Kucharze i barmani rywalizowali w Ciechocinku

W drugi weekend września 2006 r. w hotelu Villa Park w Ciechocinku odbyła się doroczna impreza Polish Prestige Hotels & Resorts, podczas której wyłoniono najlepszych w sztuce kulinarnej. Tegoroczny konkurs odbył się pod hasłem "Trendy polskiej gastronomii z tradycją w tle". Obok zawodów kulinarnych odbyły się dwa wydarzenia sceny barmańskiej: IX konkurs barmański w stylu klasycznym oraz trzecie już rozgrywki Independent Flair League.

W konkursie kulinarnym PPH&R "Co wylosujesz, to przygotujesz..." o tytuł Profesjonalisty Roku 2006 zwyciężyła drużyna Noma Residence, II miejsce zajęli zawodnicy z hotelu Warszawa z Augustowa, natomiast III, drużyna z hotelu Amadeus z Krakowa.

Nie mniejsze emocje wywoływał konkurs barmański. Do zawodów przystąpiło 15 uczestników, każdy z prezentacją własnego drinka. Najlepszy pod względem oceny degustacyjnej i technicznej okazał się long drink o nazwie Explosion, przygotowany przez Dawida Michalaka z Green Hotelu w Komornikach. Drugie miejsce zajął zawodnik spoza grupy PPH&R Paweł Klejbor z hotelu Bryza w Juracie, trzecie przedstawiciel hotelu Jan III Sobieski - Grzegorz Majorek.
Już po raz trzeci w tym roku odbyły się rozgrywki Independent Flair League, międzynarodowe zawody dla barmanów czynnie pracujących w stylu Working Flair. Do Ciechocinka przyjechali międzynarodowi zawodnicy światowego formatu. Zwycięzcą rozgrywek IFL został Adraino Marcelino z Argentyny, trzeci na podium był reprezentant Polski, ubiegłoroczny zwycięzca Tomek Małek, którego mocno dopingowała licznie zgromadzona w Villa Park publiczność.




Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *