaj dalej


Opłaty za telewizory w obiektach hotelarskich

Przemysław Szymański Autor jest prawnikiem, specjalistą z zakresu prawa cywilnego i gospodarczego Abonament telewizyjny nie jest jedyną opłatą, jaką osoby prowadzące obiekty hotelarskie muszą uiszczać w związku z zainstalowaniem w ich obiektach odbiorników radiowo-telewizyjnych. Konieczne jest również uiszczanie opłat na rzecz organizacji zajmujących się zarządzaniem prawami autorskimi Kwestię wysokości abonamentu radiowo-telewizyjnego reguluje ustawa z 21 […]

Czytaj dalej


Gas(t)werk, czyli pokoje w gazowni

Zlokalizowany w północno-zachodniej części Hamburga w budynku starej gazowni hotel jest jednym z lepszych przykładów wykorzystania zabudowy poprzemysłowej i udanego połączenia elementów XIX-wiecznej architektury z nowoczesnością w jedną, nie tylko funkcjonalną, ale designerską całość Zlokalizowana przy Daimlerstrasse w Hamburgu gazownia po raz pierwszy zaopatrzyła uliczne latarnie w gaz w roku 1857. Niespełna półtora wieku później […]

Czytaj dalej


Skutecznie zniechęcić gościa

W „Hotelarzu” pojawiają się cyklicznie materiały poświęcone savoir-vivre i dobrym manierom. Teksty te mają wspomagać budowanie kultury obsługi gościa, a przez to i pozyskiwanie coraz większej ich liczby. Tym razem postanowiliśmy jednak pomóc właścicielom i pracownikom obiektów noclegowych w skutecznym pozbyciu się klientów Znajomość bon-tonu nie tylko ułatwia komunikację pracowników obiektów noclegowych z gośćmi, podnosi […]

Czytaj dalej


Dyktat czy wazelina

Panie Andrzeju – zagadnął mnie ostatnio emerytowany hotelarz, taki co to pierwszy raz dyrektorem hotelu został w latach 60. ubiegłego wieku – podoba mi się ten „Hotelarz”. Ale wie Pan co? Czegoś mi jednak w nim brakuje. Uświadomiłem to sobie, czytając jubileuszowy, wspominkowy numer. Kilkadziesiąt lat temu prasa branżowa, czyli w praktyce tylko „Hotelarz”, też […]

Czytaj dalej


Hotele zdecydowanie niepolecane

Wojciech Łopaciński Autor jest doświadczonym hotelarzem, dyrektorem hotelu Filmar w Toruniu W prasie branżowej skierowanej do rynku obiektów noclegowych dominuje ton redakcyjnych pochwał lub przedstawianego „na łamach” samochwalstwa. Fakt, że polskie hotelarstwo ma się czym szczycić, nie powinien zwalniać od wnikliwego przyglądania się branży i opisywania rzeczywistości Niedawno miałem przyjemność być członkiem szacownego jury, które […]

Czytaj dalej


Summary

Not enough hotels for Euro 2012 Making the assumption that construction of hotels would stop until 2012, that no motel, no guest room in agrotouristic farms or apartment on grey market would be possibly rented, then Poland could host about 875 thousand supporters. The hospitality sector is coping quite well with the assignment of the […]

Czytaj dalej


Potrawa miesiąca

Krewetki w rozmarynie na ragoût z fasolek i peperoncino Składniki (10 porcji): krewetki 16-20 ok. 1000 g fasola biała 250 g pomidor świeży 1000 g czosnek 1 ząbek boczek wędzony 100 g wino białe 100 g 1 pęczek pietruszki zielonej 1 gałązka rozmarynu peperoncino QS oliwa z oliwek 100 g sól pieprz Namoczyć fasolki w […]

Czytaj dalej


Rafał Targosz

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych, mieszczących się na terenie nieistniejącego dziś Gimnazjum im. Św. Jacka w Krakowie, przy ul. Siennej. Pierwsze miejsca pracy to Hotel Orbis Cracovia, Leonard’s oraz Hotel Elektor. Przełomem w jego życiu zawodowym było poznanie Pierr’a Gaillarda (francuskiego mistrza kulinarnego, ucznia Paula Bocusa), pod okiem którego gotował w krakowskiej restauracji Cyrano de Bergerac. […]

Czytaj dalej