Targi z unijnej kasy

Wielu hotelarzy uważa, że targi to przeżytek, niepotrzebne wydawanie pieniędzy, które można zainwestować w efektywniejsze formy promocji. Najczęściej nie wiedzą, że mogą starać się o dofinansowanie swojego udziału w zagranicznych targach ze środków Unii Europejskiej Z pewnością obiekt nowo otwarty powinien wziąć udział w kilku dużych turystycznych imprezach targowych, by w czasie branżowych dni targów […]

Czytaj dalej


Pod nieobecność szefa

Sylwia Bortniak Autorka jest socjologiem, reprezentuje firmę Concierge Polska Budowanie zespołu to proces skomplikowany i długotrwały. Szczególnie w obiektach noclegowych, które goście oceniają po zachowaniu i efektach pracy personelu. Dlatego warto dołożyć wszelkich starań, by dobrych pracowników docenić, a tym nieco gorszym dać okazję do podnoszenia kwalifikacji Dziś szef wyjeżdża na konferencję i wróci za […]

Czytaj dalej


Modna kreacja hotelu

Hotelowe kreacje to połączenie trendów modowych z najnowocześniejszym wyposażeniem pokoi, które zapewniają gościom nie tylko wygodę, ale także niezapomniane doznania estetyczne. Od dawna projektowaniem hoteli zajmują się najsłynniejsi projektanci mody, którzy tym sposobem znaleźli nową przestrzeń do promowania swoich kolekcji. Jednak trend ten zaczął zmieniać kierunek, i to już nie hotele proszą domy mody formatu […]

Czytaj dalej


Śniadaniowa mapa Polski

Na przestrzeni ostatnich trzech lat zdarzyło mi się korzystać z kilkudziesięciu obiektów hotelarskich o różnym standardzie na terenie naszego kraju. O ile zazwyczaj nie można już narzekać na ich czystość, wyposażenie czy brak ciepłej wody w łazience, to jednak często szwankuje jedna, ale jakże kluczowa rzecz. Śniadania. Słowo to dla wielu obiektów stanowi nie lada […]

Czytaj dalej


Podręcznik nie tylko dla studentów

Praca profesora Józefa Sali jest adresowana przede wszystkim do studentów studiów ekonomicznych i kierunków związanych z turystyką i hotelarstwem. Jednak z powodzeniem można ją polecić praktykom. W dobie globalizacji i koncentracji kapitału oraz integracji obiektów w ramach łańcuchów hotelowych warto poznać przyczyny i skutki tych procesów. W książce czy raczej podręczniku przeanalizowano strategie działania zarówno […]

Czytaj dalej


O hotelarstwie niemal wszystko

Książka w zamyśle popularyzująca wiedzę o hotelarstwie i skierowana bardziej do czytelnika, który korzysta z hoteli. Jednak niejeden praktykujący hotelarz może potraktować ją jako kompendium wiedzy. Moim zdaniem jest to pierwsza publikacja, która tak szeroko prezentuje hotelarstwo. I to zarówno historię, podstawowe pojęcia związane z branżą noclegową, rodzaje hoteli, największe systemy hotelowe czy najważniejsze organizacje […]

Czytaj dalej


Gość w małopolskim SPA

Małopolska to kraina dziewiczych lasów, bystrych górskich rzek i łagodnego górskiego klimatu. Małopolska to również Kraków ze swoją architekturą, wspaniałe dwory, kościoły, ruiny zamków i uroczych miejscowości. Wszystko to sprawia, że turyści wybierają tę krainę również jako miejsce wypoczynku i relaksu w ośrodkach Wellness & SPA Przystępując do analizy małopolskiego rynku Wellness & SPA należy […]

Czytaj dalej


Nowości SPA

Kapsuła NeoQi – Flamingo Profesjonalna kapsuła SPA do zabiegów kosmetycznych. Oferuje najszerszy zakres funkcji z wszystkich kapsuł „bezwannowych” dostępnych na rynku, przestronność oraz wysoką funkcjonalność, a także system oszczędzania wody. Niezwykły design, intryguje i przyciąga wzrok, a jednocześnie zapewnia nieograniczony dostęp do klientki. Kapsuła posiada: emiter promieni podczerwonych IR z funkcją antyaging (czerwone światło emitowane […]

Czytaj dalej


Woda zdrowa

Gość hotelowy zawierza hotelarzom swoje zdrowie w kwestii wody, z której korzysta. Sami hotelarze, szczególnie w centrach SPA, dokładają największych starań, by woda była jak najlepsza. Czy to przygotowując posiłki, napoje czy też pozostawiając zapas wody butelkowanej w pokojach. Zawartość jakich pierwiastków, jaki jej skład powinien być najbardziej optymalny, jakiego wyboru dokonać, by klienci byli […]

Czytaj dalej


Magia z ergonomią

Sale balowe i konferencyjne kojarzyły się dawniej z wielkimi lustrami, kandelabrami, dużymi oknami z wymyślnie upiętymi, ciężkimi zasłonami. W miarę upływu czasu, wymogi się zmieniły. Lustra stały się kosztownym luksusem, kandelabry zastąpiło znacznie bardziej ergonomiczne oświetlenie, a okna w ogóle okazują się niepotrzebne, bo ta sama sala w jednej chwili może pełnić funkcje bankietowe, a […]

Czytaj dalej